Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: HAMİT KARDAŞ
İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Büyükelçiler Konuşuyor’ etkinlik serisinin üçüncüsüne konuk olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İstanbul Başkonsolosu Semiha Birand Çınar, Kıbrıs’ın uluslararası entegrasyonunu anlattı. Çınar, Kıbrıs’ın 1571’den 1900’lerin başına kadar Osmanlı’ya bağlı olduğunu hatırlatarak, çok sayıda tarihi eser bulunan adanın birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yaptığını kaydetti.
Başkonsolos Çınar, 1960’ta ortaklık esasına dayanan bir cumhuriyet kurulduğunu, kabinede ve diğer kurumlarda nüfusa göre dengeli bir dağılım gerçekleştiğini söyledi. Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin adada garantör devletler olduğunun altını çizen Çınar, bunun cumhuriyetin sorunlarını çözmeye yetmediğini ve Rumların silahlanarak Yunanistan’a bağlanma talepleri için saldırılar gerçekleştiğini kaydetti.
İZOLASYONLAR SÜRÜYOR
Çınar, KKTC’nin 15 Kasım 1983’te kurulduğunu ve bugün 37 yaşında olduğunu hatırlattı. Kıbrıs’ta çözüme dair tüm planların onaylanmasında Rumların isteksiz olduğunu, 2004’teki Annan planının ise Rumların oylarıyla reddedildiğini ifade eden Çınar, şunları söyledi: “Kıbrıslı Türkler 37 yıldır kendi kendilerini yönetiyor. Ancak bu onların istekleriyle olmadı, şartlar onları buna zorladı. 1963’ten beri izolasyonlar da artarak devam ediyor. Birçok uluslararası kuruluş söz vermesine rağmen verilen sözler tutulmadı. İzolasyonlar verilen sözlere rağmen kaldırılmadı.”
KÜLTÜREL MİRAS TÜM DÜNYAYA AİT
KKTC’de çok sayıda kültürel miras eserinin bulunduğunu anlatan Çınar, “Bu miras sadece KKTC’ye değil, tüm dünyaya ait. Dünyanın bu mirasa sahip çıkması için işbirliği yapılmalı. KKTC, hiçbir yardım almadan bu kültürel mirası korumaya yönelik çalışmaları tek başına yürütüyor” dedi.
Kapalı Maraş konusuna da değinen Çınar, buradaki yapıların uzun yıllardır çürümeye terk edildiğini, ancak son dönemde alınan açılma kararının olumlu olduğunu söyledi. Çınar, Kapalı Maraş bölgesinin açılmasının hukuka aykırılık teşkil etmediğinin altını çizdi.
YARIŞMALARA KATILAMIYORUZ
İzolasyonun kültür-sanat alanında da ciddi olumsuzluklara yol açtığına dikkat çeken Çınar, Kıbrıslı Türk sanatçı ve sporcuların bu nedenle uluslararası yarışmalara katılamadıklarını söyledi. Çınar, “İzolasyonlar nedeniyle KKTC’deki birçok önemli yetenek kendisini gösteremiyor” dedi.
Başkonsolos Çınar, her şeye rağmen KKTC’de önemli gelişmeler gerçekleştiğini ve adanın Türk kısmının bir eğitim üssü olduğunu hatırlattı.
AKADEMİSYENDEN YENİ KİTAP
İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Güldenur Çetin’in hazırladığı ‘Türkiye GSM Piyasasının Piyasa Teorileri Bağlamında Anylogic ile Simülasyonu’ kitabı, Nobel Bilimsel Eserler Yayınevi tarafından yayınlandı.
Kitapta, Türkiye GSM piyasasının işleyişi ve yapısı açıklanırken, aynı zamanda piyasanın rekabet yapısı da piyasa teorileri bağlamında değerlendirilerek inceleniyor. Çalışmada GSM piyasasının işleyişini anlayabilmek ve açıklayabilmek için öncelikle kuramsal arka plana yer verilerek, konu teorik olarak ele alınıyor. Türkiye GSM piyasasının yapısı ve piyasa aktörlerinin daha iyi anlaşılabilmesi açısından öncelikle piyasa kavramı ve iktisadi piyasa teorilerinin açıklaması yapılıyor.
DİPLOMATLARLA PROGRAMLAR DEVAM EDECEK
Programın açılışında konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türkiye için stratejik önem arz ettiğini ve yüzlerce yıllık bir birlikteliğin söz konusu olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Oğurlu, KKTC’nin uluslararası entegrasyonu için Türkiye’nin tüm kurumları ile çalışması gerektiğini vurguladı. Oğurlu, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi ile başladıkları ‘Büyükelçiler Konuşuyor’ programlarını Macaristan Büyükelçisi ve KKTC İstanbul Başkonsolosu ile sürdürdüklerini hatırlatarak, “Türkiye’de görev yapan diplomatları bundan sonra da düzenli olarak üniversitede ağırlamaya devam edeceğiz” dedi.
21 Aralık 2020 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi