Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Sıcak yaz akşamlarında karanlık arka bahçeleri aydınlatan ateşböcekleri, ışıldamalarını iletişim için kullanır.
Ateşböcekleri, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bilim insanlarının ilhamını da ‘ateşledi’. Doğanın bu sıradışı canlılarından ilham alarak, uçan, böcek ölçekli robotlar için elektrolüminesanslı yumuşak yapay kaslar geliştiren bilim insanları, bu robotların kanatlarını kontrol edecek minik yapay kasların uçuş sırasında renkli ışık yaymasını sağladı.
Elektrolüminesans adıyla anılan bu teknoloji ile robotların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayabiliyorlar. Örneğin, bir arama ve kurtarma göreviyle çöken bir binaya gönderildiklerinde hayatta kalan birini bulan bir robot, diğerlerine işaret vermek ve yardım çağırmak için ışıkları kullanabilecek.
ATAÇTAN BİRAZ AĞIR
Bir ataçtan biraz daha ağır olan bu mikro ölçekli robotların ışık yayma yeteneği ile donatılması, laboratuvar dışında kendi başlarına uçmaya başlayabilmeleri anlamına geliyor. Robotlar bu gelişmeden önce boyutlarının sensörleri taşımaya izin vermemesi sebebiyle takip edilemiyorlardı. Bu yeni gelişme ile robotlar, yaydıkları ışığı takip edebilen akıllı telefon kameraları ile hassas bir şekilde takip edilebiliyor.
Araştırma ekibinden Dr. Kevin Chen, “Büyük ölçekli robotları düşünürseniz birçok farklı araç kullanarak iletişim kurabilirler. Bluetooth, wi-fi benzeri kablosuz teknolojiler gibi. Ancak küçük, gücü kısıtlı bir robot için yeni iletişim biçimleri bulmak zorundaydık. Tasarladığımız teknoloji ile laboratuvar dışında da robotları uçurabileceğiz” diyor.
Ekip, robotların uçuş sırasında ışıklarını açıp kapatabilmeleri ve gerçek ateşböcekleri gibi iletişim kurabilmeleri için kontrol sinyallerini birleştirmeyi hedefliyor.
Kevin Chen, ayrıca elektrolüminesansın bu yumuşak yapay kasların bazı özelliklerini nasıl iyileştirebileceğini de araştırdıklarını söylüyor.
18 Temmuz 2022 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe