Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7326 Sayılı Kanun kapsamında başvurular, 31 Ağustos 2021 tarihinde sona eriyor. Yapılandırma kanununa göre; Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na (YİKOB), 30 Nisan 2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) olan bazı borçlar yapılandırılabiliyor.
UZMANLAR KONUŞTU
Üyelerini bilgilendirme çalışmalarını aralıksız sürdüren İstanbul Ticaret Odası, 7326 Sayılı Yapılandırma Kanunu konulu webinar gerçekleştirdi. Webinarın açılış konuşmalarını, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ile Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş yaptı. İstanbul Ticaret Odası Mali Müşavirlik Meslek Komitesi Başkanı Güventürk Kalaslıoğlu moderatörlüğündeki oturumda ise İstanbul Ticaret Odası Müşaviri Dr. Veysi Seviğ, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Usul Grup Müdürü Halil Ünal, Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdür Yardımcısı Murat Özdamar ve İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Eğitmeni Nedim Boz, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması hakkındaki detayları anlattı.
İMKÂNLARDAN FAYDALANIN
Açılış konuşmasında, kanunun geçmişe adeta bir sünger çektiğini belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Düzenleme, kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırılmasının yanı sıra matrah artırımı ve matrah artırımı yapılan yılların incelenmemesi ve bu yıllara tarhiyat yapılmamasını sağlıyor. Ayrıca ihtilaflı alacaklarda da anlaşma imkanı getiriliyor. Bir başka önemli ve üzerinde ısrarla durduğumuz konu ise taşınmaz ve amortismana tabi varlıklara yeniden değerleme imkanı sağlanması” dedi.
Avdagiç, İTO’nun 640 bine yakın üyesinin, kanunun getirdiği yeniden yapılandırma, matrah artırımı ve yeniden değerleme imkânlarından yararlanmasını arzu ettiklerini de söyledi.
ENGELLERİ KALDIRIYOR
Kamu alacaklarını yeniden yapılandırma düzenlemesinin işverenlerin devlet teşviklerinden yararlanmasının da önünü açacağını vurgulayan Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, “Taksitlendirmeden itibaren teşvik ve desteklerden yararlanma imkanı olacak. Herhangi bir teminat istenmiyor. Kamu tarafından bir haciz işlemi varsa bu anlamda da avantaj oluşturacaktır. Borçlarını taksitlendirenler, birinci taksitin ödenmesini takiben yine borcu yoktur yazısı alabilecekler. Başvuru süresi ağustos ayı sonuna kadar. Ancak düzenlemeye göre, Cumhurbaşkanı bu süreyi 1 ay daha uzatabiliyor” diye konuştu.
KAPSAMA GİREN SİGORTA BORÇLARI
Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdür Yardımcısı Murat Özdamar, kanun kapsamına giren Nisan 2021 ve öncesi dönemlere ait borçları şöyle listeledi: “Sigorta primleri, genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri, iş kazası, meslek hastalığı, malullük ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları, 6183/48’inci maddesi kapsamında taksitlendirilen alacaklar, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur (4/b) sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar, isteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, 30 Nisan 2021’den önce (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin olup son başvuru tarihine kadar tebliğ edildiği halde bu tarihe kadar ödenmemiş olan idari para cezaları, 30 Nisan 2021 tarihinden önce (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin olup ilk taksit ödeme süresinin sonuna kadar tahakkuk ettiği halde bu tarihe kadar ödenmemiş olan idari para cezaları, kanunun yayımı tarihinden önce asılları ödenen alacakların; kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla henüz ödenmemiş olan fer’ileri, 5510/ Ek 5, Ek 6’ncı maddeleri ile 2925 sayılı kanun kapsamındaki sigortalılıklardan doğan primler, Sosyal Güvenlik Kurumunca takip ve tahsili yapılan damga vergisi, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi.”
MÜKELLEFİN YARARLANACAĞI TEMEL NOKTALAR NELER?
Düzenlemenin hem mükellefler hem de idare için kolaylık getirdiğini belirten İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Usul Grup Müdürü Halil Ünal, şöyle konuştu: “Mükellef matrah artırımından yararlanabilir, işletme kayıtlarını düzeltebilir, inceleme aşamasındaki durumunu gözden geçirebilir. Bunlar mükellefin yararlanabileceği temel noktalar. İdare açısından ise kesinleşmiş alacaklarını ne kadar tahsil etmiş olduğu önemli. İdare; ‘Gecikme faizini, gecikme zammını, vergi ziyaı cezasını, vergi ziyaı cezasına ait gecikme zammını almayacağım. Gerekli kolaylıkları sağladım. Sen bana verginin aslını öde, geç kaldığın dönemlerle ilgili Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi) oranlarını dikkate alacağım’ diyor. Yİ-ÜFE’de, 1 Kasım 2016 tarihinden itibaren 0.35 gibi çok düşük bir oran belirlendi. Bu da kolaylaştırıcı bir unsur. Peşin ödeme yapılırsa Yİ-ÜFE’nin de yüzde 90’ı siliniyor. Mükellef açısından büyük bir kolaylık sağlanmış oluyor.”
DEMİRBAŞLARIN KAYDA ALINMASI
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Eğitmeni Nedim Boz, işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makina, teçhizat ve demirbaşların kayda alınmasının madde 6’da düzenlendiğine ve 31 Ağustos 2021 tarihine (bu tarih dahil) kadar katma değer vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine bildirilmeleri gerektiğine dikkat çekti. Boz, şu bilgileri verdi: “İlgili maddeye göre, bu kıymetler, bildirim tarihindeki rayiç bedelle değerlenmek suretiyle envanter listesinde gösterilecek. Ekinde envanter listesi olmayan beyannameler kabul edilmeyecek. Rayiç bedel, o kıymetin değerleme günü itibarıyla normal alım satım bedelidir. Bu bedel, mükellefin kendisi tarafından bizzat tespit edilebileceği gibi bağlı olduğu meslek kuruluşuna da tespit ettirilebilecek. Bildirilen kıymetler, yasal kayıt süresi içerisinde kayıtlara intikal ettirilecek. Taşınmazlar ve amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yeniden değerlemesi ise madde 11’de düzenlenmiş. Yeniden değerleme, 31 Aralık 2021 tarihine kadar yapılabiliyor.”
NAKİT İHTİYACI İÇİN ORTAM ÖNERİSİ
Yeniden yapılandırmaya yönelik çalışmaların önemli bir kolaylık sağlayabileceğine işaret eden Dr. Veysi Seviğ, “Ancak vatandaşların sıkıntıyı azaltacak bir şekilde harcama düzenine doğru intikal ettirilmeleri daha verimli sonuç doğuracaktır düşüncesindeyiz. Yeniden yapılandırmaların daha kolay tahsilata dönüştürülmesi için kredilendirme müessesesi biraz daha çalışmalı veya nakit ihtiyaçlarına yönelik uygun ortam hazırlanmalı” dedi.
26 Temmuz 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe