Boyasız göçük işi yerli ustalara emanet

Giriş: 11.03.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Türkiye, boyasız göçük düzeltme mesleği ile 2017’deki dolu felaketi sonrası tanıştı. Yeterli sayıda boyasız göçük düzeltme elemanı olmayınca söz konusu dönemde Asya, Amerika ve Afrika ülkelerinden 2 bine yakın usta ithal edilmişti. İstanbul Ticaret Odası da Türkiye’de olan bu yetersizlik üzerine yerli boyasız göçük düzeltme elemanı yetiştirmek için kolları sıvadı. Bu alanda 2018’den bu yana 75 usta donanımlı hale getirilerek sektöre dahil edildi.

30 USTAYA SERTİFİKA

İstanbul Ticaret Odası tarafından 2018’den bu yana verilen 5 fazlık eğitimlerin 3. ve 4. fazlarında sertifika aşamasına gelindi. Her iki fazda da eğitim alan 30 kursiyere sertifikaları verildi. Eğitimler, İstanbul Ticaret Odası Motorlu Araçlar Tamir, Bakım ve İmalatı Meslek Komitesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi işbirliğiyle gerçekleşti. İçeriği uzman ekiplerce hazırlanan programın her bir fazı, teorik ve uygulamalı olarak 70 saat sürdü. İstanbul’da 27 Temmuz 2017’de yaşanan dolu felaketinde, 300 binin üzerinde araç hasar görmüştü. Bu araçların yüzde 90’ı yabancı, yüzde 10’u yerli ustalar tarafından onarılmıştı.

HASAR YOK

Boyasız göçük düzeltme mesleğinin önemi, işlem sonrasında araçta herhangi bir zarar olmamasına dayanıyor. Bu işlem sonrasında boya, kaporta ve parça değişiminden kaynaklanan yüksek meblağlı bir Tramer kaydı çıkmıyor. Klasik bir göçük düzeltme işlemi en az bir hafta sürerken, boyasız göçük düzeltmede bu süre 1 saat ile 1 gün içerisinde değişiyor. Boyasız göçük düzeltme için herhangi bir parça değişimi gerekmiyor. Bu da parça ithalatında tasarruf sağlanması anlamına geliyor. Ayrıca boyasız göçük düzeltmede tiner, boya gibi çözücü maddeler kullanılmadığı için doğa dostu bir yöntem olarak da biliniyor.

ÖNEMLİ BOŞLUK DOLACAK

İTO’daki sertifika töreninde konuşan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, eğitimin önemli bir boşluğu dolduracağını ifade etti. Avdagiç, “2018’de yaşanan afetin ardından eğitim zorunlu hale geldi. Bu işte ne kadar ilerlememiz gerektiği ortaya çıktı. Sektörde zaten bu konuda alt yapı vardı. Bizler sadece gücümüzü birleştirerek son küçük dokunuşu yaptık” diye konuştu. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Necip Şimşek de İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin örgün eğitimle beraber yaygın eğitime de çok önem verdiğini belirterek, “Bu eğitim de sektörden gelen ihtiyaca binaen düzenlendi” dedi. Törende katılımcılara sertifikalar İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Bahadır Yaşık, Münir Üstün ve İbrahim Doğan Salman’ın yanı sıra meclis üyeleri tarafından verildi.