Cuma, 15 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gıda İhtisas Komitesi, sektörün sorunları ve çözüm yollarını görüşmek için toplandı. İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu başkanlığında yapılan toplantıya, İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ahmet Yavuz Karaca, İTO Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Sami Türkmenli ve İTO Gıda İhtisas Komitesi Üyeleri katıldı. Komitenin 28’inci toplantısında konuşan Karaca, özel sektör ile ilişkiyi sıcak tutmaya büyük önem verdiklerini dile getirdi.
2016’DA 165 BİN
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Avrupa Birliği uyum yasaları ile birlikte kendini güncellediğini anlatan Ahmet Yavuz Karaca, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile ilgili uygulamaların hızlı bir şekilde düzeltildiğini söyledi.
Sektörel denetimlerin 5996 sayılı kanun ile belediyelerden alınıp, illerin gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine devredildiğini kaydeden Karaca, “İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 2016’da İstanbul’da 165 bin denetim yaptı. 2017’de sayıyı 180 bin ile 200 bin arasına çekmeyi planlıyoruz” dedi.
Karaca, sektörel toplantılara ara vermeden devam edilmesini ve sektör çalışanları ile de bu tarz toplantıları yapmak istediklerini söyleyerek, Komite üyelerinin sorularını cevapladı.
SEKTÖRE YANITLAR
İTO Gıda İhtisas Komitesi toplantısında öne çıkan sektörel talepler ve güncel sorunlara şu yanıtlar verildi:
Denetimde ceza: Ceza bedelini işletmenin eksiğini gidermesi için kullandırıyoruz.
Gümrük analizleri: Gümrükten gelen mallar parti parti analiz ediliyor. Kontrol numuneleri düzgünse tüm ürüne onay veriliyor. Mallar her analizde temiz çıkarsa analiz sıklığı azaltılıyor, kötü çıkarsa artırılıyor.
İhracatta denetim: İhraç edilen ürün rafta direkt satışa sunuluyor. Ürün rafta denetlenirken hata tespit edilirse, ceza ihracatçıya kesiliyor. Ürün açılıp kullanılmış ve denetlenirken hatalı çıkmışsa ceza, ürünü satana kesiliyor.
İthalatta uygunluk: İthalatçı firma talep ederse Bakanlık yetkilileri yurtdışına denetime gidip, uygunluk verebiliyor.
Semt pazarları: İl Müdürlüğü, semt pazarlarının denetimi ve düzenlenmesi konusunda Bakanlık’a yazdığı yazı ile mevzuatta istediği değişikliği takip ediyor.
Farklı uygulamaya itiraz: Denetimde il ile ilçe müdürlüğü uygulamaları arasında farklılık varsa, mevzuata aykırı davranılmadığı halde firmalara ceza kesilirse, bir üst kuruma itiraz edilebiliyor.
Sebze meyvede fiyat: Yaş sebze ve meyvenin tarladaki fiyatı ile marketteki fiyatı arasındaki fark sorunu çözülmeli.
Tarlada kontrol: Sebze ve meyve kontrollerinde ceza, üretim aşamasından başlayarak zinciri kırana yazılmalı.
İşletme kayıt belgesi: 2012–2017 yılları arasında alınan işletme kayıt belgelerinin geçerliliğini ve işletme kayıt belgesinin ruhsatlarda olduğu gibi devredilip devredilemeyeceğini takip ediyoruz.
Kayıt dışı zirai ilaç: Kayıt dışı zirai ilaç satan yerleri tespit edenler, ALO 174’e ihbarda bulunabilir.
Eminönü’nde denetim: Özellikle Eminönü’ndeki pet shoplar ve zirai ilaç satan yerlerle ilgili çalışmalar sürüyor. Bu alanda denetimler sıkılaşacak.
04 Nisan 2017 Salı
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe