Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Global startup ekonomisi 3 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Türkiye, 2023’e kadar en az 10 Turcorn, yani değeri 1 milyar doları aşan startuplar çıkarmayı hedefliyor. Bu yarışta Türkiye’yi etkin hale getirecek ekosistem hızla güçleniyor.
İTO’nun kurduğu BTM, kısa sürede Türkiye’deki startup ekosisteminin önemli merkezi haline geldi. Yıllık 300 startup çıkaran BTM, Türkiye’nin ‘2023’te 10 Turcorn’ stratejisine en az 1 Turcon çıkararak katkı vermek için 7/24 çalışıyor.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yeni nesil girişimciliğin desteklenmesi amacıyla kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, (BTM) Fulya’daki üç bin metrekarelik yeni yerleşkesinde startupları geleceğe hazırlıyor. Türkiye, 2023 stratejisi çerçevesinde en az 10 Turcorn çıkarmayı hedefliyor. BTM de 2023’e kadar en az 1 Turcorn (1 milyar dolar üzerinde değerlemeye sahip Türk Unicorn’u) çıkararak, bu hedefe destek vermek istiyor.
AZ ZAMANDA ÇOK STARTUP
BTM, yenilikçi fikri olan girişimcilere, projelerini hayata geçirmede gerekli tüm bileşenleri sunan tam donanımlı bir startup merkezi. 2017’de 30 startup ve 100’e yakın girişimciyle yola çıkan BTM, kısa sürede 10 kat büyüdü, 722 startupı mezun etti. Yeni döneminde ise 300 startup ve 1000’e yakın girişimciye ev sahipliği yapıyor. BTM çıkışlı startuplar bugüne kadar 45 milyon TL’den fazla değerleme yatırımı aldı ve 50 milyon TL’den fazla satış yaptı. BTM, akıllı tarımdan yapay zekaya, e-ticaretten sağlığa kadar 40 farklı sektörden yenilikçi iş fikirlerine destek oldu. 2022’de mevcut aktif çalışan startup sayısını 1000’e, startupların satış rakamını 580 milyon TL’ye, toplam startup yatırımlarını 1 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyor.
BAŞVURU SÜRECİ
Girişimcilerin, BTM’ye kabul sürecinde ilk adım; www.btm.istanbul linki üzerinden online başvuru ile başlıyor. Daha sonra BTM ekibi tarafından yapılan ön değerlendirmeler sonucunda girişimciler mülakata davet ediliyorlar. Mülakatları başarıyla geçen girişimciler, İstanbul Ticaret Odası meclis ve komite üyelerinden oluşan değerlendirme kurulu karşısına çıkarak projeleriyle ilgili sunum yapıyorlar. Kurulun yaptığı puanlamanın ardından, belirlenen kontenjan çerçevesinde puan sıralamasına göre kabul yapılıyor.
UYGULANAN PROGRAMLAR
BTM, girişimcilere; BTM Kamp, Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka programlarıyla hizmet veriyor. Yenilikçi bir iş fikri olup, bununla ilgili ürün veya ürün çıktılarına sahip olan girişimciler, Ön Kuluçka’da bir araya geliyor. Şirket sahibi ve satış yapmış girişimciler Kuluçka; yatırım almış, ikinci veya üçüncü tur yatırım arayışında olan girişimciler ise Post-Kuluçka programında yer alıyor. Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka programlarına başvurular, belirlenen tarihlerde yapılabiliyor. Girişimciler, BTM Kamp’a ise yıl boyunca başvuru yapabiliyorlar.
BAŞARISI ÖDÜLLERLE TESCİLLİ
BTM aldığı ödüllerle de başarısını ispatlamış bir startup merkezi. 2019’da, Imagine Tomorrow Yılın Girişim Hızlandırma Merkezi Ödülü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Proje Yarışması Girişimcilik Kategorisi Birincilik Ödülü ve ICC Dünya Odalar Federasyonu Dünya Odalar Yarışması En İyi KOBİ ve Girişimcilik Geliştirme Projesi Kategorisi Finalisti Ödülü, Medipol İK Ödülleri-Yılın İnovasyon Hızlandırma Kurumu Ödülü yeni başarıların da işaretçisi oldu.
Bu ödüllerin yanı sıra BTM, Doha’da düzenlenen World Incubation Summit’te, 70’i aşkın ülkede girişimcilik merkezlerinin endeksini oluşturan UBI Global tarafından 700’den fazla girişimcilik merkezi arasından ‘Dünyanın En Gelecek Vaad Eden Girişimcilik Merkezi’ ödülünü aldı.
BTM’DE NELER YAPILIYOR?
Dünyada bir ticaret odası tarafından kurulan ilk startup merkezi olma özelliğine sahip BTM’de şu faaliyetler yapılıyor:
03 Şubat 2020 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi