Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, dördüncüsünü düzenlediği Sahne XL’de, girişimcilerle yatırımcıları buluşturdu. ‘Geleceğe Dönüş’ ana temalı etkinlikte, toplam 16 unicorn adayı girişimci, yatırımcılara projelerini anlattı. 4.5 yıllık süreçte BTM girişimlerinin toplam değerleme miktarı, 1 milyar lirayı aştı. Etkinlikte, yeni projeler ve 2022 vizyonu da konuşuldu.
2021’in ilk yarısında 129 girişim 1 milyar 261 milyon dolar yatırım alarak, Türkiye’yi ilk kez startup yatırımlarında Avrupa Süper Ligi’ne taşımıştı. 2021 yılının sonuna gelindiğinde ise startup’lar, 1.6 milyar dolar yatırım alarak rekor kırdı. Yeni yıla daha iddialı hazırlanan İstanbullu girişimciler, yurt dışında daha etkin tanıtılmayı bekliyor.
HABER: BARIŞ CABACI
Üretime dönüşebilen yenilikçi ve inovatif fikirlerin hayata geçirilmesi için İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), İstanbul girişimcilik ekosisteminin önemli bir halkası haline geldi. Pandemi sonrasında üç kez online olarak düzenlenen Sahne XL, bu sefer BTM’nin Fulya yerleşkesinde hibrit olarak gerçekleşti. ‘Geleceğe Dönüş’ ana temalı etkinlikte, 16 startup, girişimlerini yatırımcılara tanıttı.
1 MİLYAR LİRAYI AŞTIK
İstanbullu girişimcilerle yatırımcıların bir araya getirildiği en büyük etkinlik olan BTM Sahne XL’nin açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve BTM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Doğan Salman yaptı. 2021’in BTM açısından son derece başarılı geçtiğini belirten Salman, “Bu yıl, 2020’deki yatırım ve satış rakamlarını geride bıraktık. Kurulduğu günden bu yana BTM’nin girişimlerinin toplam değerleme miktarı 1 milyar lirayı aştı. BTM ile Türkiye’nin daha fazla unicorn çıkarması için çalışıyoruz” dedi.
METAVERSE’DE YERİNİZİ ALIN
Covid-19 sonrasında yeni normalde her şeyin değişeceğini söyleyen Salman, “Örneğin, elimizi, kolumuzu bağlayan trafik, artık bir sorun değil. Çünkü işlerimizi online halledebiliyoruz. Yeni normalin bizlere neler getireceğini net olarak görememekle beraber birçok kapının aralandığını görüyoruz. Metaverse yani ‘Sanal Evren’ de bunlardan biri. Burada tüccar ve tüketicilerin şimdiden yerini alması gerekiyor” diye konuştu. Salman, yatırımcılarda büyük hissedarlık kadar küçük hissedarlığın da yeni dönemde anlaşıldığını ve herkesin yatırımcı olabileceğini belirtti.
HAYALLERİMİZİN PEŞİNDEN KOŞACAĞIZ
Sunuculuğunu teknoloji yazarı ve programcı Ahmet Can Şit’in yaptığı BTM Sahne XL’nin açılışında, BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı da değerlendirmelerde bulundu. BTM’nin girişimcileri 2021 yılında mezun ettiğini ve mezuniyetin asıl başlangıç olduğunu ifade eden Elbaşı, “Bu yıl, girişimcilik ekosistemi için çok önemli bir yıldı. Çünkü ekosisteme yapılan yatırımlar, Türk girişimlerinin gösterdiği başarılar, 2021 yılına damgasını vurdu. BTM için de 2021, rekorlar yılı olarak tarihe geçti. İnanıyorum ki 2022, bundan da daha güzel bir yıl olacak. Girişimcilerimizle, yatırımcılarımızla, mentorlerimizle ve tüm paydaşlarımızla bir olarak 2022’de hayallerimizin peşinden gitmeye devam edeceğiz” dedi.
90 MİLYON LİRALIK SATIŞ
Elbaşı, BTM’de 2021 yılının nasıl geçtiğini de şöyle anlattı: “Startup’ların rakipleri belirli markalar değil, startup’ların rakipleri belirsizliktir. Pandemi belirsizliği o yüzden startup’lara yaradı. 21 girişimimiz, 2020’de 200 milyon liralık yatırım almışken, 2021’de bu rakam 330 milyon liraya yükseldi. BTM’nin aralık ayına kadarki performansı, 2017’nin 70 katı. Geleneksel yatırımcı merkezi olan İTO, yeni nesil girişimcilik sisteminde de başarılı oldu, olmaya devam ediyor. BTM girişimlerinin bugüne kadar aldıkları toplam yatırım miktarı 1 milyar lirayı aştı. Satış miktarı ise 90 milyon liraya ulaştı.”
İSTANBUL GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ
Startup’ların tarihi başarısında İstanbul’un büyük payı olduğunu söyleyen İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, “Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin başkenti İstanbul’un yatırım çekmedeki payı büyük. Bu yatırımların yüzde 90’dan fazlasını da İstanbullu girişimler aldı. İstanbul, 2021’de Türkiye’yi rekora taşıdı” dedi. Girişimcilik ekosistemindeki temsil konusuna değinen Tüzgen, şöyle konuştu: “Girişimler, dünyanın en önemli startup fuarlarından biri olan ABD’nin Las Vegas kentindeki Tüketici Elektronik Fuarı’na (CES) bugüne kadar bireysel olarak katılıyordu. Bizim birlik olma konusunda eksikliğimizin olduğu aşikar. Fakat bu yıl 30 girişimimizle, İstanbul girişimcilik ekosistemi adına CES Fuarı’na katıldık. 2022 yılı itibariyle İstanbul girişimcilik ekosistemini geliştirmek için birlikte hareket kabiliyetimizi artırıp, girişimlerimizin daha etkin temsil edilmesini sağlamalıyız.”
TÜRKİYE’NİN 2021 VERİLERİ
Türkiye’deki startup’lar, 2020’de melek yatırımcılar ve risk sermayedarlarından toplam 137 milyon dolarlık yatırım alarak, 10 yıllık yatırım çekme miktarını 757 milyon dolara yükseltti. 2021’in ilk yarısında ise 129 girişim 1 milyar 261 milyon dolar yatırım alarak, Türkiye’yi ilk kez startup yatırımlarında Avrupa Süper Ligi’ne taşıdı. Yılın son çeyreğinde de bu rakam 1.4 milyar dolara yükseldi. Startupswatch kurucusu Serkan Ünsal, 2021’in sonunda Türkiye’deki startup’ların, 262 turda, 1.6 milyar dolar yatırım aldığı bilgisini verdi. Ünsal, “Oyun girişimcilerimiz Avrupa’yı yakaladı. Sadece son çeyrekte yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırım çeken startup’lar, bir çeyrekte 2020 rakamlarını geride bıraktı. Mevcut durum, 2022 için umut verici” değerlendirmesinde bulundu.
YATIRIMCIYA YENİ PROGRAM
BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, Yatırımcı Hızlandırma Platformu hakkında şu bilgileri verdi: “İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından verilen desteklerle hazırladığımız bu platformun amacı; geleneksel iş insanlarını, startup yatırımcısı olmaya hazırlamak.”
20 BİN METREKARELİK MERKEZ
BTM girişimcilerinin daha çok ses getirmesi için çalıştıklarını ifade eden BTM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Doğan Salman, İTO’nun Eminönü’ndeki merkez binasının yanındaki alanın önceki yıl Oda’nın mülkiyetine geçtiğini hatırlatarak, “Bu alanda, İstanbulumuza, Türkiyemize yakışır startup merkezi kurma kararı aldık. Yeni kompleksimizin projesi Anıtlar Kurulu’ndan onay aldı. Böylelikle, yaklaşık 20 bin metrekareye ulaşacak yeni bir BTM binamız olacak” müjdesini verdi.
16 GİRİŞİM ‘SAHNE’DE
* Skillflit: Etkin beceri geliştirmeyi kolaylaştıran, yeteneklerin proje bazlı beceri haritalarını/taksonomisini oluşturup beceri boşluklarını takip ederek bir beceri geliştirme altyapısı sunan yazılım çözümü.
* MedicaUroSim: Hasta senaryolarını kullanarak endoskopik prosedürlerin oyunlaştırılmış ve fiziki simülatörler ile geliştirilmiş hali.
* Sporlondo: Spor akademileri ve eğitmenleri için online eğitim ve e-ticaret imkanı sağlıyor.
* Bullbeez: Girişim ekosisteminin sanal dijital platformu.
* Arventek: VTOL türündeki otonom İnsansız Hava Aracı, coğrafi görsel verileri yakalayabiliyor. Yapay zeka desteği ile elde edilen görüntülerin fotogrametrik analizi yapılabiliyor.
* Jetermo: 3 saniyede taze kahve hazırlayabilen yeni nesil kahve termosu Jetermo ile gün boyunca kahveler sıcak ve taze kalıyor.
* Bimmade: Yapı endüstri ekosistemi içerisinde yer alan tüm paydaşların dijital dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla bilgi üretiyor.
* MOVE ON: Yapay zeka tabanlı tarım teknolojileri mottosuyla traktörler için otonom sürüş kiti ve robotik hasat ürünleri geliştiriyor.
* BiBip: Yüzde 100 elektrikli 2-3 kişilik kapalı kabinli araçların paylaşımlı olarak kullanılabilmesini sağlıyor.
* LetWOM: Tüm hobiler, ilgi alanları ve ihtiyaçlar için aylık abonelik kutusuna ev sahipliği yapan e-ticaret pazaryeri.
* Technomind: İleri teknoloji ve yaklaşımlarla yenilikçi hizmet ve ürün çözümleri sunmak üzere araştırma ve geliştirme şirketi.
* Cyou Live: Tüm dünyadan yetişkinlere popüler iş gücü yetenekleri ve meslek edindirme odaklı, sosyal ağ gibi çalışan küresel uzaktan öğrenme uygulaması.
* Mobil Mekan: Müşteri ve mekan arasındaki iletişim sürecini dijitalleştiren ve teması en aza indiren dijital çözüm uygulaması.
* Yancep: Bireylerin herhangi bir finansal bilgiye veya analize ihtiyaç duymadan hedeflerine ve risk tercihlerine göre modellenmiş portföylere yatırım yapabildiği birikim ve yatırım uygulaması.
* Halısahavar: Halı saha organizasyonlarındaki oyuncu bulma, rakip arama, saha randevusu alma, maça katılma ve müşteri bulma problemlerine dijital çözüm sunuyor.
* Medicurism: Uluslararası hastaların dünya çapındaki en iyi doktora uygun ücretle ulaşmasını kolaylaştırıyor.
03 Ocak 2022 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar