BTM’nin yeni girişimcileri seçildi

Giriş: 15.10.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ

Fiziki kapasitesini büyüterek ‘BTM 1000’ projesine start veren Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), Eylül 2019 çağrı dönemini sonuçlandırdı. Bu süreçte üç bine yakın başvuru gerçekleşti.

Yenilikçi iş fikirleriyle başvuru yapan girişimciler, BTM ekipleri tarafından yapılan ön değerlendirmeler sonucunda mülakata davet edildi. Mülakatları başarıyla geçen girişimciler, İstanbul Ticaret Odası Meclis ve Komite üyelerinden oluşan değerlendirme kurulu karşısına çıkarak projeleriyle ilgili sunum yaptı.

KASIMDA BAŞLIYOR

Nihai kararı verecek olan değerlendirme kurulu, projelerin ihtiyaç analizi ve yenilikçi yönü, yapılabilirliği, sürdürülebilirliği, ticarileşme potansiyeli ile yetkinliği gibi kıstaslara göre BTM üyesi olacak girişimcileri bu ay içinde seçecek.

Programlar, kasım ayının ilk haftasında başlayacak. Girişimciler, dahil oldukları programlar kapsamında projelerini geliştirme, eğitim, seminer, söyleşi, mentorluk, birebir danışmanlık, 7/24 ofis imkanlarından yararlanma ve yatırımcılarla buluşma fırsatı bulabilecek.

YIL BOYUNCA BAŞVURU

BTM, yeni dönemde BTM Kamp, Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka programlarıyla girişimcilere hizmet verecek. Yenilikçi iş fikrine sahip olan, ancak uygulama metodlarını bilmeyen, girişimci olmak ve ekosistem içerisinde yer almak isteyen girişimci adayları BTM Kamp’ta olacak.

Yenilikçi bir iş fikri olup, bununla ilgili ürün veya ürün çıktılarına (yazılım, web sitesi vb.) sahip olan girişimciler Ön Kuluçka’da bir araya gelecek. Şirket sahibi ve satış yapmış girişimciler Kuluçka; yatırım almış, ikinci veya üçüncü tur yatırım arayışında olan girişimciler ise Post-Kuluçka programında yer alacak. Programlardan Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka başvuruları sona erdi. Girişimciler BTM Kamp’a ise yıl boyunca başvuru yapabilecek.

37.1 MİLYON TL DEĞERLEME

Kurulduğu günden bu yana 10 bine yakın girişimciden başvuru alarak, 722 startup’a ev sahipliği yapan BTM, şimdiye kadar 200’den fazla startup’ı mezun etti. Bünyesinde hâlâ 120’den fazla startup’a ve yaklaşık 250 girişimciye yer veren BTM, akıllı tarımdan yapay zekaya, e-ticaretten sağlığa kadar 40 farklı sektörden yenilikçi iş fikirlerine destek oldu. 2.5 yıllık süre zarfında 12 BTM girişimcisi 37.1 milyon TL değerleme ile yatırım aldı. Yaklaşık 20 BTM girişimi şirketleşti ve BTM girişimcilerinin toplam satışı 40 milyon lirayı geçti.

TERCİHİN 5 NEDENİ

  • BTM’de eğitim ve seminerler, mentor desteği, yatırımcı söyleşileri, girişimcilerin yatırımcı karşısında sunum yaptığı Demo Day etkinlikleri, 7/24 ofis imkanı, birebir danışmanlık gibi hizmetler, girişimcilere tamamen ücretsiz olarak sunuluyor.
  • BTM, 81 meslek komitesi ile 400 binden fazla üyesi bulunan İTO’nun iştiraki olması sebebiyle aynı zamanda organik bir yatırım ağına sahip. BTM’de girişimciler, İTO’nun 81 meslek komitesinden projeleri ile ilgili olan komitelere giderek sunum yapma hakkına erişebiliyor. Böylece girişimciler sektördeki bilirkişilerden geri dönüşler alarak, projelerini doğru bir şekilde geliştirebiliyor. Aynı zamanda potansiyel müşteri ve yatırımcılarla da bir araya geliyorlar.
  • BTM bünyesindeki 50 startup mentoru ve 500’den fazla sektör mentoru ile girişimcilere destek veriliyor.
  • BTM’de kamp süreçlerini başarı ile tamamlayan girişimciler, BTM Sahne - Yatırımcı Girişimci Buluşması (Demo Günü) etkinliğinde sahneye çıkarak, iş modellerini ve finansal argümanlarını yatırımcılara anlatma fırsatı buluyor. BTM Sahne sonrasında girişimcilerinve yatırımcıların eşleştirme süreci başlıyor.
  • BTM’de mevcut programların haricinde yenilikçi iş fikirleri ve yıkıcı iş modelleriyle küresel arenadaki rekabette iddialı bir şekilde var olmalarını sağlayacak ‘Mucit Girişimci Programı’ ve ‘WinGlobal’ gibi tematik programlar bulunuyor. Ayrıca BTM, ulusal ve uluslararası kurumlarla birlikte gerçekleştirdiği projelerle birçok ülkede girişimcilik ekosistemiyle ilgili programların içinde yürütücü olarak yer alıyor. BTM, ölçeklenebilir (scale-up) girişimlere odaklı çalışmalarını global arenada sürdürürken,farklı kıtalar arasında da çalışmalar yürütmeye devam ediyor.

WİNGLOBAL PROJESİ’NE TALEP YAĞIYOR

İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile BTM’nin liderliğinde İstanbul Valiliği, İstanbul Ticaret Odası, Teknopark İstanbul ve İstanbul Ticaret Üniversitesi ortaklığıyla yürütülen WinGlobal projesinde, 11 Eylül - 6 Ekim arasında çağrıya çıkıldı. İlki büyük ilgi uyandıran projeye kısa sürede 400’e yakın başvuru toplandı.

BTM ekipleri tarafından yapılacak ön değerlendirme sonucunda mülakatlara davet edilecek girişimciler, mülakatları başarıyla geçmeleri durumunda nihai kararı verecek olan ve İTO Meclis ve Komite üyelerinden oluşan değerlendirme kurulu karşısına çıkacak. Projeye kabul edilecek girişimciler, eğitim, mentorluk, yatırımcı eşleştirmeleri gibi faaliyetlerden oluşan 16 haftalık yoğun bir programa dahil olacak.

16 haftalık bu süreç sonunda başarılı bulunan girişimciler, WinGlobal Sahne Girişimci-Yatırımcı Buluşması etkinliğinde yatırımcıların karşısında proje sunumlarını gerçekleştirecek. Girişimciler, daha sonra ABD’de Silikon Vadisi’ne götürülerek çeşitli melek yatırım ağları ile bir araya gelecek. ABD’de kendileri için özel olarak düzenlenen ‘Demo Day’ etkinliğinde yabancı yatırımcılara projelerini anlatacak olan girişimciler, böylelikle yatırım alma ve satış yapma fırsatı elde edecek.