Büyük merkez bankalarının nisan tablosu: Faiz kararlarında temkinli seyir

Dünya genelinde büyük merkez bankaları, nisan ayında ABD'nin korumacı ticaret politikalarının yarattığı küresel belirsizlikler ve enflasyonla mücadele arasında temkinli adımlar attı.

Giriş: 01.05.2025 - 12:08
Güncelleme: 01.05.2025 - 12:08
Büyük merkez bankalarının nisan tablosu: Faiz kararlarında temkinli seyir

Dünyanın önde gelen merkez bankaları ABD Başkanı Donald Trump'ın değişen tarife söylemleri ve artan belirsizlik atmosferinin etkisiyle para politikalarını ayarlamakta güçlük çekiyor. Bu süreçte birçok merkez bankası politika metinlerinde küresel ekonomik belirsizliklere vurgu yaparken, resesyon ve enflasyon ikilemi arasında para politikalarını dengede tutmaya çalışıyor.


ABD'nin "Önce Amerika" politikası kapsamında izlediği tarife politikasının enflasyonist baskıları güçlendirebileceği ve büyümeyi olumsuz etkileyebileceğine yönelik endişeler küresel ekonomi çevreleri tarafından yakından takip ediliyor.


Nisan ayında Kanada Merkez Bankası (BoC) Avustralya Merkez Bankası (RBA), Güney Kore Merkez Bankası, Polonya Merkez Bankası, Macaristan Merkez Bankası (MNB) ve Rusya Merkez Bankası (CBR) politika faizini sabit bıraktı.


Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Yeni Zelanda Merkez Bankası ise politika faizlerinde indirime giderken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz artırım kararı aldı.


ECB RESESYON RİSKLERİNE KARŞI GEVŞEMEYİ SÜRDÜRDÜ 
Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda 3 temel politika faizini 25 baz puan düşürdü.


ECB'nin, yılın üçüncü yönetim kurulu toplantısında alınan para politikası kararlarının ardından yapılan açıklamada, bankanın mevduat faiz oranını yüzde 2,50'den yüzde 2,25'e indirdiği belirtildi.


ECB'nin refinansman faizi ile marjinal borçlanma faizini de 25'er baz puan düşürerek sırasıyla yüzde 2,40 ve yüzde 2,65'e çektiğine işaret edilen açıklamada, faiz oranlarını düşürme kararının enflasyon görünümü ve dinamikleri ile para politikası iletim gücü temelinde alındığı kaydedildi.


Açıklamada, enflasyonda düşüş sürecinin iyi biçimde ilerlediği vurgulanarak, "Artan ticari gerginlikler nedeniyle büyüme görünümü kötüleşti." değerlendirmesi yapıldı.


Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, karar sonrası düzenlen basın toplantısında ticari gerilimlerin ekonomik büyümeye yönelik aşağı yönlü riskleri artırdığını söyledi.


Lagarde, ekonomik görünümde olağanüstü belirsizlikler olduğuna işaret ederek, Avro Bölgesi ihracatçılarının ticarette yeni engellerle karşı karşıya olduklarını anımsattı.


Uluslararası ticaretteki kesintilerin, finans piyasasında gerilimleri artırdığını ve yatırımları olumsuz etkilediğini ifade eden Lagarde, "Ekonomik büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler arttı. Küresel ticaret gerilimlerindeki büyük tırmanış ve buna bağlı belirsizlikler ihracatı azaltarak Avro Bölgesi'nin büyümesini düşürecek." diye konuştu.


Lagarde, ticari sorunlara ilave olarak Rusya-Ukrayna Savaşı ile Orta Doğu'daki çatışma gibi jeopolitik gerginliklerin de belirsizlik kaynağı olmaya devam ettiğini ifade etti.


YENİ ZELANDA VE HİNDİSTAN FAİZ İNDİRİMİNE GİTTİ 
Yeni Zelanda Merkez Bankası da beklentilere paralel olarak politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 3,50'ye çekti.


Bankadan yapılan açıklamada, yıllık tüketici enflasyonunun Para Politikası Komitesinin yüzde 1 ila 3 hedef bandının orta noktasına yakın kalmaya devam ettiği aktarılarak, firmaların enflasyon beklentileri ve çekirdek enflasyonun, orta vadede enflasyonun hedefte kalmasıyla uyumlu olduğu kaydedildi.


ABD'de yakın zamanda duyurulan tarife artışlarını, çeşitli ticaret ortaklarından gelen misillemeler ve artan jeoekonomik belirsizliğin küresel büyüme üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip olacağı belirtilen açıklamada, bu durumun yerel ekonomik faaliyet üzerinde olumsuz etkilere sahip olacağı aktarıldı.


Hindistan Merkez Bankası da Mayıs 2020'den bu yana ikinci kez temel repo faiz oranını düşürerek para politikası duruşunu "nötr"den "destekleyici"ye çevirdi. Para Politikası Kurulu beklentilere paralel repo faiz oranını 25 baz puan indirerek yüzde 6'ya çekti.


Kurul, en son şubatta 25 baz puanlık faiz indirimine giderek gevşeme sürecine başlamıştı.