Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
ETİ Maden Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen Bor Çalıştayı’nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2022’nin sonlarına doğru bor karbür tesisinin tamamlanacağını ve ilk performans testlerinin yapılacağını açıkladı.
Bu tesisle bordaki katma değeri yükselteceklerini vurgulayan Dönmez, şu bilgiyi verdi: “Borla ilgili yürüttüğümüz bir diğer önemli çalışma da başta çelik üretiminde kullanılan ferro bor ile ilgili. Balıkesir’de yıllık 800 ton kapasiteli ferro bor üretim tesisi için sözleşme imzalama aşamasındayız. Bu tesisimizin de temelini 2022’de atacağız.” Eskişehir’de Nadir Toprak Elementleri Kazanım Proses Dizaynı, Pilot ve Üretim Tesisi için hazırlıkların sürdüğünü belirten Dönmez, pilot tesisin kurulumuna 2022’nin ilk çeyreğinde başlanacağını da söyledi.
LİTYUM ÜRETİMİ
Türkiye’nin dünya bor pazarının lideri olduğunun altını çizen Fatih Dönmez, şöyle konuştu: “2021’de salgın koşullarına rağmen bor üretiminde, ihracat ve satışında rekor kırdık. 2.5 milyon tonu ihraç olmak üzere toplam 2.6 milyon tonluk bor ürünleri satışı yaptık. Buradan da 1 milyar doların üzerinde satış rakamı elde ederek rekor kırdık. Bugün bor piyasasının yüzde 62’sine sahibiz.”
Eti Maden’in sıvı bor atıklarından lityum ürettiğini ve Eskişehir’deki pilot tesiste üretimin sürdüğünü belirten Dönmez, “Buradan aldığımız geri bildirimler, Kırka’da yıllık 600 tonluk, Bandırma’da ise yıllık 100 tonluk olmak üzere toplam 700 tonluk iki tesisimizin kurulmasına da kaynaklık edecek. Bu tesislerimizin yapım ihalelerini inşallah 2022’de gerçekleştirip Bandırma’da yeni bir tesisin temelini atacağız” dedi.
2022 ATILIM YILI
2022 yılının bor cevherinin daha fazla uç ürüne dönüştüğü bir yıl olacağını söyleyen Dönmez, “Bor karbür tesisimiz inşallah devreye girecek. Ferro bor tesisimizin ve tam kapasite üretim yapacak yeni yerli lityum tesislerimizin temelini atacağız. Nadir toprak elementleri üretecek pilot tesisimizin kurulumuna da inşallah yine bu sene başlayacağız” diye konuştu.
İLK ADIM ESKİŞEHİR KIRKA’DA ATILDI
Bor atığından lityum elde eden Türkiye, bu alanda önemli bir Ar-Ge başarısına da imza atmış oldu. Eskişehir Kırka’da 2020 yılının sonunda faaliyete geçen pilot tesiste, ilk etapta yıllık 10 tonluk üretim planlanıyor. Tam kapasite devreye girdiğinde ise yıllık 600 tonluk bir üretimle Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısının buradan karşılanması hedefleniyor. Yerli lityum, başta yerli otomobil Togg olmak üzere, mobil cihazlar, tabletler, bilgisayarlar gibi akıllı teknolojilerde kullanılacak. Ayrıca ileri teknolojilerde yerlilik oranının artmasına da önemli bir katkı sağlanacak.
KATMA DEĞERİ 2 BİN KATA KADAR ARTIRIYOR
Bor karbür, madenden çıkan borun katma değerini işleme yoluyla yaklaşık 2 bin kata kadar artıran teknoloji anlamına geliyor. Bor karbür, endüstride, savunma sanayinde ve nükleer enerji santrallerinde kullanılabiliyor. Bor karbürden sertlik değeri yüksek, korozyon çeşitlerine karşı direnci olan, yüksek ısıya dayanıklı, hafif ve sağlam zırhlar üretilebiliyor. Bor karbür, aynı zamanda ileri teknolojik seramik hammaddesi ve diğer geleneksel zırh malzemeleri ile karşılaştırıldığında yüzde 70 civarında hafiflik gösteriyor. Savunma sanayinde hafifliğin ön planda olduğu yelek ve helikopter zırhlarında da kullanımı görülüyor. Nükleer enerji santrallerinde bor karbür, yakıt yükleme çubuğu ve radyasyondan korunmak için kullanılıyor. Nükleer enerjinin önemi ile bor karbürün bu alanda kullanımı da artıyor. Nükleer santrallerin boru hatlarında da bor alaşımları kullanılıyor.
03 Ocak 2022 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe