Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ
Hasan Can Üretmenoğlu tarafından Mart 2019’da kurulan BukyTalk, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) Ön Kuluçka programında yer alan girişimlerinden. Pandemiden dolayı fiziksel ortamı online platforma taşıyan ekip, 2020’nin son haftasında Alesta Yatırım’dan 750 bin TL değerleme ile yatırım aldı. Hasan Can Üretmenoğlu, yatırım sürecini ve çalışmalarını İstanbul Ticaret’e anlattı.
HATA KORKUSU YOK
BukyTalk’tan kısaca bahseder misiniz?
BukyTalk, Mart 2019’da kuruldu. Mayıs 2020 itibariyle pandemiden dolayı fiziksel ortamı tamamen bırakıp online hale getirdik. Marka vaadimiz olan, katılımcılarımıza hata yapmaktan korkmadan İngilizce konuşabilecekleri sosyal ortamı sunuyoruz. BukyTalk, ana dili İngilizce olan ya da ana dili seviyesinde İngilizcesi olan yabancı kültürden konuşmacılar ile İngilizce konuşma pratiği yapmak isteyenleri bir araya getiren bir platform. Katılımcılar bukytalk.com üzerinden kendi seviyelerinden en fazla dört katılımcı ile müsait olduğu gün ve saati seçerek katılım sağlayabiliyorlar.
B2B’de de şirket çalışanlarına Functional ve Engagement adında iki ürün sunuyoruz. Functional, kurum çalışanlarının İngilizce pratik seviyeleri başlangıç ve orta arasında olanlarına sunduğumuz bir hizmet. Engagement ise İngilizce pratik seviyeleri daha çok orta ve ileri seviyede olan şirket çalışanlarına yönelik. Burada katılımcılara eğlenceli ve etkileşimi daha yüksek oyun ve içeriklerle hizmeti sunuyor ve çalıştığımız kurumun İK yöneticilerinden katılımcı gruplarının farklı departmanlardan seçilmelerini özellikle istiyoruz.
Böylece hem çalıştığımız kurumun çalışanlarına İngilizce konuşma pratiği anlamında değer katıyor hem de kurum içi networkün gelişmesinde önemli bir pay sahibi oluyoruz.
KURUMSAL MÜŞTERİLER
BukyTalk’u ne kadar sürede geliştirdiniz?
İlk ürünümüzü fiziksel ortamda B2C iş modeli ile kurduk. Yüzde 30-40 doluluk çeken herhangi bir kafe ile anlaşıyor, bu kafenin herhangi bir masasını bize belli saatler aralığında rezerve etmesini istiyorduk. Bunun üzerine Facebook ve Instagram reklamları üzerinden talep topluyor ve kafeye yönlendiriyorduk. Kafeye gelen katılımcılar, yabancı kültürden konuşmacılarla bir saat süreyle kendi seviyesinden en fazla dört katılımcıyla konuşma pratiği yapıyor ve bizlere katılım ücreti veriyordu. Anlaştığımız kafeler de buradan para kazanıyorlardı. Aslında tam anlamıyla ‘sharing economy’ denilen atıl kapasiteyi kullanma üzerine kurulu bir sistemdeydik.
Eylül 2019’da bir şirket bize teklif vererek kendi çalışanlarına bu hizmeti sunmamızı istedi. Biz de kabul ettik; böylece B2B tarafımız da başladı. Pandemi dolayısıyla tüm hizmetimizi online platforma taşıdık. Şu anda da tüm süreci B2B ve B2C olarak yönetiyoruz.
5 BİNDEN FAZLA KATILIMCI
Girişiminize dairgüncelverileri paylaşır mısınız?
Kuruluşumuzdan itibaren geçen 22 aylık süreçte 5 binden fazla katılımcıya ‘korkusuzca konuşma’ seansları sunduk. Her geçen gün seans ve konuşmacı sayımızı arttırıyoruz. Haziran 2020’den bu yana yüzde 260’ın üzerinde büyüdük. 2020’nin son haftasında Alesta Yatırım’dan aldığımız yeni yatırımla 2021 yılında da büyümemizi devam ettirmek istiyoruz.
DÖRT KİŞİYLE PRATİK
‘Korkusuzca konuşma’ seansı nedir?
BukyTalk, kişilerin hata yapmaktan korkmadan İngilizce konuşabilecekleri bir yer. Yabancı kültürden konuşmacılar eşliğinde seçmiş olduğunuz gün ve saatte aynı seviyeden en fazla dört katılımcı ile birlikte İngilizce konuşma pratiği yapabileceğiniz ortamı sunuyor. İlk seanslarımız da ücretsiz oluyor.
750 BİN TL DEĞERLEME YATIRIMI ALDI
2020’nin son haftasında bir yatırım aldınız. Süreç nasıl gelişti?
2020 yılı birçok kişi gibi bizler için de kötü başladı. Fiziki olarak başarılı gittiğimiz bir anda tüm süreci kapatmak zorunda kaldık. Ancak Mayıs 2020’den itibaren ciddi bir yükselme gösterdik. 2020’nin son haftasında Alesta Yatırım’dan 750 bin TL değerleme ile ilk yatırımımızı alarak tamamladık.
YENİ SOSYAL MECRA MÜJDESİ
Hangi özelliklerinizle diğer girişimlerden farklılaşıyorsunuz?
Bizim en büyük farkımız, sosyal ortam sunuyor olmamız. Rekabetin yüksek olduğu bir pazardayız. Sosyalleşme olgusu, özellikle eve kapandığımız şu günlerde çok önemli. Seanslardaki sosyal ortamın dışında katılımcılarımızın seans sonrasında da sosyalleşebilecekleri yeni bir sosyal mecranın temelini de attık.
Yani katılımcılarımız için seans sonrasında devamlı olarak iletişimde kalabilecekleri bir sosyal mecranın da haberini bu vesileyle vermek isterim. Kısa süre içerisinde çok iddialı bir ürün ile geliyoruz.
09 Şubat 2021 Salı
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi