Pazartesi, 25 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik ile Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri öğrencilerinden kurulu Çağlar Elektromobil Takımı, TÜBİTAK ve sponsorlardan sağlanan kaynakla tamamen el yapımı elektrikli otomobil üretmeyi başardı. Bir ay gibi kısa bir sürede üretilen, yüzde 80’i yerli olan ve kendi kendine gidebilen (sürücüsüz) elektrikli otomobil testlerden de başarıyla geçti.
21 ÖĞRENCİ ÇALIŞTI
Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Muhammet Ceylan’ın yürüttüğü proje, Mekatronik Mühendisliği ve Endüstriyel Tasarım bölümlerindeki öğrencilerden oluşan 21 kişilik bir ekip ile tamamlandı. Otonom sürüş yeteneğine de sahip aracın dış kabuğu, karbondan tamamen el işçiliği ile üretildi. Şase olarak hafiflik ön planda tutuldu ve 6060 serisi alüminyum kare profil kullanıldı. Araçta elektrikli araçlar için özel olarak üretilen ve tekerlek içine gömülü elektrikli motorlar (HUB Motor) kullanıldı. Bu özellik, aracın ağırlığının önemli ölçüde azalmasını ve verimliliğin artmasını sağladı.
TEK ŞARJLA 300 KM
Yaklaşık 90 bin liraya mal olan otomobil, 3 kilowatt kapasitesindeki batarya ile 5 saatte şarj oluyor. Otomobil 80 km hıza ulaşabiliyor. Sürüş menzili ise 280 km. Yol durumu ve eğim, bu mesafeyi etkileyebiliyor. Otomobil bir şarjla 300 kilometreyi de geçebiliyor.
OTONOM ÖZELLİĞİ VAR
Otonom olarak tasarlanan araç daha prototip aşamasında… Ancak şimdiden 30 km hız sınırında kendi kendine gidebiliyor ve görüntü işleme sayesinde yönünü kolaylıkla bulabiliyor. Bu bağlamda sürücüsüz bir sürüş güvenle gerçekleştirilebiliyor. Otonom için araçta direksiyon dişli kutusuna sabitlenmiş bir motor ile dönüş gerçekleştiriliyor. Frene bağlı lineer bir servo motor ile frenleme yapılıyor. Araç tamamen verimlilik ve şehir içi kullanımı göz önünde bulundurularak tasarlandı.
06 Eylül 2018 Perşembe
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi