Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Marmara Grubu Vakfı tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi, ‘Diyalogla İpekyolu Ekonomi, Enerji, İstemsiz Göç ve Terörizm’ ana başlıklarıyla gerçekleştirildi. Mülteci dramı, terör ve küresel ekonominin önündeki belirsizliklerin masaya yatırıldığı zirve; 40 ülkeden cumhurbaşkanlarını, meclis başkanlarını, bakanları, uluslararası kuruluşların temsilcilerini ve dini önderleri İstanbul’da buluşturdu.
BU FIRSATI DEĞERLENDİRELİM
Zirvenin açılışında konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye’ninjeostratejik konumuve ekonomik altyapısıylaİpek Yolu üzerinden dünyaya uzananbir güç merkezi olduğunu ve son 15 yıldaküresel krizleri de aşan şekildebir başarı hikayesi yazdığını söyledi. Çağlar, “Türkiye ekonomisindeki bu ilerleme,tüm Avrasya coğrafyası için bir fırsattır. Gelin, bu fırsatıhep beraber değerlendirelim” diye konuştu.
DÜNYANIN CAN DAMARI
Çağlar,Avrasya’nın dünyanın can damarı olduğunu belirterek, “Avrasya’ya hakim olan dünyaya hakim olur” sözünü hatırlattı. Çağlar, son 100 yıldaki gelişme ve savaşlara rağmen Avrasya’nın stratejik öneminin artarak devam ettiğini söyledi. Dünya nüfusunun yüzde 75’inin bu topraklarda yaşadığını aktaran Çağlar, dünya Gayri Safi YurtiçiHasılası’nın yarıdan fazlasının Avrasya’da üretildiğine ve bölgenin yer altı zenginliklerine dikkati çekti. Çağlar, “Dünyada barış ve huzurun tesisi, küresel entegrasyonun güçlenmesi, uluslararası ekonomik işbirliğinin sağlanması için Avrasya’daki dengeleri ve çatışma alanlarını hesaba katmak zorundayız.
Gerilim hatlarını barışçıl bir temelde çözümlemedikçe dünyanın hiçbir yerinde güvenliğin ve refahın tesisi mümkün değil. Avrasya’daki zenginliğin, bölgesel refaha hizmet etmesini istiyorsak elimizdeki en önemli enstrüman ekonomi ve ticaret” dedi.
İPEK YOLU’NU İHYA EDELİM
Çağlar,üzerinde 65 ülke, milyarlarca insan, milyarlarca dolarlık iş hacmi ve 21 trilyon dolarlık ekonomik güç bulunan İpek Yolu’nun, küresel ekonominin büyümesinde de çok büyük role sahip olduğunu belirterek, “İpek Yolu’nu ihya ettikçe,ekonomik gelişmeyi de sağlarız” diye konuştu.
KÜRESEL SORUNLARA KÜRESEL CEVAP GEREK
Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Akkan Suver, zirveye görevde olmayan ya da görevine devam eden çok sayıda cumhurbaşkanı ve başbakanın katıldığını hatırlattı. Zirvede aralarında Makedonya, Bosna Hersek ve KKTC cumhurbaşkanları ile Azerbaycan, Çin, Malta, Yunanistan, Senegal, Ürdün, Katar, Romanya, Slovenya, Makedonya ve Polonya gibi ülkelerden çok sayıda siyasetçinin yer aldığını belirten Suver, küresel sorunların küresel cevaplar gerektirdiğini söyledi. Devletlerin daha dikkatli ve sorumlu davranmasını isteyen Suver, barışın ve istikrarın süreklilik arz etmesinin demokrasiyle doğru orantılı olduğunu, demokratik gelişmişliği tamamlayamayan ülkelerin ekonomik gelişmişliği de tamamlayamayacağını vurguladı.
11 Nisan 2016 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi