Çarşamba, 27 Kasım, 2024
Genç bir görsel iletişim tasarımcısı olan Arda Aktaş’ın adını artık dünya biliyor. Dünyanın en prestijli uluslararası tasarım yarışmalarından olan International Design Awards’da (IDA’15), 2015’te Günah (The Sin) isimli film için tasarladığı afişle birincilik (gold) ödülünü kazandı. Aynı yarışmada, Nergis Hanım filmi için tasarladığı afiş ikincilik (silver), Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisi için tasarladığı afiş de üçüncülük (bronze) derecelerini paylaştı. Türkiye’de gişe rekorları kıran, izlenme reytinglerini alt üst eden film ve dizilerin afiş tasarımları ve görsel kampanyalarında da henüz 31 yaşında olan Arda Aktaş imzası var.
ÇOCUKKEN BAŞLADI
İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü mezunu olan Arda Aktaş’ın görsel tasarıma ilgisi ortaokul yıllarına kadar uzanıyor. O dönemde bilgisayarda görsel işlem için kullanılabilecek ne program varsa onlarla dinlediği grupların, müzisyenlerin isimlerini yazdığını, efektlerle şekil vermeye çalıştığını söyleyen Aktaş, “Bu çalışmalarla onların logolarını yapmış gibi hissederdim. Lise döneminde bu daha da gelişti. Kağıt üstünde bir şeyler çizmeye başladım. Ressam gibi bir çizimden bahsetmiyorum. Daha çok yazı karakterlerinin çizilmesi, grafity tarzında şeylerin yapılması şeklindeydi. Sonra müzikle uğraşan arkadaşlarımın grupları için bir şeyler yaptım” diyor.
TERCİHTE İTO’NUN GÜCÜ
Arda Aktaş, lise yıllarında tasarımcı olmaya karar verir. Güzel Sanatlar Fakültesi yetenek sınavları için hazırlanmayı aklından geçirir ama geç kalır. Aktaş, zaman kaybetmemek ve iletişim okumak güzel sanatların yanında ekstra bir katkı sağlayabileceği için Görsel İletişim Tasarımı okumaya karar verdiğini şöyle anlatıyor:
“O dönem iyi bir puan almıştım. Aklımdan geçirdiğim devlet ya da vakıf üniversitelerinin tümüne de puanım yetiyordu. Ancak araştırma yapınca aralarından biri özellikle dikkatimi çekti. İstanbul Ticaret Üniversitesi henüz yeni bir okuldu ve arkasında İstanbul Ticaret Odası vardı. Ailem de İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni önerdi. Vakıf üniversitesi olduğu için devlet okullarına kıyasla imkanlarının daha iyi olabileceğini düşünmüştüm. Keza yanılmamışım; atölyelerimiz vardı, İletişim Fakültesi’nin öğrencileri tarafından hazırlanan dergimiz İtalik yayınlanıyordu. Dergide de profesyonel işler yapılıyordu.’’
ÖĞRENCİLİKTE İLK ÖDÜLLER
Arda Aktaş, ilk ödülünü öğrencilik yıllarında alır. İtalik Dergisi’nde yaptığı sayfa tasarımlarıyla, Aydın Doğan Vakfı Genç İletişimciler Yarışması’nın En İyi Sayfa Tasarımı kategorisinde üç sene üst üstte birincilik kazanır.
SEKTÖRE GİRİŞİ DE DERGİ SAYESİNDE
İtalik Dergisi’ndeki çalışmalarıyla sektöre adım attığını anlatan Arda Aktaş, şunları dile getiriyor: “Yeni bir albüm hazırlayan müzisyen Ogün Sanlısoy, albüm kapağının tasarımını bana verdi. Bu arada bir yayınevi için kitap kapakları tasarımları da yapıyordum. O albüm kapağı; dergi ve kitap kapakları tasarımlarının getirdiği deneyim ve özgüven sayesinde ortaya çıktı.”
ALBÜM KAPAĞI MİLAT OLDU
Ogün Sanlısoy’un albüm kapağı Arda Aktaş’ın komedyen Cem Yılmaz’la tanışmasına vesile olur: “Ogün Sanlısoy’un albüm fotoğraflarını çeken fotoğrafçı arkadaşımızla tasarım aşamasında bir araya geldik. Sonra birlikte yaptığımız bir iş sayesinde yönetmen Ömer Faruk Sorak’la tanıştık. Yahşi Batı filminin yönetmenliğini üstlenen Ömer Faruk Sorak, fotoğraf çekimleri ve başka işler için bizi Cem Yılmaz’a tavsiye etti. Fotoğraf çekimleri sırasında afişi de tasarlayabileceğimizi gündeme getirdik. Yahşi Batı filminin afişini de böylece tasarlamış oldum. Sinema sektöründe olmak benim asıl arzu ettiğim şeydi ve nihayet başarmıştım. İlk sinema afişim Yahşi Batı filmiydi. Hızlı ve güçlü bir giriş oldu. Sonrasında Aşk Tesadüfleri Sever filmi geldi. Ve bu böyle devam etti.’’
ABD’DEN TEKLİF ALDI
Arda Aktaş’ın yaptığı işler Hollywood’la çalışan ABD’li bir şirketin dikkatini çeker. Teklif aldığında da ABD yolunu tutar. ABD deneyiminin kendisine çok önemli katkıları olduğunu söyleyen Aktaş, “ABD’nin en büyük katkısı iş modelinin nasıl oluşturulabileceği konusunda fikir sahibi olmamı sağlamasıydı. Mutfağının nasıl olması, süreçlerin nasıl ilerletilmesi, bir sunumun dahi nasıl yapılması gerektiği konusunda çok fazla katkısı oldu. Oradaki bilgiyi ve deneyimi buraya taşıdım. Ve elbette Hollywood’da çalışmış olmanın etiketini de kazandırdı bana. Artık Avrupa’ya da iş yapmaya başladık. Zaten asıl hedefim, Türkiye’deki işimi Avrupa’ya taşımak” diyor.
ARDA AKTAŞ KİMDİR?
Arda Aktaş, 1985’te İstanbul’da doğdu. 2003’te İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü’nde lisans eğitimine başladı.
2005’te başladığı profesyonel kariyerinde, görsel iletişim tasarımcısı olarak çok sayıda film ve televizyon projesinin afiş ve görsel kampanyalarını, 50’den fazla müzik albümünün ve çok sayıda kitap kapağının tasarımını yaptı. 2011’de Hollywood’un büyük bir tasarım ajansından teklif alarak Los Angeles’a yerleşti. Sony Pictures, Universal Pictures, FX Networks, HBO gibi film stüdyoları ve televizyon kanallarının önemli projeleri için çalıştı. 2014 sonunda İstanbul’a dönen Arda Aktaş, ortağı oldu-ğu tasarım ajansı Daire’yi kurdu.
2015’te Günah isimli film için tasarladığı afiş ile International Design Awards’da (IDA’15), birincilik ödülünü kazandı. Aynı yarışmada, tasarladığı Nergis Hanım filminin afişi ikincilik, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinin afişi ise üçüncülük aldı.
AFİŞ TASARIMINI YAPTIĞI SİNEMA FİLMLERİ
28 Kasım 2016 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi