tatil-sepeti

Yeni iş fikirlerinin ticarileşmesi ve ticarileştikten sonra sürdürülebilir şekilde büyümesi için girişimcilere destek olan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde (BTM), BTM Sahne II Yatırımcı–Girişimci Buluşması etkinliği organize edildi. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle düzenlenen etkinlik, 14 ekibin proje sunumları ile BTM Eminönü Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Etkinlikte, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan ile İTO Meclis Üyeleri de yer aldı.

İŞ FİKİRLERİ VE İHTİYAÇLARI

Sekiz hafta süren 2. Hızlandırma Kampı’ndan mezun 14 startup, etkinlik kapsamında yatırımcılarla bir araya geldi. Etkinlik, her bir oturumda yedi girişimci ekibin beşer dakikalık sunumları dinlenilmek üzere iki oturum şeklinde yapıldı. BTM girişimcileri sunumlarında; iş fikirlerini, hedef kitlelerini, gelir modellerini ve sürdürülebilirlik planlarını yatırımcılarla paylaşarak, ihtiyaç duydukları yatırım ve destekleri dile getirdi.

YÜZ YÜZE GÖRÜŞME

Yatırımcı kimlikleri ile etkinliğe katılan İTO Meclis ve komite üyeleri ile diğer yatırım ağları temsilcileri, 14 ekibin proje sunumlarını dinledi. Sunumların ardından yatırımcılar, proje sahipleri ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdi.

Öte yandan 14 startup’ın, bilirkişi raporlama süreçleri başlayacak ve ardından yatırımcı eşleştirme sürecine geçilecek.

İTO MESLEK KOMİTELERİ GİRİŞİMCİLERİN YANINDA

BTM 1. Hızlandırma Kampı’ndan mezun olan 12 yenilikçi iş fikrine sahip projelerin, İstanbul Ticaret Odası’nın Meslek Komitesi üyeleri ile görüşmeleri başladı. Bu kapsamda BTM İş Geliştirme ve Yenilik Ofisi, projelerin ticarileşme potansiyeli, ihtiyaç analizi, büyüme potansiyeli, özgünlük, ürün kalitesi ve verimliliği, yenilikçilik, kullanılabilirlik, sürdürülebilirlik, fonksiyonellik ve yetkinlik kriterlerine göre komite üyelerinden ve iş dünyası temsilcilerinden görüş aldı. Sektör temsilcileri, bu kriterlere göre girişimcilerin projelerini değerlendirerek, geliştirilmesi gereken hususları hakkında görüşlerini aktardı.

Bu kapsamda BTM üyelerinden Enzybiotic proje ekibi, İTO Meyve ve Sebze Meslek Komitesi Meclis Üyesi Abdulmuti Baran ile görüştü. Baran, toplantıda Ar-Ge sürecinin daha sağlıklı ilerlemesi için sektöre dair görüşlerini dile getirdi.

GİRİŞİMCİLER DİJİTAL PAZARLAMAYI ÖĞRENDİ

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), dijital pazarlama eğitimi ile girişimcilere destek olmaya devam ediyor. Bu bağlamda girişimciler, projeleri için doğru pazarlama yöntemlerini dijital pazarlama sektörünün deneyimli ismi Cenap Coşkun’dan öğrendi. Coşkun, girişimcilere doğru ve etkin pazarlama yöntemlerini anlattı.

Eğitim; ‘sponsorluk kampanyaları, Google Adwords kampanyaları ve yeniden pazarlama kampanyaları’ başlıkları altında verildi. Marka bilinirliğinin, yapılan reklamlarla doğru orantılı olduğunu belirten Coşkun, bilinirlik kampanyasının ürün satışına yönelik değil, ürün tanıtımına göre yapılması gerektiğini söyledi.

Girişimcilerin, bütçe sıkıntısından dolayı yapacakları kampanyalarda Google Adwords’u nasıl daha verimli kullanacaklarını anlatan Coşkun, web içeriği oluşturmanın da önemini vurguladı. İçerik oluştururken, girişimcilerin projelerinden de uygulamalı örnekler veren Cenap Coşkun, Google Adwords reklam birim fiyatlarına, oluşturulan web sitesi içeriklerinin etki ettiğini söyledi.

Dijital reklamlarda ‘kalite puanı’nı etkileyen faktörlere de değinen Coşkun, tıklanma oranı, içerik-ürün alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyiminin en etkin faktörler olduğunu dile getirdi.

KENDİNE VE PROJEYE İNANMANIN ÖNEMİ

BTM girişimcileri, Sibel Soner Ertürk tarafından verilen ‘Sunum Teknikleri’ eğitimini aldılar. Yatırımcıları etkilemek için sunumlarda hangi temel noktaları vurgulamak gerektiğini anlatan Ertürk, proje sahiplerinin kendilerini 30 saniyede etkili bir şekilde anlatmaları için bilgi verdi. Bu noktada girişimcilere uygulama da yaptıran Ertürk, projeyi başarıya ulaştırmak ve yatırımcı karşısında etkileyici olabilmek için en önemli hususun, girişimcinin kendine ve projeye olan inancı olduğunu belirtti.

Ertürk, sunum öncesinde ve sırasında yapılması gerekenler, sunum sırasındaki vücut dili, sunumda anlatılacak slaytların sayfa düzeni ve sunumun nasıl bitirilmesi gerektiği üzerinde de durdu. Ertürk, girişimcilere, yatırımcının dikkatini sunum süresi boyunca nasıl canlı tutmaları gerektiğini uygulamalı örneklerle gösterdi.

İŞTE 14 STARTUP VE PROJELERİ

  • Web sitesi ve mobil uygulama aracılığı ile öğrencilerin ders notlarını alıp satabilecekleri pazar platformu Notedu.
  • İhracat değeri yüksek tarım ürünlerinin hasat sonrası gümrük sürecinde küflenmesini engelleyerek raf ömrünü uzatan tamamen doğal koruyucu Enzybiotic.
  • Online şoförlü lüks araç, VIP minibüs, midibüs ve otobüs kiralayan güvenilir milli mobil uygulama Otobüs Bankası.
  • Alışveriş merkezlerinde artırılmış gerçeklik özelliğiyle kullanıcılara yüksek indirim ve hediyeler kazandıran oyunlaştırılmış mobil uygulama Catchman.
  • Üniversitelerde moda ve tekstil tasarımı okuyan öğrencilerle birlikte moda ve üretim çalışmaları Youthtekstil.
  • Kullanıcıların kendilerine en yakın sigorta acentesini bularak teklif almalarını ve hızlı bir şekilde iletişime geçebilmelerini sağlayan online platform Sigorta.io
  • İstenilen şehirde temizlik firmalarından taksitli ve güvenilir olarak hizmet alınmasını sağlayan online platform Temizlikdevi.
  • Kendi özel bot ve semantik arama altyapısına sahip milli arama motoru Tarmot.
  • Üniversiteler ve üniversite öğrencileri için staj işleri yönetim yazılımı ve staj süreçlerinin tamamını dijital ortama taşıyan Kolaystaj.
  • Yeni nesil konut ve yaşam alanlarının yeniden oluşturulabilmesi için kişilerin gerçek ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik geliştirilen patentli İnoje.
  • Restoranlar için tek merkezden dokunmatik ekran, tablet ve akıllı telefonlar ile sipariş alabilen ve satış yapabilen restoran otomasyon sistemi Restroid.
  • Kapalı ve açık ortamlarda ışık kullanarak veri iletişimi sağlayan LiFi teknolojisini kullanan Eyezero.
  • Haber siteleri ve içerik üreticileri için içerik analizi ve yazar performans ölçümlemesiyle kişiselleştirilmiş okuyucu segmentasyonu yapan Rone.
  • Kullanıcıların acil kan arayan kişilerle kan vermek isteyen insanların etkileşim içerisine girip kan bankalarına bağış yapabilecekleri ve sosyal ağ paylaşımında bulunabilecekleri sosyal medya kan ağı projesi Kankabul.

16 Ekim 2017 Pazartesi

Etiketler : Gündem