tatil-sepeti
tatil-sepeti

BTM’de 2020 hedefi 100 milyon TL

Giriş: 02.01.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER:ECEM ÇUHACI KÜÇÜK

İstanbul Ticaret Odası tarafından kurulan ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ile proje faaliyetlerini yürüten Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, 2019’u başarılarla dolu bir yıl olarak geride bırakıyor. Hedeflediği rakamlara ulaşan ve birçok ödül alan BTM’nin yanı sıra bünyesinde bulunan girişimciler de farklı yarışmalarda ve kategorilerde ödül sahibi oldu. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi girişimlerinin, 2020 yılında da 100 milyon TL yatırım değerlemesi alması öngörülürken, şirketleşerek satış yapan girişimlerin de 80 milyon TL satış yapması bekleniyor.

BAŞARILARLA DOLU BİR YIL

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin 2019’daki başarılarına birlikte göz gezdirelim.

·2016’da kurulan ve 2017’de faaliyetlerine başlayan BTM, 2019’da yeni yerleşkesinde yeni döneme hızlı bir giriş yaptı. Faaliyetlerine başladığı ilk döneminde30 startup ve 83 girişimci kabul edenBTM, bugün başta yapay zeka olmak üzere birçok alandan 3 binden fazla başvuru aldı. Kabul ettiği 300 startup ve yaklaşık700 girişimci ile 10 kat büyüme gösterdi.

·BTM girişimleri 2019 itibariyle 45 milyon TL’den fazla değerleme yatırımı aldı ve50 milyon TL’den fazla satış yaptı.

·Yeni yerleşkesine geçmesiyle birlikteBTM, programlarını daha tematik ve kapsamlı hale getirerek BTM Kampve Post Kuluçka programlarını başlattı.

·Yeni dönemde BTM’de, girişimci olmak ve ekosistem içerisinde yer almak isteyen girişimci adayları BTM Kamp; yenilikçi bir iş fikri olup, bununla ilgili ürün veya ürünçıktılarına (yazılım, web sitesi vb.) sahip olan girişimciler Ön Kuluçka; şirketsahibi ve satış yapmış girişimciler Kuluçka; yatırım almış, ikinci veya üçüncü tur yatırım arayışında olan girişimciler isePost Kuluçka programına katıldı.

·BTM’nin küresele açılmak isteyen startup’lara yönelik programıWinglobal kapsamında 16 haftalıkyoğun bir eğitimin ardından seçilen5 girişimci, ABD’ye Silikon Vadisi’ne götürüldü. Google, Stanford Üniversitesi, Plug and Play gibi birçok önemli merkeze ziyaret gerçekleştiren girişimciler, melek yatırımcılarla buluşarakprojelerini anlattı.

·BTM, girişimcilik ekosisteminde yürüttüğü programların yanı sıra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) gibi kurumlarla birlikte gerçekleştirdiği projelerle hem ulusal hem de uluslararası alanlarda ülkemizi başarıyla temsil etti. Bu başarısını da kıtalararasına taşıyarak ABD ve Mozambik gibi birçok ülkede girişimcilik ekosistemiyle ilgili programların içinde yürütücü olarak yer aldı.

·BTM’nin başarısı, 2019’da Imagine Tomorrow Yılın Girişim Hızlandırma Merkezi Ödülü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Proje Yarışması Girişimcilik Kategorisi Birincilik Ödülü ve ICC Dünya Odalar Federasyonu Dünya Odalar Yarışması En İyi KOBİ ve Girişimcilik Geliştirme Projesi Kategorisi Finalisti Ödülü, Medipol İK Ödülleri Yılın İnovasyon Hızlandırma Kurumu gibi ödüllerle taçlandı.

·Bu ödüllerin yanı sıra BTM, Doha’da düzenlenen World Incubation Summit’te, 70’i aşkın ülkede girişimcilik merkezlerinin endeksini oluşturan UBI Global tarafından 700’den fazla girişimcilik merkezi arasından ‘Dünyanın En Gelecek Vaad Eden Girişimcilik Merkezi’ ödülü aldı.

STARTUP YATIRIMCILIĞI EĞİTİMİ

BTM Yatırımcı Kulübü programı kapsamında Startup Yatırımcılığı Eğitimi-3, 19 Aralık tarihinde BTM Fulya Yerleşkesi’nde düzenlendi. Ömer Erkmen’in katılımıyla gerçekleşen eğitimde, ‘Yeni Nesil Yatırımcılık’ konusu ele alındı. Katılımcılar, startup yatırımcılığına dair merak ettiklerini sorma fırsatı buldu.

BTM GİRİŞİMİ STARTUPHR ÖDÜL ALDI

Startup’ların ekip bulma problemini yapay zeka teknolojisiyle ölçümleyen BTM’nin başarılı girişimlerinden StartupHR, Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (YUTTO) düzenlediği7Tepe Yeni Fikir’19 yarışmasında ikinci oldu.