tatil-sepeti

G20 Hangzhou zirvesi, dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. 4-5 Eylül tarihlerinde Hangzhou’da yapılan zirve Çin’in ev sahipliğindeki ilk G20 zirvesi olarak tarihe geçti.

Zirvenin bir diğer önemli yanı ise ev sahibi Çin’in yanısıra Türkiye ve Rusya’nın ağırlığının artmasıydı. Bu durum zirvede çektirilen geleneksel aile fotoğrafına da yansıdı. Zirveye katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ön sırada birlikte yer almaları dikkat çekti.

BÜYÜMENİN KAPSAMI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi’nin ardından Çin’de bir basın toplantısı yaptı. Erdoğan, zirveyi şöyle değerlendirdi:

“Küresel büyümenin uzun vadede sürdürülebilir, kapsayıcı bir şekilde devam ettirilebilmesi için konuşulan reformlar en önemli gündem maddelerimizden biriydi. Atılması gereken adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye olarak büyümenin G20 ülkeleriyle birlikte tüm dünyaya yayılmasını içeren kapsayıcılık konusuna özel önem veriyoruz.”

MÜLTECİ SORUNU

Terörizm ve mülteci sorununu Antalya’da G20’nin gündemine getirdiklerini hatırlatan Erdoğan, bu konuda iyi bir sınav verilemediğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mülteci sorunu konusunda maalesef iyi bir sınav verilemedi, verilemiyor. Topraklarında 3 milyon Suriyeli ve Iraklı’yı barından bir ülke olarak Türkiye bu konunun en önde gelen muhataplarından biridir. Türkiye’nin ev sahipliğini üstlendiği 3 milyon mülteciye yapılan harcama 12 milyar doların üzerindedir. Bunun yanında STK’larımızın harcamalarını ele aldığımızda 25 milyar doları aşmaktadır.”

Zirvenin sonuç bildirgesinde, uluslararası ticaret ve kalkınmanın canlandırılması, yoksulluğun ortadan kaldırılması, kapsayıcı ve sürdürülebilir küresel kalkınma,
yenilikçi ekonomik büyüme, terörle ortak mücadele ve istihdamın artırılması gerektiği vurgulandı.

YENİLİKÇİ KALKINMA MODELİ

G20 ülkeleri, kısa vadeli ekonomik büyümenin sürdürülmesinin önemine işaret ederken, arz kısıtlamalarının ortadan kaldırılarak orta ve uzun vadeli potansiyelin ortaya çıkarılması gerektiğine dikkat çektiler. Zirvede yenilikçi küresel kalkınma modeli ile uluslararası ticaret ve yatırım işbirliğinin artırılması, gelişmekte olan ülkelere gerekli desteğin sağlanması gerektiğine işaret edildi.

YAPISAL REFORMLAR

Yapısal reformların, G20’nin sürdürülebilir, güçlü ve dengeli ekonomik büyüme hedefi için hayati önemde olduğu belirtilen bildirgede, öncelikli yapısal reform başlıkları,
9 madde halinde şöyle sıralandı:

  • Uluslararası ticaret ve yatırımın canlandırılması
  • İstihdam reformlarını teşvik ederken, eğitim ve becerilerden yararlanma
  • İnovasyonu teşvik
  • Altyapının iyileştirilmesi
  • Finansal reformların desteklenmesi
  • Rekabetin desteklenmesi ve ticaret ortamının iyileştirilmesi
  • Finans sisteminin iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi
  • Çevresel sürdürülebilirliğin güçlendirilmesi
  • Kapsayıcı kalkınmanın desteklenmesi

20 Eylül 2016 Salı

Etiketler : Gündem