Brexit sonrası İngiltere, Pasifik Kıyısı ülkelerin oluşturduğu Trans Pasifik Ticaret Birliği’ne (CPTPP) üye oluyor. Birliğe katılmasının İngiltere ekonomisine önemli bir katkısı beklenmezken, asıl önemli olanın jeopolitik-strateji kapsamında bu ülkelerle iyi ilişkiler kurmak olduğu belirtiliyor.


HABER: NECMİ UYSAL

 

Pasifik Kıyısı ülkelerin oluşturduğu Trans Pasifik Ticaret Birliği’ne (CPTPP), 2018’de 11 ülkenin bir araya gelmesiyle kuruldu. CPTPP; Avustralya, Bruney, Kanada, Şili, Japonya, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Singapur ve Vietnam’dan oluşuyor.

 

Birliğin üye sayısının İngiltere’nin katılımıyla 12’ye çıkacak. Ayrıca birliğin toplam GSMH’sı 13.6 trilyon dolar ile dünya GSMH’sının yüzde 15’ini oluşturuyor. 

 

İngiltere’nin birlik ülkelerine toplam ihracatı geçen yılın eylül ayı itibariyle 60.5 milyar pound düzeyinde. Ülke ekonomik büyümesine katkısının ise uzun vadede yüzde 0.08 olması bekleniyor. 

 

GIDA STANDARTLARINDA DEĞİŞİKLİĞİ KABUL ETMİYOR

 

İngiltere’nin Trans Pasifik Ticaret Birliği’ne üye olmasının, genel ekonomik etkilerinin yanında sektörel olarak da etkileri söz konusu. İngiltere et ithalatında kota konulmasını kabul ederken, gıda standartlarında değişikliği kabul etmiyor. Ayrıca Malezya’dan ithal edilen palmiye yağında gümrük vergilerinin liberalleştirilmesini kabul ederken; Peru, Vietnam ve Singapur’un talebi doğrultusunda sırasıyla muz, pirinç ve yengeç ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

 

İngiltere ayrıca CPTPP’ye ihraç edilecek ürünlerin peynir, otomobil, çikolata, makine ve içki olmak üzere yüzde 99’unun sıfır gümrüğe tabi olabileceğinin altını çiziyor.

 

Söz konusu birliğe üyeliğin İngiltere ekonomisine önemli bir katkısı beklenmezken, asıl önemli olanın jeopolitik-strateji kapsamında üye ülkeler ile iyi ilişkiler oluşturmak olduğu kaydediliyor.

03 Nisan 2023 Pazartesi