Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Plustechno Danışmanlık ve Yapı Kimyasalları Tic. Ltd. Şti., Teknopark İstanbul’da 2019 yılında başlattığı ‘Bor İçerikli Yapı Kimyasalları Geliştirme’ projesi kapsamında bor bileşenlerini kullanarak biosit (bakteri önleyici) geliştirdi. Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Çağrısı’na katılan firma, kalıcı dezenfektan ve özel sterilizasyon solüsyonları üretecek.
İstanbul Ticaret’in sorularını, Plustechno firmasının kurucusu Kimya Mühendisi Doç. Dr. Özlem Akalın cevapladı.
ÇOK SAYIDA ATIF ALIYOR
Doç. Dr. Akalın, çimento ve beton sektöründe üniversite-sanayi işbirliği ile inovatif çalışmalar gerçekleştirdi. Böylece işyerinin yapı kimyasalları hammaddelerini Türkiye’de üreten ilk hazır beton firması olmasını sağladı. Doktora çalışması ‘Mühendislik Yönetiminde İstatistiksel Optimizasyon Yöntemi’, disiplinler arası teze çok başarılı bir örnek oluşturdu. İstatistik, matematik, kimya ve malzeme alanında ve gerçek hayatta bir mühendislik problemini çözen bu tez, dünyada farklı alanlardaki yayınlardan çok sayıda atıf almaya devam ediyor. Akademisyen ve girişimci Doç. Dr. Akalın, üniversite-sanayi işbirliği alanında da ödüllere sahip.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ KÖPRÜSÜ
Plustechno’yu tanıtır mısınız?
Üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek üzere kurulduk. Bilgi birikimi, istek, gözü karalık ve destek, bizi bu alana yöneltti. Özel sektördeki mühendislik, üniversitedeki hocalık görevlerim bu köprüyü kurmamda başarı sağlıyor. Sanayicinin düşündüğü ile üniversitenin bilgi birikimini örtüştürmek ve yol bulmak Ar-Ge’de fırsatlar yaratıyor. Son yıllarda kendi ürünlerimizi geliştirip, satmaya başladık. Yurt dışından danışmanlık ve işbirliği teklifleri alıyoruz. Amacımız, uluslararası firmalarla projeler yapmak.
PATENTLİ ÇEVRECİ ÇİMENTO
Yapı sektörü öncelikli olmak üzere Ar-Ge danışmanlığını, uluslararası firmaların ürünlerinin pazarda uyarlanmasını ve satış temsilciliklerini yapıyoruz. Çevreci bir çimentonun üretim yöntemi üzerine tescilli patentimizle çimento fabrikalarına kimyasal katkı geliştirip, satıyoruz. Büyük bir grubun bize paydaş yatırımcı olmasını ve hızlı büyümeyi öngörüyoruz. Ar-Ge’de zaman önemli bir parametre; siz proje yazıp sonucunu alana kadar başkaları yapmaya başlıyor. Hız önemli; umarım en kısa zamanda bu beklentimiz karşılanır.
RADYASYON GEÇİRMEYEN MALZEME
Kompozit malzeme üretiyor musunuz?
Teknopark İstanbul’da 2017 yılında, betonu kompozit hale getirip, projelendiren Fibrobeton A.Ş. ile ortak radyasyon geçirimsiz kompozit malzeme ürettik ve uluslararası patent başvurumuzu yaptık.
Çevreye zararlı kurşun levhaya alternatif olarak geliştirdiğimiz bu yeni yerli kompozit malzemenin öncelikle hastanelerin radyoaktif alanlarında kullanılmasını hedefliyoruz. Teknopark İstanbul’un her aşamadaki desteği, özel sektörün biz girişimcileri paydaş olarak yanlarına almaları, ülkemizde yaratılmak istenen Ar-Ge ve inovasyon ikliminin gelişmesine en iyi örnek.
BAKTERİ ÖNLEYİCİ FORMÜL
Covid-19 kapsamındaki ürününüz nedir?
‘Bor İçerikli Yapı Kimyasallarının Geliştirilmesi’ konulu projemize geçen yıl KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon desteği aldık. 6 ayda çok güzel sonuçlara ulaştık. Ortaya çıkan ürünlerden biri de biosit (bakteri önleyici) formülasyonu oldu. Düzce Üniversitesi’nin danışmanlık desteği ile biyolojik testleri yapılan formülasyon olumlu sonuçlar verdi. Ürünümüzü pazara sunma aşamasındayız.
Teknopark İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi, biosit formülasyonumuzu dezenfektan geliştirme alanında projelendirmemizi önerdi. Yeni bir proje ekibi kurduk ve TÜBİTAK desteğine başvurduk. Kabul edilirse, teşvik alarak yapacağız, aksi takdirde kendi imkanlarımızla tamamlayacağız.
VİRÜSÜ BOZUCU ETKİ
Biosit dezenfektanın özelliği nedir?
Bor kimyasallarının bu yeni sentezinin dezenfeksiyon kalıcılığının çok uzun süreli olduğunu test ettik. Bakteriler ve mayalar üzerinde rakip kimyasallara göre olumlu sonuçlar aldık. Uygulamada virüsü bozucu bir etki yapmasını ve kalıcılığını korumasını hedefliyoruz. Böylece birçok alanda kullanım imkânı olacak.
ÖDÜLLÜ GİRİŞİMCİ
Doç. Dr. Özlem Akalın, 2001 yılında yüksek lisans tezi, 2009 yılında doktora teziyle Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’ndan üniversite-sanayi işbirliği tez ödülleri aldı. Patenti kendisine ait olan Ekolojik Ve Ekonomik Çimento Üretim Yöntemi (ECOCEM) ile IFIA Grand Prix 2019 Onur Ödülü’ne layık görüldü.
YERLİ KNOW-HOW
Ürününhastanelerde kalıcı dezenfeksiyon sağlayabilmesi açısından farklı olacağını belirten Doç. Dr. Akalın, “Ayrıca ülkemizdeki hammaddelerin kullanılması, katma değerini artıracak. En önemlisi ise know-how’ın bize ait olması. Know how’a sahip olmak, ürünü farklı alanlarda uygulama, kimyasını değiştirme imkânı veriyor. Uzun süreli kullanıma açık alanlarda hizmet verecek özel yeni formüllerimiz yolda” dedi.
YURT DIŞI PAZAR HAZIR
Biosit üretme talebinin müşterileri olan uluslararası bir firmadan geldiğini söyleyen Doç. Dr. Akalın, şöyle konuştu: “Bizden mevcutlar dışında kimyasal yapısı farklı bir ürün geliştirmemizi istediler. Müşteri odaklı Ar-Ge yaklaşımımızla çalıştık. Ürün pazara çıktığında hem yurt içinde hem de yurt dışında satışı olacak.”
12 Mayıs 2020 Salı
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi