HABER: ADEM ORHUN
Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan ve iş dünyasının da çabasıyla 1.5 milyon kişinin iş sahibi olduğu ‘İstihdam Seferberliği’nde yeni dönem başladı. Buna göre, 31 Aralık 2020’ye kadar üç yıl boyunca uygulanacak yeni istihdam teşvikleri ile işveren sadece işçinin maaşını ödeyecek, tüm vergi ve SGK primlerini ise devlet karşılayacak.
1 NİSAN’DAN ÖNCE
Öte yandan açıklanan istihdam teşviklerinde girişimciler için önemli bir sürpriz daha var. 1 Nisan 2018’den önceki dönemde, tüm şartları taşıdığı halde 5510, 4447 ve 6111 sayılı kanunlar veya diğer kanunlarla sağlanan istihdam prim teşviki, destek ve indirimlerden yararlanmamış şirketlere özel bir hak da tanındı. Bu şirketler altı ay geriye dönük olarak istihdam teşviklerinden yararlanabilecek.
YAZILI BAŞVURU
Üç yıl boyunca uygulanacak istihdam teşviklerinin yer aldığı 7103 Sayılı Kanun ile ayrıca bu durumdaki üyeler, en geç 31 Mayıs 2018’e kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak başvurmaları halinde bu kanunlar ile sağlanan teşviklerden yararlanma imkanına kavuşacak. Gerekli şartları sağlayan firmalar, başvuru tarihinden geriye doğru en fazla altı aya ilişkin, ‘yararlanılmamış’ istihdam prim teşviki, destek ve indirimlerden yararlanabilecek.
YENİ EVRE
Bununla birlikte iş dünyasının ihtiyaç duyduğu istihdam teşviklerine ilişkin yasal düzenlemeler 27 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 7103 Sayılı Kanun’da yer alan istihdam teşvikleri 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 arasında üç yıl boyunca uygulanacak.
31 MAYIS’A KADAR BAŞVURUN
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, teşviklerle ilgili yaptığı açıklamada, firmalara bu fırsatı değerlendirmeleri çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Şirketlerimiz sonunda bu işin farkına vardı. Ancak devlet de bunu gördü ve torba kanunda düzenleme yaparak bir sınırlama getirdi. 1 Nisan’dan önceki dönemde tüm şartları taşıdığı halde önceki kanunlarla sağlanan desteklerden yararlanmamış üyelerimizin en geç 31 Mayıs’a kadar SGK’ya başvurması gerekiyor. Normalde geriye dönük istihdam teşviklerinden yararlanmak için başvuru süresi bir aydı. Üyelerimizin mağdur olmaması için harekete geçtik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız ve Maliye Bakanımız bizi kırmadı. İki aylık bir süre tanıdı. Bu imkanlardan faydalanmak için geri kalmayın.”
BİR SENDEN BİR BENDEN
Kanuna göre, ilave istihdam teşvikleri ile işveren sadece işçinin maaşını ödeyecek, tüm vergi ve SGK primlerini ise devlet karşılayacak. Yani ilave istihdamda işverenin vergi ve prim yükü sıfır. Ayrıca ‘Bir Senden Bir Benden’ teşviki de imalat sanayinde faaliyet gösteren mikro ölçekli işletmeler ve esnaf için önemli bir teşvik sağlayacak.
MESLEKİ EĞİTİM
Kanunda mesleki eğitim de unutulmamış. İstihdam teşviklerinin yanı sıra ‘Mesleki Eğitim ve İşbaşı Eğitim’ programlarına ilişkin teşvik ve destekler de kanunda yer alıyor. Genel olarak üç ay olan işbaşı eğitim programları, imalat sanayi ve bilişimde altı ay olarak uygulanacak ve kursiyerlere günlük 61.65 TL ücret verilecek. Öğrenciler 46.2 TL, işsizlik ödeneği alırken bu eğitimlere katılanlar ise ayrıca devletten 30.8 TL cep harçlığı alacak. Tüm bu teşviklere ilave olarak bu yıl dokuz ay boyunca işverene aylık 100 TL asgari ücret desteği verilecek. Bu teşvikle toplamda işverenin üzerinden 10 milyar liralık bir yük kalkacak.