Çarşamba, 27 Kasım, 2024
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü Asya ve Avrupa’yıüçüncü kez birleştirdi. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi bulunuyor. Bariyerlerle ayrılan iki şeritte sonradan yapılacak demiryolu, 3. Havalimanı ile entegre olacak.
DÜNYADA İLK
Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kırdı. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de “üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü” unvanını aldı.
ÖZEL SEKTÖR
Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü özel sektör işletiyor. Köprüde, günlük 135 bin “otomobil eşdeğer” trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor.
Yeni köprü ileyılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.
ÜCRET 9.90 LİRA
Köprü geçiş ücretleri, Avrupa’dan Asya’ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başladı. Asya’dan Avrupa’ya geçişler ise ücretsiz olacak.Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler,2 Ocak 2017’ye kadar geçerli olacak.
Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve HGS’nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkânı da sunuluyor. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.
AĞIR VASITAAR YAVUZ'DAN
Başlangıcında öngörülen 36 aya rağmen, 27 ayda bitirilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü,şu anda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden geçişlerini gerçekleştirenağır vasıtaların kullanması zorunlu olacak.
TAMAMI 2018'DE
Köprünün Avrupa yakasında Odayeri’nden ve Mahmutbey gişelerine kadar bütün bağlantı yolları tamamlandı. Anadolu yakasındaise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy’den çıkış ve girişler mümkünolacak.
Bu arada, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde ise çalışmalara başlandı.Tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu’nun tamamı 2018 sonunda hizmete açılacak.
BU MİLLET HERŞEYE LAYIK
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan köprününhem tekerlekli araç geçişini hem raylı sistemi birlikte sağlıyor olması bakımından kendi alanında dünyada öncü bir konumda olduğunu söyledi. Erdoğan açılış töreninde şunları kaydetti: “Şu anda iftiharla gördüğümüz, seyrettiğimiz bu köprü inşallah dünyada birçok şeye, yayınlara, inanıyorum ki öncü olacak. Bununla iftihar edeceğiz. Bunu göreceksiniz, dünya filmleri buralarda çekilecek, göreceksiniz. Bu millet neye layıksa bunların hepsi olacak. Zira muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak öyle lafla olmuyor icraatla oluyor.”
Türkiye’nin tamamlanan, inşası süren, başlanacak olan projelerle hedeflerine adım adım ilerlediğine de değinen Erdoğan, “Ekonomide tüm göstergeler, onca badireye rağmen olumlu yönde seyrediyor, sıkıntılı bir yıl olsa da olumlu yönde seyrediyor. Ama el ele vereceğiz, dayanışma halinde olacağız ve bu badireyi de çok daha başarılı bir şekilde atlatacağız. İhracatta ve turizmde yaşanan kısmi sıkıntının aşılması konusunda ciddi tedbirler hayata geçirildi, geçiriliyor” diye konuştu.
31 Ağustos 2016 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba