Perşembe, 28 Kasım, 2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 71’inci Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, insanoğlunun teknoloji, ekonomik gelişme ve sağlık şartları bakımından tarihi zirvesini yaşadığını, ancak bazı problemlerin aşılamadığını söyledi. “Bu parlak tablonun bir de utanç verici karanlık yüzü var” diyen Erdoğan, “Suriye’de, Irak’ta terörün ve savaşın kıskacında inleyen pek çok ülkede yüz binlerce çocuk, kadın, genç ve yaşlı öldürülmeye devam ediliyor” şeklinde konuştu.
SÖZLER TUTULSUN
Birleşmiş Milletler’den verilen sözlerin yerine getirilmesini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birleşmiş Milletler’in reforme edilmesi gerekir. Uluslararası barış ve güvenliğin temininden sorumlu ana organ olan BM Güvenlik Konseyi reforme edilmedikçe çabaların amacına ulaşamayacağı açıktır. İşte bu sebeple, biz ‘Dünya 5’ten büyüktür’ gerçeğini her fırsatta hatırlatıyoruz” dedi.
BM Güvenlik Konseyi’nin kurulduğu dönemle bugünkü şartların aynı olmadığını ifade eden Erdoğan, “Beş ülkenin iki dudağının arasına dünyayı mahkum edemezsiniz. Ama şu anda dünya bu beş ülkenin iki dudağının arasına mahkum edilmiştir” diye konuştu.
İKİ YILDA DEĞİŞSİN
Bütün ülkelerin temsil edilmediği bir BM Güvenlik Konseyi’nin adaleti tesis edemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Bunun gözden geçirilmesi gerekir. Konsey’de beş ülke var. Peki, dünyanın diğer ülkeleri ne olacak? Biz diyoruz ki, 20 ülke mi BM Güvenlik Konseyi’nde olacak? Bunların hepsi daimi olsun. Dönüşümlü olarak, iki yılda bir bunlar değiştirilsin.
Hepsi de dünyayı temsil etmek üzere, tüm dünya ülkeleri burada yerini alsın. Adalet ancak böyle tesis edilebilir.”
NEW YORK’TA İŞ ZİRVESİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu Toplantısı için gittiği New York’ta 30’u aşkın ABD’li üst düzey yöneticiyle bir araya geldi. Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEi̇K) ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından verilen çalışma yemeğine de katıldı. Enerji, kimya, sağlık, finans, bilişim ve imalat gibi pek çok sektörde faaliyet gösteren şirketler ile önemli fon yönetim şirketlerinin üst düzey temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Türkiye’deki yatırım ortamı ve fırsatlar ele alındı. Toplantıya, küresel şirketlerin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve ABD Ticaret Odası gibi kurumların yönetim kurulu başkanları da katıldı.
Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırım ortamına ilişkin yeni düzenleme ve teşvikleri ABD’li dev şirketlerin temsilcileriyle paylaştı. Erdoğan, iki ülke arasında 20 milyar doları bulan ticaret hacminin yetersiz olduğunu belirtti.
Toplantıda söz alan şirketlerin temsilcileri, 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye’ye yönelik ilgilerinde bir değişiklik oluşturmadığını ve Türk ekonomisine duyulan güveni sarsmadığını belirterek, Türkiye’deki yatırımlarına devam edeceklerini açıkladılar.
BÜTÜN ÜLKELERE FETÖ UYARISI
BM Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu kürsüden tüm dostlarımıza kendi güvenlikleri için ülkelerinin geleceği için Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) karşı gerekli önlemleri süratle almaları çağrısında bulunuyorum. FETÖ ile bu aşamada mücadele etmezseniz yarın çok geç olabilir. Bu yeni nesil terör örgütü sadece Türkiye’nin değil, varlık gösterdiği 170 ülkenin tamamı için bir milli güvenlik tehdididir. Bu vesileyle bu örgütün kurumları ve örgütle bağlantılı kişiler tarafından kullanılan ‘Türk, Türkiye’ gibi ifadelerin kesinlikle ülkemizle bir ilgisinin bulunmadığını da belirtmek isterim” dedi.
DİKENLİ TELLERDE HUZUR YOK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, mültecileri hayati tehdit gibi algılayan Avrupa ülkelerine seslendiğini ifade etti. Erdoğan, şunları dile getirdi: “Dikenli tel örgülerin, yüksek duvarların arkasında huzur aramak beyhude bir çabadır. Bu süreçte uluslararası toplum, insani değerler ve vicdan sınavında maalesef sınıfta kaldı. İnsanlara bu tür bir felaket karşısında kapılarımızı açmak durumundayız. Biz hükümet olarak 12.5 milyar dolar harcadık. Bir o kadar da STK’lar ve belediyelerce harcanmıştır. Mültecilere yardım konusunda AB’nin sözlerini tutmalarını bekliyoruz.”
BAŞKAN ÇAĞLAR: ÇÖZÜM KÜRESEL İLİŞKİLERDE
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İTO Başkanı İbrahim Çağlar, New York’ta TOBB ve ABD Ticaret Odası işbirliğinde düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katıldı. Çağlar, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla gerçekleştirilen ve ABD’li firmaların üst düzey temsilcilerinin yer aldığı toplantıda bir konuşma yaptı. Çağlar konuşmasında, ABD Ticaret Odası ile 2012’den itibaren devam eden işbirliği kapsamında yapılan faaliyetleri ve 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası ülkenin ekonomik durumunu anlattı.
Çağlar, “Bu yıl sağlık, IT ve turizm sektörlerinde ortak etkinlikler yaptık” dedi.
Türkiye’de özel tüketimde gerileme olmadığını belirten Çağlar, bu süreçte, hükümetin piyasaların acil toparlanması için ekonomik reform gündemine de devam ederek yeni bir teşvik paketi açıkladığını hatırlattı.
TEK BAŞINA OLMAZ
Küresel ekonominin son 8 yıldır ilginç bir dönemden geçtiğini anlatan Çağlar, şunları söyledi: “En büyüklerin nasıl sıkıntıya düşebildiğine, yenilikçi girişimcilerin nasıl parlayan yıldız olabildiğine şahit oluyoruz. Böyle bir dönemde ekonomilerin tek başına ayakta kalma şansı yok. Çıkışı birlikte bulmak zorundayız. Ticareti kalıcı ve sağlam bir büyüme patikasına ancak birlikte çekebiliriz. Küresel ölçekteki ekonomik durgunluğu birlikte küresel cevaplar üreterek aşabiliriz. İşte bu noktada, Türkiye ve ABD hem birbiri için hem de dünya ekonomisi için müthiş fırsatlar içeriyor.”
26 Eylül 2016 Pazartesi
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba