Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Özbekistan-Türkiye İş Forumu’na katılmak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye’ye gelen Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov’un İstanbul’daki önemli temas noktalarından biri de İstanbul Ticaret Odası (İTO) oldu. İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Cemile Sultan Korusu’nda Özbekistan heyetini ağırladı. Heyette, Başbakan Yardımcısı Azimov’un yanı sıra, Özbekistan Dış Ekonomik İlişkiler Yatırım ve Ticaret Bakanı Elyor Ganiev ve Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Ulfat Kadirov da yer aldı. İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Öztürk Oran ve Adil Coşkun, İTO Meclis Üyeleri, İTO Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu ile birlikte hedef sektörlerden iş adamları muhataplarıyla görüşme imkanı buldu. Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’ın da katıldığı programda konuşan Çağlar, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev arasındaki temas iki ülkenin ilişkilerini daha da geliştirecek” dedi. “Biz Taşkent’i İstanbul’dan, Semerkant’ı Konya’dan, Buhara’yı da Bursa’dan farklı görmüyoruz” diyen Başkan Çağlar, “Aramızdaki 1.2 milyar dolarlık ticaret hacmi çok zayıf. Fakat Özbekistan’dan İstanbul’a yapılan yüksek seviyedeki ziyaretin ardından, geniş bir iş adamı heyeti şeklinde Özbekistan’a gitmek de şart oldu” diye konuştu.
ÜNİVERSİTE VE TEKNOPARK
İTO’nun bünyesinde İstanbul Ticaret Üniversitesi, Teknopark İstanbul, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi bulunduğunu hatırlatan Çağlar, “Buraların kapısı sizlere sonuna kadar açık. Bu imkanları birlikte kullanalım, ilişkilerimizi daha da geliştirelim. İTO olarak, ilişkilerimizin gelişmesi için her türlü desteği sağlamaya hazırız, Özbek iş adamlarının yanındayız, yardımcısıyız” dedi.
YENİ DÖNEM AÇILDI
Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov ise konuşmasının başında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen yıl vefat eden Özbekistan’ın Birinci Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un kabrini ziyaret etmesinin Özbek halkını derinden etkilediğini belirtti. Azimov, “O ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özbekistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev bir araya geldi ve iki ülkenin birlikte gelişmesi için yeni bir dönem açıldı. Nitekim Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı seçilir seçilmez, dışarıya gönderilecek ilk ekonomik resmi heyet için Türkiye’yi seçti” dedi. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen DEİK Türkiye-Özbekistan İş Forumu’na dikkati çeken Azimov, “Bu forumdaki görüşmelerde 953 milyon dolarlık yeni protokol imzalandı. Sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bizi kabul etti” diye konuştu. İkili ticari ilişkilerde ana amaçlarının ortaklık yapmak olduğunu belirten Azimov, “İki ülke arasındaki ticaret hacmi 1.2 milyar dolar. Sayın İbrahim Çağlar’ın sözlerine katılıyorum; gerçekten ticaret hacmimiz çok düşük. Fakat potansiyel çok yüksek, bu rakamı artırmak için önümüzde hiçbir engel yok. Yeter ki omuz omuza çalışalım, istekli olalım” dedi.
TAŞKENT’E DAVET
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde, Taşkent’teki hükümetler arası görüşmede Türk-Özbek iş adamları forumu düzenlenmesini konuştuklarını belirten Azimov, “Dolayısıyla Sayın Çağlar Bey sizin başkanlığınızda 400 bin üyenizi en kısa zamanda Taşkent’e bekliyoruz. Çok samimi konuşuyorum. 400 bin misafiri kolayca ağırlayabiliriz” dedi.
HAMMADDEYİ İŞLEYELİM
Özbekistan’ın ekonomi politikasının hedeflerine dikkati çeken Azimov, ana faktörleri sıraladı. Önceliklerinin; hammaddenin işlenmesi olduğunu belirten Azimov şunları söyledi: “Özbekistan, petrol, gaz, altın, uranyum, bakır, kurşun gibi yeraltı zenginliklerine sahip. Tarımda da muz dışında her şey yetişiyor. Tek eksik tarafımız, bu hammaddeyi hammadde olarak satıyor olmamızdır. Örneğin pamuk, ham hali kg başına 1 dolar 20 cent. Bunu ipliğe dönüştürürseniz 3.5 dolar, kumaşa çevirirseniz 5 dolar. Tekstil, hazır giyime dönüştürürseniz markasız bir ürünse 7 dolar, markalı ise 70 dolar ediyor. Lakin biz, ürettiğimiz pamuğun sadece yüzde 34’ünü işleyebiliyoruz. Geri kalanı hammadde olarak satılıyor. Maalesef diğer hammaddelerin durumu da bu şekilde. Onun için bütün iş adamlarını bu konuya davet ediyoruz. Amacımız, Özbekistan’daki bütün hammaddenin işlenmesi ve hazır ürün olarak bütün dünyaya ihraç edilmesidir.”
İHRACAT VE İSTİHDAM
Diğer önemli konunun ihracat olduğunu belirten Azimov, “İhracat potansiyelimizin artırılması bizim için olmazsa olmaz. Özbekistan’ın toplam ihracatı 15 milyar dolar.
32 milyonluk bir ülke için bu rakam çok düşük” dedi. Üçüncü konunun istihdam olduğunu kaydeden Azimov, “Özbekistan’da her yıl 600 bin genç mezun oluyor. Bunlara iş lazım. Bu yüzden yeniden ürün işleme sanayisinin geliştirilmesi bizim için olmazsa olmaz. Bu şekilde yeni iş yerleri açılacak” şeklinde konuştu.
ORTAK ARIYORUZ
Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov, “Biz buraya para istemeye gelmedik. Biz projeler açısından şunları söylemek istiyoruz; biz ortak aramaya geldik. Ortak projeler çerçevesinde birlikte gelir elde etmek istiyoruz. Gerekli finansmanı sağlamak için yeterli kaynaklarımız var, bankalarımızın hepsi çok sağlam. Dünyanın önde gelen bankaları da Özbekistan’a çok kolay bir şekilde kredi verebiliyor. Kredi geri ödeme geçmişimiz çok çok iyi” diye konuştu.
İTO GİBİ ‘ODA’MIZ OLSUN
Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov konuşmasında “Ülkemizde her türlü imkan var. Sadece bir şeyimiz eksik: Bizde İstanbul Ticaret Odası gibi 135 yıllık bir oda yok. Sayın Çağlar’ın saymış olduğu üniversitesi, teknoparkı olan bir ticaret odamız yok. Fakat bizde de olacak. Düşünüyoruz ki sizin yardımlarınızla olacak. Sayın Çağlar çok güzel bir şey söyledi; Semerkant’ı Konya’dan ayırmıyoruz, İstanbul’u Buhara’dan ayırmıyoruz diye.
Biz de aynı şekilde düşünüyoruz.
Şimdiden Özbekistan’a hoş geldiniz diyorum” dedi.
ÖZBEKİSTAN İÇİN ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde öncelikli konularda nasıl ilerleyecekleri hususunda anlaştıklarını ifade eden Rustam Azimov, şunları söyledi: “Tarım ürünlerinden başlayacağız. Yaş meyve ve sebzeleri tekrar işleyerek onları hazır ürün halinde ihraç edeceğiz. İkincisi tekstil. Pamuk hammadde-sinin derin işlenmesi ve iplik. Üçüncüsü deri, yıllık 20-25 milyon dolarlık bir üretimimiz var, bunun sadece yüzde 2’sini işleyebiliyoruz. Dördüncüsü ilaç, eczacılık. Sonrası kimya sanayisi. Hem ev kimyası hem sanayi kimya ürünleri. Çok önemli bir konu da beyaz eşya üretimi. Bunun yanı sıra televizyon ve klima gibi diğer elektronik ürünlerin üretilmesi. Özbekistan’da 7 milyon aile var. Her yıl 250 bin aile (ev) daha kuruluyor. Her bir aile eşyalarını yenilerse bu piyasaya büyük bir katkı olacaktır.”
HÜKÜMETLER ARASI KOMİSYON
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Özbekistan ile hükümetler arası komisyon faaliyetlerinin tekrar canlandırılacağını söylediğini belirten Rustam Azimov, “Eskiden bu komisyonun başkanı bakan seviyesindeydi. Şimdi Tuğrul Türkeş Bey ile başbakan yardımcısı seviyesinde olacak. Bu sene yapılacak ilk hükümetler arası komisyonun toplantısı Taşkent’te gerçekleştirilecek” dedi.
KALKINMA FONU BÜYÜYOR
Özbekistan’da devlet bütçesi, ticaret dengesi ve ödeme dengesi artıda. İç borç ise sıfır. Kurulan kalkınma ve destekleme fonunun ödenmiş sermayesi 18 milyar dolar. Bu fon, petrokimya, demiryolu inşaatı, elektrik alanlarında öncelikli projelere kaynak sağlıyor.
KÜLTÜR TURİZMİ FIRSATI
Turizmin Özbekistan ekonomi politikası için önemli olduğunu belirten Rustam Azimov, “Semerkant, Buhara... Bunların hepsi dünya markası şehirler. İmam Buhari, İmam Tırmizi, İbni Sina, Ebu Reyhan Biruni, dünya çapında çok bilinen zatlar. Bu nimetleri henüz değerlendiremedik. Yılda 1.2 milyon turist geliyor. Bunu artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
08 Mart 2017 Çarşamba
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi