HABER: AYŞE BAŞAK
Fotosentez, milyonlarca yıldır her an gerçekleşen bir mucize. Tabiatın dengesinin sağlanması ve canlıların yaşamaya devam edebilmeleri için elzem. Bitkilerin güneş enerjisini kullanarak kendileri için organik bileşikler üretirken açığa çıkardığı oksijen canlıların yaşaması için gerekli. Bitki demişken, unutmayalım ve fotosentezin büyük kısmının okyanuslarda yaşayan planktonlar tarafından yapıldığını da belirtelim.
GÜNLÜK HAYATA ETKİLERİ
Fotosentezin yapay olarak yapılabilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Laboratuvar ortamında sürdürülen bu çalışmalar ne zaman günlük hayatımızı etkileyecek bir seviyeye gelecek bilinmez. Ancak bu konuda gelen son haber oldukça heyecan verici.
SIVI YAKIT ÜRETİLECEK
ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Harvard Üniversitesi’nde görev yapan Daniel Nocera, biyokimya profösörü Pamela Silver ve ekibi şimdiye kadarki çalışmaları gölgede bırakacak bir proje ile karşımızda. “Biyonik yaprak” adı verilen bu sistem ile tabiattaki fotosentez taklit edilmekle kalmıyor, çok daha hızlı ve verimli bir sonuç da elde ediliyor. Bu şekilde sıvı yakıt üretimi de mümkün oluyor.
10 KAT DAHA VERİMLİ
Güneş enerjisini yüzde 10 verimlilikle yakıta dönüştüren bu sistem tabiatın 10 katı verimle çalışıyor. Projenin bu haliyle ticari uygulama için hazır olduğunu belirten araştırmacılar, birkaç yıl içinde sistemin yakıt üretimi için kullanılmasının mümkün olduğunu belirtiyorlar.
ÖZEL BİR BAKTERİ KULLANILIYOR
Suyun içine yerleştirilen biyonik yaprak, güneş enerjisini emerek su moleküllerini oksijen ve hidrojen gazlarına ayrıştırıyor. Yapay yaprağın bir tarafından hidrojen, bir tarafından ise oksijen baloncukları çıkıyor. Hidrojenin yakıt olarak kullanmaya hazır hale gelmesi için özel bir bakteriden yardım alınıyor.