Pazar, 24 Kasım, 2024
TUĞÇE ÖZKUŞ
Pandemiyle birlikte inovasyonun ve startup’ların önemi daha net görülürken, girişimciliğe katkı sağlayan tüm mekanizmalar da her zamankinden daha fazla anlam kazanıyor. Dünyanın yaşadığı sorunlar ve bu sorunların ekonomik sonuçları, yenilikçi fikirlerin arayışına neden olurken, bu fikirlerin hayata geçirilmesinde ise BTM gibi girişimcilik merkezleri önemli bir rol model niteliği taşıyor.
İstanbul Ticaret Odası tarafından üç yıl önce kurulan BTM, hem girişimcilere hem de yeni nesil startup yatırımcılığına yönelik gerçekleştirdiği çalışmalarla öne çıkıyor. Bugüne kadar 4 binden fazla girişimciye ev sahipliği yapan BTM, 2020 yılında gerçekleştirdiği çalışmalar ve startuplarıyla başarılı işlere imza attı.
FULYA YERLEŞKESİ
Pandemi sürecinde de çalışmalarına hız kesmeden devam eden BTM, 2020’nin ilk etkinliği olarak İstanbul Kalkınma Ajansı desteği, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Valiliği, Teknopark İstanbul ve İstanbul Ticaret Üniversitesi ortaklığıyla yürütülen küresel doğan startup’lara yönelik Winglobal Programı’nın sahne etkinliği ve BTM Fulya Yerleşkesi açılış törenini gerçekleştirdi. Etkinliğe, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.
Winglobal Sahne kapsamında 16 BTM girişimcisi sahnede sunum yaptı. BTM’nin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Varank, BTM bünyesinde bulunan 100’den fazla startup’la görüştü ve projelerini dinledi. Winglobal Programı’nı başarıyla bitiren 5 girişimci ise ABD’de Silikon Vadisi’ne götürülerek, melek yatırım ağları ile bir araya geldi, BTM girişimcileri, ABD’de kendileri için özel olarak düzenlenen ‘Demo Day’ etkinliğinde yabancı yatırımcılara projelerini anlatma fırsatı da elde etti.
75 MEZUN YATIRIMCI
Sadece ekosistemdeki girişimcilere değil, aynı zamanda yatırımcılara yönelik de önemli çalışmalar yürütülen BTM’de, 2020 yılında yeni bir programa daha start verildi. İş dünyasındaki isimlerin birer startup yatırımcısı ve mentoru olması amacıyla ‘Yatırımcı Kulübü Programı’nı başlatan BTM; eğitimler, söyleşiler ve atölye çalışmalarından oluşan bir programı devreye koydu. Program kapsamında startup ekosistemindeki önemli isimler; startuplar, risk sermayesi şirketleri ve melek yatırımcılık gibi konularda yatırımcı adaylarına eğitimler veriyor. Startup ekosisteminde bulunan önemli yatırımcılarla söyleşilerde ise geleneksel ekonomiyi temsil eden katılımcılar, startup yatırımcılığı dünyasını daha yakından tanıma fırsatı elde ediyor. Bugüne kadar 32 yatırımcı adayını mezun eden program ile 2021 yılında en az 75 yatırımcı adayının mezun edilmesi hedefleniyor.
3.156 KİŞİYE EĞİTİM
BTM, pandemi döneminde, eğitimlerine de online olarak devam etti. Mart ve temmuz ayları arasında 229 saatten oluşan 106 eğitime, toplam 3 bin 156 kişi katıldı. Türkçe ve İngilizce olmak üzere girişimcilere yönelik iş planı, pazar analizi, marka ve patent gibi konuların yer aldığı ve toplamda 10 modülden oluşan online eğitim sisteminden de 580 kullanıcı faydalandı. Pandemi sürecinde Instagram üzerinden yapılan canlı yayın söyleşilerine ise 10 bine yakın izleyici katıldı.
DEĞER VE NİTELİK ODAKLI ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİYORUZ
İş dünyasının yenilikçi iş fikirlerine ve projelerine daha çok yatırım yapması gerektiğini belirten BTM Genel Direktörü İbrahim Elbaşı, “Ülkeler arasındaki rekabetin en belirleyici unsuru, girişimcilik ekosistemleri arasındaki rekabet olacak” dedi. BTM’nin, milli teknoloji hamlesi doğrultusunda geliştirdiği faaliyetlerle çok yönlü bir kalkınma argümanı sunduğuna dikkat çeken Elbaşı, “Bunu da girişimcilik konseptiyle ve sürdürülebilir değer yaklaşımlarıyla yapıyor. Girişimcilerimiz gibi bizler de değer ve nitelik odaklı çözümler geliştiriyoruz, geliştireceğiz. Çok yakın zamanda bilgiyi ticarileştiren, değerlendiren ve uygulayan topluluklar, girişimciler; ülkemizin refahına, küresel rekabetine ve ekonomik kalkınmasına etki edecek yegâne sermaye teşkil edecekler. BTM ise bu sürecin merkezinde yer almaya bugün olduğu gibi yarın da devam edecek” dedi.
MUCİT GİRİŞİMCİLER
İcadı olan ve icadının patent veya faydalı model başvurusunu yapmış girişimcilerin ürünlerini ticarileştirmeleri ve yatırımcıyla buluşmaları için ihtiyaçları olan destekleri sunan Mucit Girişimci Programı’nın üçüncüsü de 2020 yılı içerisinde gerçekleştirildi.
BTM ve Tüm Mucitler İcat-İnovasyon ve Araştırma Derneği (TÜMMİAD) işbirliğiyle yürütülen programa, 2 bin 500’den fazla başvuru yapıldı. 5 haftalık bir eğitim sürecini tamamlayan mucit girişimciler, ürünlerini ‘BTM Mucitler Sahnesi’nde yatırımcılara sundu.
YÜKSELEN MARKALAR
Yükselen Markalar Projesi ile 400’den fazla kadın girişimcinin Türkiye’de markalaşmalarının sağlanması, kültürel öğeleri taşıyan ürünlerin tasarlanması, sergilenmesi ve pazarlanmasına katkıda bulunulması, yurt dışında bilinen global bir marka oluşturularak, katma değeri yüksek ürünlerle ihracat yapılması konusunda önemli bir çalışmaya imzaya atıldı. Proje, İTO önderliğinde, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve BTM ile birlikte yürütüldü.
SAHNE XL’I 3.055 KİŞİ İZLEDİ
Startup’ların yatırımcılarla buluştuğu ‘Sahne XL’ etkinliği, mayıs ve aralık aylarında online olarak düzenlendi. Özellikle aralık ayında katılımcıların fiziki olarak BTM’ye geliyormuş gibi sanal ortamdan giriş sağladıkları ve BTM’yi sanal olarak gezebildiği etkinlik büyük ilgi uyandırdı. Sahne XL etkinliğini, mayısta 750 kişi, aralıkta 2 bin 305 kişi olmak üzere toplam 3 bin 55 kişi izledi.
YATIRIMLAR 172 MİLYON TL’Yİ GEÇTİ
* BTM girişimleri, 2020’nin ilk 4 ayında yaklaşık 3 milyon TL satış geliri elde etti.
* Yatırımcı eşleştirme süreçleri kapsamında 142 yatırım eşleştirmesi sağlandı.
* EnerjiSA Üretim, ING Bank, Tofaş gibi önemli kurumsal şirketler, StartersHub, ScaleX Ventures, 500 Istanbul gibi yatırım ağları ve güncel yatırım fonları ile işbirlikleri için görüşmeler gerçekleştirildi.
* BTM girişimlerinin aldığı toplam yatırım değerleme miktarı 172 milyon TL’yi geçti.
04 Ocak 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi