tatil-sepeti

Sene başında kuraklıkla ilgili endişelere rağmen buğdayda kötü senaryo gerçekleşmedi. Geçtiğimiz yıl 19.8 milyon ton buğday üreten Türkiye’nin bu yılki rekoltesi, öncü verilere göre 21.5 milyon ton seviyesinde. Bu rakam, bir önceki yılın rekoltesine göre yüzde 8.58’lik bir artışı da ifade ediyor.

 

Türkiye’nin 2022 yılındaki buğday üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 11.9 oranında artarak 19.8 milyon tona yükselmişti. Bu yılki rekolte konusunda ise öncü veriler gelmeye başladı. Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, hububatta hasat sezonunun sonuna gelindiğini, buğday ve arpa rekoltesinin ise beklentileri karşıladığını bildirdi. Geçen yılın sonlarına doğru yaşanan ve bu yılın ilk aylarında da devam eden kuraklıkların endişe verdiğini ifade eden Taşpınar, bu kuraklıkların, son 63 yılın ikinci kurak kışı olarak kayıtlara geçtiğini söyledi. 

 

ORTALAMA AŞILDI

 

Mart ayı ve devamındaki düzenli yağışlarla hububattaki rekoltenin uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyrettiğini belirten Taşpınar, ülke genelinde 21.5 milyon ton buğday elde edildiği bilgisini paylaştı. Buğdayda söz konusu 21.5 milyon ton rekolte rakamı, bir önceki yıla göre yüzde 8.58’lik bir artışı da ifade ediyor.


Taşpınar, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bahar aylarında aşırı yağış alan bölgelerde bitkide hastalıklar oldu. Bu nedenle kalitede bir kısım düşüklükler meydana gelse de çok fazla bir problem yaşanmadı. Rekoltede uzun yıllar ortalamasına bakıldığında buğdayda 20 milyon, arpada ise 8 milyon ton civarında gerçekleşmişti. Bu yılki hasat sezonunda buğday üretimi uzun yıllar ortalamasını önemli derecede geçmiş oldu. Arpada bugüne kadar hiç elde etmediğimiz 9 milyon ton gibi bir rakamı yakaladık.”

 

Hububatta bu rakamların elde edilmesinde, çiftçiye verilen desteklerin önemli rol oynadığını vurgulayan Taşpınar, şunları kaydetti: “Hububat fiyatlarının hem geçen yıl hem de bu yıl beklentiyi karşılayacak şekilde açıklanması, çiftçiyi, tüccarı ve sanayiciyi memnun etti. Dolayısıyla ekim alanlarında geçen yıl belirli bir artış sağlandı. Elde edilen 21.5 milyon ton buğdayın yanında 8-9 milyon ton da ithal edilen buğday var. Dolayısıyla 30 milyon ton civarında buğday stoku oldu. Bunun 20 milyon tonunu iç tüketimde kullanırken, geriye kalanı un, bisküvi, makarna, bulgur, helva veya irmik olarak işleyip ihraç ediyoruz.”

 

UN İHRACATINDA DÜNYA LİDERLİĞİ SÜRECEK

 

Un sanayinde de yılın başarıyla kapatılması bekleniyor. Geçtiğimiz yılı 3 milyon 400 bin ton un ihracatıyla kapatan Türkiye, un ihracatında 9 yıldır dünya lideri konumunda.

 

2023 yılını 3.5 milyon ton un ihracatıyla kapatmaya hazırlandıklarını belirten Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, şu açıklamada bulunmuştu: “Türkiye’nin açık ara önde ve güçlü bir un sanayisi var. İlk 7 ayda geçen seneye göre tonaj bazında yüzde 24, dolar bazında ise yüzde 8 artış var. İhracattaki başarımız doğrultusunda yılı 3.5 milyon ton ihracat ve 1.4 milyar dolar gelirle kapatmaya hazırlanıyoruz. İhracat şampiyonluğumuza bir yenisini daha ekleyeceğiz.” 

18 Eylül 2023 Pazartesi