Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SERRA YILDIRIM
İstanbul Ticaret Odası (İTO) 48 No’lu İnşaat Malzemeleri Meslek Komitesi sektör toplantısı düzenledi. “TOKİ Ortaklığı İle Yapılacak İnşaat Malzemecileri Toplu İş Yeri Sitesi Projesine Yönelik Sektörel Bilgilendirme” başlığında düzenlenen toplantının açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay yaptı.
PROJENİN TAKİPÇİSİYİZ
Kuralay konuşmasında, İTO’nun inşaat malzemeleri sektörünün özlemle beklediği toplu işyeri sitesi için yürütülen projenin takipçisi olduğunun altını çizdi. İnşaat sektörünün birçok sektörü tetiklediğini belirten Kuralay şunları söyledi: “Sektör giderek büyümesi gereken sektörlerin başında geliyor. İnşaatta dünyada ikinci sırada olan Türkiye’nin alması gereken mesafeler var. İTO olarak bu gibi toplantıların önemine, birlikte iş yapmanın bereketine önemine inanıyoruz.”
İTO SEKTÖRÜN ARKASINDA
Toplantıya Komite Meclis Üyesi Ertuğrul Yılmaz oturum başkanlığı yaptı. Yılmaz, İTO’nun sektörün arkasında olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, Türkiye’nin inşaat malzemeleri sektöründe global markalara sahip olduğunu söyledi. Yılmaz “Kamu ihalelerinin teknik şartnamelerinde yer alan markalar yerli ve milli olmalı. Türkiye’nin özellikle banyo ve mutfak malzemelerinde dünya çapında markaları var. Mesela seramikte Türkiye marka değeri ve üretim kapasitesi olarak dünyada ilk dört ülke arasında. Birçok kıtada tercih edilen Türk malı ülkemizdeki bazı kamu ihalelerinin teknik şartnamelerinde neden yok?” dedi.
ÖNCELİKLİ SIKINTI FİNANS
İnşaat Malzemeleri Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Zeytin, finansın sektörün genel sıkıntılarının önüne geçtiğini vurguladığı konuşmasında “İflas ertelemeleri gündemimizde, çekler ödenemiyor, işçi-işveren problemleri sürüyor” dedi. Sektörün toplu işyeri çalışması için mücadele veren iki kooperatifin emeklerinin çok önemli olduğunu söyleyen Zeytin sözlerini şöyle sürdürdü: “Finansman maliyetinin çok yükselmesi, bankaların kredileri geri istemesi, teminat miktarlarını artırmaları gündemimizde ilk sıraya oturdu. İTO, 18 bankayı getirdi ve sorunlarımızı anlattık.”
MESLEK OKULU ŞART
Ara eleman açığının bütün sektörlerin sıkıntısı olduğunu belirten Komite Başkanı Zeytin, şunları söyledi: “Toplu işyeri sitemizde mutlaka bir meslek okulumuz olmalı. Meslek okulları çok önemli. Fiziki şartları ve öğretim kalitesi en iyi okullar meslek okulları olmalı.”
KALİTEMİZİ KANITLADIK
MÜSİAD Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Hamdi Yüce ise Türkiye’nin, inşaat malzemelerinde kalitesini kanıtladığını belirtti. Sektörün, 25 senede elde ettiği neticelerin yabana atılamayacağını kaydeden Yüce, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretimde Ar-Ge ile önemli bir gelişmişlik elde ettik. Showromlarımız yetmiyor, çünkü müşterimiz tek bir malzeme için gelmiyor. Yalıtımdan çerçeveye, kapıdan parkeye kadar tüm malzemeleri görmek istiyor. Seramik pazarında İstanbul’un coğrafi konumu nedeniyle şanslıyız. Bir iki saatlik mesafede ihracatımızın yüzde 50’sinden fazlasını üretiyoruz. Toplu işyeri yapma yaşatma ve kooperatifleşmenin çok yerinde olduğunu biliyoruz. Arsa üretmek çok önemli. Görüşmelerimiz neticesinde TOKİ’nin de bu çalışmalara destek vermesi ile yakın bir zamanda bayram havası yaşayacağız.”
ANAHTAR TESLİM EDECEK
Avrasya Yapı Malzemeleri Sanayi ve Lojistik Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Nurdoğan Ural, sektörün toplu işyeri sitesine sahip olması ile rahat bir nefes alacağını söyledi. Ural, “Toplu işyerimiz bir inşaatın temelden çatısına kadar anahtar teslim tüm ihtiyaçlarını karşılayacak yetkinlikte olacak. Büyük bir fuar alanımız olacak. İhracata yönelik etkin bir pazarlama potansiyelimiz olacak. Önerilerinizi bekliyoruz” şeklinde konuştu. İstanbul İnşaat Malzemeleri ve Seramikçiler Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi 2. Başkanı Necmettin Arman da konuşmasında sektörün en önemli konusunun lojistik olduğuna dikkat çekti. Arman, sektörün ancak birlik ve beraberlik içinde sorunlarının üstesinden gelebileceğine işaret etti.
KALIPÇI, DEMİRCİ YOKSA MÜHENDİS ÇABASI YETMEZ
Reha Yeltekin/İTO Konut İnşaatı Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı: İstanbul’a bu tip sanayi sitelerinin kurulması zorunlu. Bayrampaşa’da, Güngören’de sıkışmış meslektaşlarımız iş yerlerini Silivri, Tekirdağ veya daha uzağa götürdüklerinde yetişmiş ara eleman bulmakta zorlanıyorlar. Tesis gidiyor ama eleman gitmiyor. Şantiyede iyi bir kalıpçı veya demirci ustası yoksa benim mühendisliğim işe yaramaz. Yeni mezun mühendisler 7-8 yıllık teknikerlerden daha az para alıyor. Toplu işyerleri ile dünyadaki meslektaşlarımızla rekabet edebilme gücümüz yükselir. Türkiye’ye döviz getirecek organizasyonlar tam da bunlar. Toplu işyerlerinin en hızlı şekilde hayata geçirilmesi bir memleket meselesi.
ALTYAPI MALİYETİ YÜKSELDİ
Ebubekir Deveci/İnşaat Malzemeleri Meslek Komitesi Üyesi ve İstanbul İnşaat Malzemeleri ve Seramikçiler Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı: “Damdan düştük. Güngören’de Kağıthane’de Bağcılar’da kümelendiğimiz noktalarda bir bir dağılıyoruz. Genel giderlerimiz artıyor, stoklarımızı iyi yönetemiyoruz, mağazalarımız dağınık, imarsız arsalar üzerinde, yüksek tonajlı araçlar girip çıkamıyor, yerleşimlerimiz dağınık, alt yapı maliyetlerimiz yüksek. Onurlu bir ticaret hayatı sürdüremiyoruz, nakliye filomuz yok. Bir ve beraber olma dışında yapabileceğimiz bir şey yok. Kooperatifimiz bu nedenle çok önemli.
İnşallah yakın bir sürede bu alana kavuşacağız.
03 Aralık 2018 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı