Salı, 05 Kasım, 2024
İTO’da düzenlenen KOSGEB Destekleri Semineri’ne katılan işletmeciler ve girişimciler Meclis Salonu’nu doldurdu.
HABER: ADEM ORHUN
İstanbul Ticaret Odası (İTO), küçük ve orta ölçekli üyeleri ile girişimciler için KOSGEB Destekleri Bilgilendirme Semineri düzenledi. İTO Meclis Salonu’nun dolduğu seminerin açılış konuşmasını, Oda Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu yaptı. Hacıhasanoğlu, İstanbul’da birkaç ilçedeki KOSGEB müdürlüklerinin yanı sıra, İTO’nun Eminönü’ndeki merkez binasında da KOSGEB Temsilciliği olduğunu hatırlattı. Seminerde, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) destek programlarını ise KOSGEB KOBİ Uzmanı Kerim Bilir aktardı.
KALİTE VE REKABET
Sunumunun başında, önce KOSGEB Genel Destek Programları’nı anlatan Bilir, bu programlarda KOBİ’lerin pazar paylarını artırmak amacıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesinin, kaliteli ve verimli mal/hizmet üretmesinin amaçlandığını söyledi. Bilir, çeşitli başlıklar altında verilen destek süresinin üç yıl olduğunu kaydetti.
İŞBİRLİĞİ-GÜÇBİRLİĞİ
Kerim Bilir, orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında hazırlanacak ortak imalata yönelik işbirliği-güçbirliği projelerini desteklemek için de özel bir program olduğunu söyledi. İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı’nda, KOBİ’ler bir araya gelerek ortak çözümler üretiyor.
Proje süresi 6 ile 24 ay olan programda 12 aya kadar ek süre uygulanabiliyor. Destek üst limiti ise 300 bin TL. Bunun dışında 700 bin TL’ye kadar geri ödemeli destek sağlanabiliyor. Orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarındaki ortak imalata yönelik projelerde geri ödemeli kısım 1 milyon 200 bin TL’ye ulaşabiliyor. Üstelik burada da Yerli Malı Belgesi yüzde 15 ek destek avantajı kazandırıyor.
TEKNOPAZAR İLE TANITIM
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknopazar Destek Programı artık KOSGEB bünyesinde yürütülecek. Kerim Bilir’in verdiği bilgiye göre Teknolojik Ürünlerin Tanıtım ve Pazarlanması Destek Programı’nda destek oranı yüzde 100. Süresi bir yıl olan programda, yurtdışındaki tanıtım ve pazarlama çalışmaları için 100 bin TL, yurtiçindekiler için 50 bin TL’ye kadar destek sağlanıyor.
Bu desteklere; Ar-Ge, yenilik veya tasarım projesi kamu kaynaklarıyla desteklenerek başarıyla tamamlanan projelerin sonucunda ortaya çıkmış ürünler, patent belgesi ile koruma altına alınmış ürünler, Teknolojik Ürün (TÜR) Deneyim Belgesi almış ürünler başvurabiliyor.
YENİ GİRİŞİMCİLER
KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programı dahilinde ‘Yeni Girişimci Desteği’ de yer alıyor. Bu programa Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlayan girişimciler, kurdukları işletmeler ile İŞGEM’de yer alan işletmeler başvurabiliyor. Bu kapsamda şu destekler sağlanıyor:
Yeni girişimciler için destek oranı birinci ve ikinci bölgeler için yüzde 60. Girişimcinin kadın, gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli olması halinde oran 20 puan artırılıyor.
TEKNOLOJİK YATIRIMA 5 MİLYON TL
KOSGEB teknolojik ve stratejik ürünler için yeni destek programları başlattı. Teknoloji alanlarında Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan yeni ürünleri ticarileştirmek amacıyla KOBİ Teknoyatırım Destek Programı açıldı. Bu programda, uluslararası pazarlarda yer alarak teknolojik ürün ihracatını artırmak için işletmelerin yapacakları teknolojik ürün yatırımları destekleniyor. Ayrıntıların KOSGEB’in sitesinde açıklandığı programda, yatırım projesi süresi en çok 36 ay. Destek üst limiti ise 5 milyon TL.
CARİ AÇIĞA KARŞI STRATEJİK ÜRÜN
İthal bağımlılığı yüksek olan ara malların yurtiçinde üretilmesinin teşvik edilmesi amacıyla Stratejik Ürün Destek Programı açıldı. Bu program ile KOBİ’lerin teknolojik üretim becerilerinin geliştirilmesi, KOBİ’lerle büyük işletmelerin birlikte hareket edebilme yeteneklerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Program için 1 Ocak’ta başlayan başvurular, 31 Mart’a kadar devam edecek. Yılın ikinci çağrı dönemi ise 1 Temmuz’da başlayacak. Programda en az bir yıl önce kurulmuş KOBİ’nin, bir ‘büyük işletme’ ile işbirliği içinde başvuru yapması gerekiyor. En fazla 36 ay süre tanınan projeler için desteklerin toplam üst limiti 5 milyon TL.
STRATEJİK ÜRÜN DESTEK ALANLARI
AR-GE, İNOVASYON VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI
KOSGEB’in Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı en çok 24 ay süre ile uygulanıyor. Bu kapsamda verilen kira desteği, teknopark içi çalışmalarda 30 bin TL olarak uygulanıyor.
Ayrıca projeye, konu satın alınacak makine ve teçhizatın yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda, destek oranına yüzde 15 ilave ediliyor.
KOSGEB GENEL DESTEK PROGRAMLARI
06 Şubat 2018 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı