BTM girişimcileri Silikon Vadisi’nde

Giriş: 02.10.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ECEM ÇUHACI KÜÇÜK

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından girişimcilerin desteklenmesi için kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), hayata geçirdiği “WinGlobal: Küresel Doğan StartUp”lar projesi kapsamında 5 girişimciyi ABD’deki Silikon Vadisi’ne götürdü. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ile gerçekleştirilen projede başarılı olan girişimler, ABD’de ünlü şirketlerin ofislerini gezdi ve başarılı isimlerle tanışma fırsatı elde etti.

ÜNLÜ MARKALAR

Önce Google kampüsünü gezen ekibin sonraki durağı Silikon Vadisi’nin önemli hızlandırıcı programlarından biri olan Plug and Play oldu. Ekip burada Partnerlikler Müdürü Ömer Alparslan’dan detaylı bilgi aldı. Girişimciler, daha sonra hızlı büyüyerek üne kavuşan Firefly’ın kurucu ortaklarından Onur Kardeşler ile buluştu. Onur Kardeşler, ABD pazarında yaşadıklarını ve BTM girişimcilerinin de bu yolda hangi önlemleri almaları gerektiği konusunda bilgileri paylaştı. İlk günün son durağı ise son yıllarda Türkiye’de de adından çok söz ettiren Airbnb oldu.

MARKA VE PATENT

Programın ikinci gününde Stanford Üniversitesi’ni gezen ekip, Eins Ventures ve Band of Angels üyesi Hıdır Mag ile ABD’de yatırım süreçlerine ilişkin bir toplantı yaptı. Girişimcilerin iş fikirlerini dinleyen melek yatırımcı Hıdır Mag, ABD’deki melek yatırımcıların nelere dikkat ettiklerini anlatarak, tavsiyelerde bulundu. Daha sonra Carr&Ferrell adlı hukuk firmasına geçen ekip, burada kıdemli avukat Aylin Demirci’den ABD’de firmaların kurulma, vergilendirme, patentleme, korunma ve karşılaşabilecekleri sorunlarla ilgilibilgi aldı. BTM girişimcilerinin en çok merak ettiği konulardan biri olan ABD’de şirket kurma kanunları üzerine detayları aktaran Demirci, 5 girişime yönelik olarak da bilgi verdi.

CISCO VE FASELİS

Cisco Ürün Müdürü Aydın Bırık ile görüşen ekip, Cisco’daki değişim sürecini dinledi. Daha sonra ABD’deki kuluçka merkezlerinden biri olan The Vault’u gezen BTM girişimcileri, kuluçka ve hızlandırıcı programların detaylarını ve nasıl başvuru yapabileceklerini öğrendi. The Vault’ın içerisinde yer alan Growth Circuit’ın Komünite Müdürü Rohit Chhetri, BTM girişimcilerinin iş fikirlerini dinledi. Türk girişimi Faselis’in CEO’su Aydın Sun ise BTM girişimcilerine Türkiye’den ABD pazarına nasıl açıldıklarını anlattı. Ekip, programın son ayağında Facebook’un kampüsünü gezip, Türkiye’ye döndü.

YATIRIMCILARA SUNUM YAPTILAR

BTM’nin Silikon Vadisi’ne götürdüğü girişimciler, Bootup Ventures Demo Day etkinliğine katıldı. Bu programda BTM girişimcileri, 4 saat süren bir etkinliğe de iştirak etti. 3 dakikada proje sunumlarını yapan BTM girişimcileri ürünlerini, pazarlarını ve küresel hedeflerini anlattı. Yatırım taleplerinin de ifade edildiği programda, melek yatırımcılar girişimcilere proje detayları ve yatırım istekleri hakkında sorular sordu. BTM girişimcileri böylece, ABD’deki melek yatırımcılar karşısında projelerini daha da ileriye taşıyacak altın değerinde geri bildirimler aldı.

YENİ BAŞVURULAR DEĞERLENDİRİLİYOR

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), “BTM 1000” projesiyle girişimcilik ekosistemini büyütüyor. BTM bu kapsamda yenilikçi iş fikri olan girişimcilerin başvurularını aldı. Ön değerlendirme yapan BTM ekipleri, proje detaylarını dinlemek için girişimci adayları ile mülakat yapmaya başladı. Fulya’daki yeni yerinde girişimcilere birçok imkan sunacak olan BTM, yeni dönemde 3 bine yakın başvuru aldı. Başvuru döneminin sonlanması ile birlikte BTM ekibi tüm başvuruları hassas bir şekilde incelemeye başladı. Ön kuluçka ve kuluçka başvurularının incelemeleri 4 Ekim’e kadar devam edecek. Mülakattan olumlu dönüş alan girişimci adayları ise ekim ayı ortasında nihai kararı verecek olan değerlendirme kuruluna 3 dakikalık sunum yapma fırsatı elde edecek.