tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul’da iş dünyasının talepleri ile gerçekleştirilen mesleki eğitimler devam ediyor. 2018’de 165 meslek dalında yaklaşık 29 bin kişi mesleki eğitim alacak. İŞKUR’un 2017 İşgücü Piyasası Araştırma (İPA) sonuçları kapsamında oluşturulan 2018 eğitim listesinde ilk sırayı siber güvenlik uzmanlığı aldı. İş dünyasının en çok istediği meslekler arasında ilk üçe siber güvenlik uzmanlığı, yazılım geliştiriciliği, kurumsal kaynak planlamacılığı yerleşti. İŞKUR’un 2018’de İstanbul’da vereceği mesleki eğitimler listesinde ilk sırayı 3 bin kişilik siber güvenlik uzmanlığı yer alsa da siber güvenlik eğitimi verecek eğitmen bulmakta güçlük çekilmesi de önemli bir ayrıntı.

YÜZDE 20’SİNDE AÇIK VAR

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, İstanbul Ticaret Odası’nda yaptığı toplantıda 2017 raporunu ve 2018 yılı meslek eğitim planını ele aldı. 2017 yılı Araştırma Sonuçlarına göre İstanbul’da işyerlerinin yüzde 20’sinde açık iş var. Türkiye’deki açık işlerin yaklaşık beşte biri de İstanbul’da. İşyerlerinin yüzde 25’i eleman temininde güçlük çekiyor. İşyerleri bunun gerekçesi olarak yüzde 61.9 ile mesleki nitelik ve beceriye sahip eleman bulamamalarını gösteriyor. İŞKUR da bu açığı kapatmak için mesleki eğitimler vermeye devam ediyor.

EN ÇOK İSTENEN İLK 20 MESLEK

İŞKUR’un 2018 eğitim listesinde siber güvenlikçiden sonra ikinci sırada yer alan yazılım geliştiriciliğinde 2 bin 500 kişilik, üçüncü sıradaki sistem işletmenliği ve kurumsal kaynak planlamacılığında da 2 bin kişilik kontenjan oluşturuldu. Bilgisayar oyunları programcılığında bin 500, bulut bilişim uzmanlığı, CNC programcılığı, kat sorumlusu eğitimlerinde biner kişilik eğitimler açıldı. Son yılların gözde sektörlerinden havacılıkta da hava trafik kontrolörlüğü (kule-radar), hava limanı yolcu hizmetleri görevlisi eğitimleri için 500’er kişilik eğitimler verilecek. Veri tabanı yönetmeni, ahşap mobilya ustası, kadın terzisi, erkek terzisi, aşçı, servis elemanı, servis yöneticisi en çok talep edilenler ilk 20 meslek arasındalar.

VİNÇÇİ ÇOK, MÜHENDİS AZ KAZANDI

Mesleki teknik eleman yoksunluğu mühendis ile meslek elemanının aldığı ücretlerde ters orantı oluşturmuş durumda. İl İstihdam Kurul üyeleri bir vinç operatörünün aldığı maaşın bir mühendisin maaşından daha fazla olmasının nedenleri üzerinde durdu. Toplumsal algıların yönettiği eğitim ve meslek seçimlerinin değişmesi için toplumun daha çok bilgilendirilmesi de ele alınan maddeler arasında yer aldı.

LİSTE NASIL HAZIRLANDI?

İŞKUR eğitim listesini hazırlarken İşgücü Piyasası Araştırma (İPA) sonuçlarında yer verilen temininde güçlük çekilen meslekler, net istihdam artışı beklenen meslekler, açık işler, en fazla çalışanı olan meslekleri dikkate alıyor. İldeki işverenlerin yatırım planlamaları ile il özelinde unutulmaya yüz tutmuş ama ihtiyaç duyulan geleneksel meslekler de eğitim programına dahil ediliyor.

DRONE UZMANLARI ARANIYOR

İş dünyasını talepleri arasında geleceğin gözde mesleklerinden drone kameramanlığı da yerleşti. Drone kullanımı arttıkça görüntü kameramanı ve drone operatörüne olan talep de artıyor. İŞKUR bu yıl drone kameramanı ve operatörü sayısına 200 kişi daha ekleyecek.

‘DOLU GÖÇÜK USTASI’ MEKSİKA’DAN GELDİ

İstanbul’da 27 Temmuz 2017’de yaşanan dolu afeti yaklaşık 180 bin otomobile hasar verince, Türkiye’nin dolu göçük ustası sayısının çok az olduğu anlaşıldı. Doludan hasar gören otomobillerin onarımı için dolu göçük ustası ithalatı yapmak zorunda kalan sektörün bu sorunu, İl İstihdam Kurulu’nun da gündem maddelerinden biri oldu.

HAVACILIKLA İLGİLİ MESLEKLER YÜKSELİYOR

İstanbul’da iş gücü talebinin en yüksek olduğu sektör havacılık. Havacılık ile ilgili aranan elemanların şu mesleklerde olması talep ediliyor: Hava limanı yolcu hizmetleri görevlisi, hava trafik kontrolörü, uçak bakım elemanı, uçak kabin memuru.

KUYUM SEKTÖRÜNE EL SANATÇISI LAZIM

İstanbul’daki kuyumcu ve mücevherat üreticilerinin yoğun talepleri İŞKUR’un 2018 eğitim programında yer buldu. İl özelinde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerden her birinin eğitimi için 25’er kişilik kontenjan ayrıldı. Bu kapsamdaki 17 meslek şunlardan oluştu: Altın bilezik imalatçısı, alyans imalatçısı, doğal taş işlemecisi, lüle taşı işlemecisi, kuyumcu, kazaziye ustası (hasır örmeci), mıhlamacı, mineci, mücevherat oymacısı, mücevherat tamircisi, modelci (kuyumculuk), oltu taşı işlemecisi, telkarici, sadekar, yaldızcı, kakmacı, kıymetli metal varak elemanı.

İSTANBUL’UN İSTEDİĞİ İLK 10 MESLEK

Siber güvenlik uzmanı
Yazılım geliştiricisi
Sistem işletmeni
Kurumsal kaynak planlamacısı
Bilgisayar oyun programcısı
Bulut bilişim uzmanı
CNC programcısı
Kat sorumlusu
Mobilya ustası
Uçak bakım ve kabin elemanı

27 Şubat 2018 Salı

Etiketler : Sektörel