tatil-sepeti
tatil-sepeti

Çadırla alınan tapuya ay yıldız kale ile koruma

Giriş: 06.09.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Zaferler ayı ağustosun son haftası, bu yıl Malazgirt Zaferi’nin 950. ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın ise 99. yıl dönümüne denk geldi. Malazgirt Zaferi’nde Anadolu’nun yurt edinilme tapusu alınırken, 30 Ağustos Zaferi ile tapu sahipliği tescil edildi.

Anadolu’da kurulan son Türk devleti Türkiye Cumhuriyeti, zafer kutlamalarıyla milli tarih bilincini güçlendirirken, geleceğe de yatırım yapıyor. 1071’de çadırla alınan vatan tapusunu sonsuza denk korumak üzere Ay Yıldız Müşterek Karargâhı’nın temelini attı.

HABER: DİLŞAH KEFLİOĞLU

Ağustos ayı, Türkler için zaferler ayı olarak diğer 11 aydan ayrı anlam taşıyor. Çünkü şanlı Türk tarihinin birçok zaferi, ağustos ayında tarihi kayıtlara geçti. Ağustosun son haftası ise Türklerin Anadolu’yu vatan yapmalarının ve sonsuza kadar bu vatanda kalmalarının tarihi olarak biliniyor. 26 Ağustos 1071 Cuma günü Sultan Alparslan’ın, zamanın süper gücü Bizans İmparatorluk ordusunu yenmesi, bir zafer olmanın yanında Anadolu’nun vatan olarak tapusunun kazanılması açısından da anlamlı görülüyor. İşte, 2021 yılı da Anadolu tapusunun alınışının 950. yıl dönümü. Bu sebeple bu yıl Malazgirt Zaferi kutlamaları daha bir coşkulu kutlandı.

ANADOLU TARİHİMİZ

Malazgirt Milli Park Alanı’nda düzenlenenMalazgirt Zaferi’nin 950. yıl dönümükutlama programına iştirak eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,şöyle konuştu: “Malazgirt için Anadolu’daki tarihimizin sıfır noktası tanımı yapılır. Evet, Türk tarihinin Malazgirt’ten önce ve Malazgirt’ten sonra olarak tasnif edildiği yer işte tam da burasıdır.”

Malazgirt’in sıradan bir zafer olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Malazgirt, maziden atiye kurduğumuz köprünün başlangıcındaki en önemli taşıyıcı sütundur. Bugün 950. yıl dönümüne ulaştığımız Malazgirt Zaferi’nin bininci yılı olan 2071’i de bu köprünün diğer tarafındaki ikinci büyük ayağı haline dönüştürmek istiyoruz” dedi.

TAPUNUN TESCİLİ

1071’deki zaferle Anadolu’nun tapusunu alan Türkler, Moğol istilasından sonra en büyük tehdidi Osmanlı’nın son döneminde yaşadı. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin yenilmiş sayılması sonrasında Anadolu tapusunun paylaşılması, hatta el değiştirmesi tehlikesi belirdi. Ancak Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki Türk ordusu, 30 Ağustos 1922’de Başkomutan Meydan Muharebesi ile Yunan kuvvetlerini mağlup ederek, Anadolu’nun Türk yurtluğu tapusunu tescil etti. Türklerin Anadolu’da kalıcılığını tescil eden bu başarı, yıllardır Büyük Zafer olarak büyük bir coşku ve gururla kutlandı. Milli coşku, bu yıl da 99. kez tüm yurtta farklı etkinliklerle yaşandı.

SONSUZA KADAR

Türkiye Cumhuriyeti, Büyük Zafer kutlamalarıyla bir yandan yeni nesillerde milli tarih bilincini güçlendiriyor. Diğer yandan da vatan tapusunu sonsuza kadar koruyacak yatırımlara imza atıyor. Büyük Zafer kutlamaları kapsamında temeli atılan Ay Yıldız Müşterek Karargâhı da bunlardan biri. Milli Savunma Bakanlığı Ay Yıldız Yerleşkesi Temel Atma Töreni, 30 Ağustos’ta, zafer ayının ruhuna yaraşır bir atmosferde gerçekleştirildi. Savunma camiası ve askeri erkanın da iştirak ettiği törenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın 1930’lu yıllarda dönemin şartları ve ihtiyaçlarına göre inşa edilen Kızılay semtindeki binalarda faaliyet gösterdiğini hatırlattı.

YENİ İHTİYAÇLAR

Kara Kuvvetleri binasının 1937, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin müşterek binalarının 1960 yılında inşa edildiğini, Hava Kuvvetleri’nin 1985 yılında ayrı bir binaya taşındığını anımsatan Erdoğan, Türkiye’nin gelişen ve değişen savunma ihtiyaçlarının, tüm birimlerin ortak bir çatı altında güçlü bir altyapı ile yakın koordinasyon içinde faaliyet göstermesini mecburi hale getirdiğini bildirdi. “Ay Yıldız Projesi ile Milli Savunma Bakanlığımızı, Genelkurmay Başkanlığımızı, tüm kuvvet komutanlıklarımızı bir araya toplamış oluyoruz” diyen Erdoğan, burada inşa edilecek binaların en son teknolojiyle donatılmanın yanında çevreye duyarlılığıyla da öne çıkacağını söyledi.

19 MAYIS 2023’TE AÇILACAK

Ay Yıldız gibi kültür kodlarıyla tasarlanan Müşterek Karargâh Projesi’nin tamamlanmasıyla TSK, 21. yüzyılın talep ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek modern ve akıllı bina konseptiyle tasarlanmış çevre dostu yeni karargâh binalarına kavuşacak. Cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı 2023’te hizmete girecek olan yeni karargâhın tam açılış tarihi ise
19 Mayıs 2023 olarak duyuruldu.

‘BÜYÜK TAARRUZ’ 19 EYLÜL’E KADAR YENİKAPI’DA

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı işbirliğiyle Galata Kulesi’nde 30 Ağustos Zafer Bayramı’na özel ışık gösterisi yapıldı. Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla düzenlenen ‘30 Ağustos Dijital Gösterimi’, Marmaray Yenikapı İstasyonu’nda açıldı.

Büyük Taarruz’un akıllarda kalan kareleriyle tarihe bir yolculuk yapma imkanı sunan ‘30 Ağustos Dijital Gösterimi’, 19 Eylül’e kadar 11.00 ile 19.00 saatleri arasında Marmaray Yenikapı İstasyonu’nda ücretsiz ziyaret edilebilecek.

DÜNYA İÇİN ÖZGÜN BİR MODEL

Yaklaşık 12.6 milyon metrekarelik arazi üzerinde konumlandırılan Ay Yıldız Yerleşke Projesi kapsamında 890 bin metrekare kapalı alan inşa edilecek. Yeni karargâh, beton yapısından siber güvenlik önlemlerine, balistik saldırıdan KBRN tehditlerine kadar inşaat teknolojisinin tüm imkanları kullanılarak tasarlandı. Bunun yanı sıra ergonomik ilkelerle inşa edilecek çevre dostu ve akıllı nitelikleri haiz karargâh binalarının dizaynı, özgünlüğü, büyüklüğü ve teknolojik özellikleriyle dünyadaki en modern, en fonksiyonel karargâhlar arasındaki yerini alacağı ve bu yönüyle de örnek bir model oluşturacağı belirtildi.