Cuma, 29 Kasım, 2024
HABER: HABER: MÜGE BİBER
Eminönü’nde Rüstem Paşa Camii ve Hasırcılar Caddesi arasında kalan liman içi semti Tahtakale, 1430’lu yıllarda Osmanlı’nın en büyük hamamına ev sahipliği yaptı. Tahtakale Hamamı olarak bilinen bu hamam, çevre esnafının akşamları rahatlıkla yıkanabilmesi ve dinlenebilmesi için II. Murat tarafından inşa ettirildi. Toplam 5 bin 350 metrekarelik bir alana sahip hamamda kadınlar için ayrı bir bölüm yapıldı.
ÖNCE SOĞUK HAVA DEPOSU
Tahtakale Hamamı, 1950’li yıllarda başlayan imar düzenlemeleriyle birlikte tarihe karıştı. İstanbul’da yıktırılan hamamlardan geriye sadece 73 tane kaldı. Tahtakale Hamamı ise Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Vakıflar İdaresi tarafından satıldı. 1980’li yıllarda soğuk hava deposu olarak işlev gördü.
Tarihi hamam, Eminönü ve İstanbul’un buz ihtiyacını karşılarken, peynir stoklamak için de kullanıldı.
ÇARŞIYA DÖNÜŞTÜ
Tahtakale Hamamı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından özel mülk olarak satılmasının ardından Tahtekale Hamamı Çarşısı olarak İstanbul’a kazandırıldı. Fakat 8 yıl boyunca hiçbir kiracısı olmadı. Bu tarihi yerin artık boş kalmasını istemeyen yeni sahibi, dükkanları Çin malları ithalatı ve satışı yapan firmalara kiralamaktan başka çare bulamadı. Mekan, bu dönemde Çin malları istilasına uğrayan bir han haline geldi.
HEDİYELİK EŞYANIN GÖZDE ÇARŞISI
Tarihi hamam, yıllar içinde büyük değişikliğe uğrayarak ilk günkü görüntüsünü tamamen yitirdi. Bina günümüzde Hediyelik Eşya Çarşısı Şark Han olarak karşımıza çıkıyor. Han, içerisinde 134 firmanın faaliyet gösterdiği 6 kattan oluşan bir yapı. Her katında ayrı bir hareketlilik yaşanıyor. Şark Han, piyasada yer alan hediyelik ürünlerin çoğunun toptan ve perakende satış yeri. Çin mallarının yoğun olarak satıldığı handa, Endonezya ve Hindistan menşeli ürünler de bulunuyor.
ŞARK HAN’DA NELER VAR?
14 Kasım 2016 Pazartesi
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe