Çarşamba, 27 Kasım, 2024
Birleşik Krallık ile Türkiye arasında 2020 sonunda imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile ikili ticaret, 2021 yılı sonu itibarıyla 18.1 milyar sterlin seviyesine ulaştı. Bir önceki yıla göre yüzde 20.2 oranında artış anlamına gelen bu rakam, pandemi sonrasında iki ülke arasındaki ticaretin ne kadar dirençli olduğunun da göstergesi kabul ediliyor. İki ülke arasındaki ticari ilişkileri değerlendiren Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo, Birleşik Krallık’ın Türkiye’yi vazgeçilmez bir ortağı olarak gördüğünü söyledi.
İKİ BÜYÜK AVRUPALIYIZ
Brexit sonrasında Türkiye ve Birleşik Krallık’ın AB içerisinde olmayan iki büyük Avrupa ülkesi konumunda olduğunu belirten Poleo, “AB ve Avrupa Konseyi gibi Avrupalı kurumlar ile bağlantılarımıza çok büyük bir değer vermekle birlikte, iki ülke olarak dünyanın diğer bölgelerinde de yoğun çalışmalar içerisindeyiz. Birleşik Krallık olarak Türkiye ile ortaklığımızı güçlendirmeye ve her iki ülkeyi de daha güvenli ve refahı daha yüksek hale getirmeye çalışıyoruz. Bu da bölgesel istikrar ve güvenlik konusunda birlikte çalışmamız, terörle mücadelede ortak olmamız ve ikili ticaret ve yatırım ilişkilerimizi artırmamız gerektiği anlamına geliyor” dedi.
MADE IN TÜRKİYE TALEBİ
Türk ürünlerine Birleşik Krallık’ta talebin yüksek olduğuna ve Birleşik Krallık’ın Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke olduğuna da dikkat çeken Poleo, şunları söyledi: “Türkiye, Birleşik Krallık’ın kilit ticaret ortaklarından biri haline geldi. En çok ihracat yaptığımız ilk 20 ülke arasında. Yeni STA aynı zamanda Gümrük Birliği’nden sonra ne olacağına dair belirsizlikleri de ortadan kaldırdı ki bu, her iki taraftaki firmaları da haklı olarak endişelendiren bir konuydu. Firmaların Türkiye’den Britanya’ya ve Britanya’dan Türkiye’ye yapılan ihracata tarifesiz erişimi sağlayabilecek olması da çok önemli.”
YENİ SEKTÖRLER EKLENECEK
Ticari ilişkileri daha ileriye götürmek istediklerinin de altını çizen Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo, “STA’ya yeni sektörler ekleme kararı aldık. Ticaret anlaşmamızdaki yeniden gözden geçirmeye ilişkin hüküm uyarınca, 2022 yılı sonu itibarıyla Türkiye ve Birleşik Krallık, aralarında AB’nin Gümrük Birliği anlaşması kapsamında yaptığımız ticarete dahil edilmemiş olan hizmet sektörü, tarım, yatırımlar ve dijital ekonomi gibi alanların da bulunacağı yeni sektörler üzerinde görüşmelere başlayacak. Bu da ülkelerimiz arasındaki ticaretin gerçek potansiyelini yakalama fırsatını verecek” dedi.
YENİLENEBİLİR ENERJİDE İŞBİRLİĞİ
Türkiye’nin ileri seviyedeki imalat sanayinin pek çok parçayı Türkiye’de üretebiliyor olduğunu, Birleşik Krallık’ın ise yenilenebilir teknolojileri ihraç ettiğini belirten Kenan Poleo, “Dünya Bankası’na göre, Türkiye’nin şimdiye kadar hiç kullanılmamış 69GW uzak kıyı (off-shore) rüzgar kapasitesi var. Öte yandan Birleşik Krallık, dünyanın en büyük uzak kıyı rüzgar enerjisi santrallerinde deneyime sahip. Hidrojen ise başka bir potansiyel sektör. Birleşik Krallık firmaları artık hidro enerji ve yakıt hücreleri üretiyor, depoluyor ve taşıyor” dedi.
01 Ağustos 2022 Pazartesi
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı