Borsaya kote şirketlere enflasyon muhasebesi

Torba yasaya göre finansman şirketleri kanunu kapsamındaki şirketlerin, 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapacakları enflasyon düzeltmesi sonucu oluşacak kâr veya zararlar, kazancın tespitinde dikkate alınmayacak.

Giriş: 09.01.2024 - 08:58
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


Borsaya kote şirketler ise 31 Aralık 2023 itibariyle sona eren hesap dönemlerine ait yıllık finansal raporlarından başlamak üzere enflasyon muhasebesi uygulayacak.

 

TBMM Genel Kurulu’nda, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Resmi Gazete’de 28 Aralık 2023’te yayımlanan kanunda, enflasyon muhasebesiyle ilgili bazı konular da yer aldı. 

 

Buna göre ‘Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’ kapsamındaki şirketler, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapacakları enflasyon düzeltmesi sonucu oluşacak kâr veya zararlar, kazancın tespitinde dikkate alınmayacak.

 

Ayrıca Cumhurbaşkanına, anılan kurumlarca geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2026 hesap döneminde enflasyon düzeltmesi yapılması durumunda, enflasyon düzeltmesi sonucu oluşacak kâr veya zararların kazancın tespitinde dikkate alınmaması yönünde düzenleme yapma yetkisi verildi.

 

SPK’DAN AÇIKLAMA

 

Bu arada Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2023 yılının son bülteninde enflasyon muhasebesi uygulamasına ilişkin duyuru yaptı. Buna göre, borsaya kote şirketler, 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle sona eren hesap dönemlerine ait yıllık finansal raporlarından başlamak üzere enflasyon muhasebesi uygulayacak. Bu kapsamdaki şirketlerin, 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle sona eren hesap dönemlerine ait yıllık finansal raporlardan başlamak üzere TMS 29 hükümlerini uygulamak suretiyle enflasyon muhasebesi uygulanmasına karar verildi.

 

SPK’nın bülteninde ayrıca şu bilgiye yer verildi: 

 

“Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği ve II.14.2 Yatırım Fonlarının Finansal Raporlama Esaslarına İlişkin Tebliği’nde belirlenen bildirim sürelerine, Türkiye Muhasebe Standardı (TMS) 29’un ilk kez uygulanacağı yıllık finansal raporlar için 10 hafta ilave edilecek. 31 Mart 2024 ile 30 Haziran 2024 tarihli ve özel hesap dönemine sahip olanların enflasyon muhasebesi uygulanacak ilk yıllık finansal raporlarını takiben hazırlanacak ilk iki ara dönem finansal raporları için 6 hafta ilave edilecek.”