Borç ve alacakta güvenli dönem

Giriş: 30.07.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde uygulanan kısıtlamalar kalksa da ‘iflas erteleme’ artık mümkün değil. Zira, 15 Mart 2018’de çıkarılan ve kısaca ‘konkordato kanunu’ denilen yasa ile ‘iflas erteleme’ kaldırıldı. Yeni sisteme göre, borçlu konkordato talep edebiliyor. ‘İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ ile iflas erteleme tarihe karışırken, yerine borçların tahsilini mümkün kılan ve şirketlerin yaşamasına imkan sağlayan bir sistem hayata geçirildi. Yeni sisteme göre borçlu, mahkeme önünde, borçlarını ödeyeceğine dair teminat veriyor.

Bununla ilgili olarak İcra-İflas Kanunu’nun yeniden düzenlenen ilgili maddesinde “Borçlarını, vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflastan kurtulmak için konkordato talep edebilir” deniliyor.

YETKİLİ MAHKEME ASLİYE TİCARET

Yeni kanuna göre bu konuda uzman yetkili Asliye Ticaret Mahkemeleri borçlunun mali kayıtlarını ve mal varlığını inceleyerek, borcunu ödeme yetkinliğine karar veriyor. Borçlu ile alacaklı arasında bir anlaşma yapılıyor. Konu hakkında bir değerlendirme yapan İTO Müşaviri Dr. Veysi Seviğ, “Konkordato, daha önce de vardı, ancak eski sistemde iyi çalışmıyordu. Yeni sistemde borçlu ile alacaklı arasında bir anlaşma yapılıyor” dedi.

Daha önce iflas ertelemede çok kötü bir sistemin çalıştığını hatırlatan Dr. Veysi Seviğ, “Mahkemeye başvuran borçlu, malının bir kısmını yok ediyordu. Bu durum da borcun ödenmesini imkansız hale getiriyordu.
Konkordato sözleşmesi ile vade ve tenzilat suretiyle borç ödeme sözleşmesi yapılıyor. Yeni sistemde, borçlu, borcunu ödemeden kaçmaya yeltenirse çeşitli hukuki tazyik yolları kullanılabilir. Taahhütlere uymayanlar hapis cezası alabilir” diye konuştu.

SULH HALİ

Konkordato sisteminin artık iyice oturduğunu ifade eden Dr. Seviğ, şöyle devam etti: “Daha önce iflas ertelemede genellikle başarısız olduk. Konkordato ise şu anda en doğru sistem, mahkeme garantili bir sulh hali anlaşmasıdır. İflas erteleme böyle değildi. Yeni sistemde yetkili Asliye Ticaret Mahkemeleri kendilerine gelen dosyaları iyi inceliyor. Bu konuda uzman mahkeme, borçlunun gerçek ödeme gücü varsa konkordato sözleşmesi imzalanıyor. Burada mahkeme gerekirse bilirkişiler vasıtasıyla yerinde inceleme yapıyor. Ayrıca beyan edilen malın gerçek değeri ne, üzerinde başka teminat var mı, noterden tedbir mevcut mu tespit ediliyor.”

FAALİYET SÜRECEK

Yetkili Asliye Ticaret Mahkemelerine ‘iflas erteleme’ için gelen başvuruların sayısının çok önemli olmadığını belirten Dr. Veysi Seviğ, “Önemli olan teminat yeterliliklerinin kabul edilmesi ve konkordato sözleşmesinin yapılması. Böylece, zordaki şirketler faaliyetini sürdürme fırsatı bulurken, alacaklılar ve onların işçileri de mağdur olmaktan kurtuluyor” dedi.

MAL KAÇIRMAYA ENGEL

Yeni sistemde borçlu, konkordato sözleşmesinden sonra herhangi bir makama veya kişiye hiçbir varlığını teminat olarak gösteremiyor. Borçlu herhangi şekilde gizli veya açık başkasına devretme sözleşmesi yapamıyor.

KONKORDATONUN İFLASTAN FARKI NE?

  • Konkordatoda mahkeme, tarafların mağduriyetini önlemek için çalışıyor.
  • Konkordatoda, vade ve tenzilat karşılığında alacaklar için garanti veriliyor.
  • İflas ertelemede ilgili heyet, genellikle muhasebe kayıtlarına bakıyordu.
  • Dosyaya bu konuda uzman olan yetkili Asliye Ticaret Mahkemesi bakıyor.
  • Yetkili mahkeme gerek duyarsa, mallar hakkında yerinde inceleme yapıyor.