ERTAN ERYILMAZ
Türkiye’nin en büyük ve en yüksek katılımlı üniversite Kariyer Günü etkinliği, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Etkinlikte yazılımdan ulaştırmaya, yiyecek-içecek endüstrisinden bilişime, giyimden turizme kadar onlarca sektörden Türkiye’nin önemli 110 firması, stantları ve insan kaynakları yetkilileriyle yer aldı. Firmaların üst düzey yetkilileri, üniversite öğrencileri ve mezunlarla bir araya gelirken, insan kaynakları departmanları öğrenciler ve katılımcılarla staj olanakları, işe alım ve kariyer süreçleri gibi önemli konularda bilgi alışverişinde bulundu.
DAHA FAZLA İŞBİRLİĞİ
Etkinliğin açılışına İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, Rektör Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay, Genel Sekreter Erdal Cesar ve Kariyer Merkezi Müdürü Uğur Kaya katıldı.
Dr. Erhan Erken, açılışta yaptığı konuşmada, üniversitelerin en kıymetli görevinin insan yetiştirmek olduğunu belirterek, “Kariyer Günü etkinliğiyle üniversite, sanayi ve iş dünyası işbirliğini görmekten dolayı memnuniyet duyuyoruz” dedi. Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay ise etkinliğe katılan firmaların İTO üyeleri olduğunu kaydederek, “Kariyer Günü, üniversite-sanayi işbirliğini daha fazla mümkün kılıyor” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Abdulhamit Avşar da üniversitenin teori ve uygulamayı bir arada sunan eğitim modeli çerçevesinde firmalarla ilişkilerinin güçleneceğine inandığını dile getirdi.
FİRMALAR İÇİN FİDAN BAĞIŞI
Üniversite yönetimi, katılımcı firmaların stantlarını gezerek bilgi aldı. Ayrıca katılan her bir firma adına Orman Genel Müdürlüğü’ne yapılan fidan bağışının sertifikaları takdim edildi.
3 BİNDEN FAZLA İŞ VE STAJ BAŞVURUSU
Kariyer Günü ile öğrenciler ve mezunlar için benzersiz bir fırsat sunuldu. Sektör liderleriyle doğrudan iletişime geçen 8 bin 500’den fazla öğrenci ve mezun, staj ve iş olanakları hakkında bilgi edinme ve kariyer hedeflerine ulaşmada önemli adımlar atma şansı kazandı. Etkinlik boyunca 3 binden fazla staj ve iş başvurusu gerçekleşti.
GELECEĞİN YAZILIMCILARI TİCAR@ İLE YETİŞECEK
İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin projelendirdiği Ticar@ Yazılımcı Akademisi ve İstihdam Merkezi Projesi’ne seçilen 420 yazılımcı adayıyla tanışma toplantısı gerçekleştirildi.
Milli İstihdam Seferberliği kapsamında 1 Milyon Yazılımcı yetiştirme hedefiyle hayata geçirilen Ticar@ Yazılımcı Akademisi ve İstihdam Merkezi Projesi’nin Tanışma ve Mülakat Toplantısı, 2 binden fazla gencin arasından seçilen 420 yazılımcı adayın katılımıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Yerleşkesi Konferans Salonu’nda yapıldı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Ticaret TTO) tarafından projelendirilen, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen, İstanbul Ticaret Odası (İTO), Teknopark İstanbul, Esenler Belediyesi Teknopark, BETA İlim Derneği ve İktisadi Araştırmalar Vakfı’nın da paydaşı olduğu projenin tanışma toplantısına; Rektör Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Akademik Danışmanı Doç. Dr. Sabri Öz, Proje Koordinatörü Beyza Küçük ve Eğitim Koordinatörü M. Özgür Yaran ile paydaş kuruluşların temsilcileri katıldı.
YAPAY ZEKA BÖLÜMÜ AÇILIYOR
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Avşar, yazılım teknolojilerinin günümüzün her alanını, bütün disiplinleri domine eden bir alan haline geldiğini belirtti. Bugün hiçbir disiplinin yazılımdan bağımsız düşünülemez olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Avşar, projeye başvuran gençlerin böyle bir konuya ilgi göstermelerinin çok değerli olduğunun altını çizdi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Yazılım Mühendisliği Bölümü’ne sahip olduğunu, bunun yanı sıra Yapay Zeka Bölümü’nün açılması için alt yapının oluşturulduğunu belirten Prof. Dr. Avşar, yine Siber Güvenlik Bölümü’nün de yazılımla entegre olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Avşar gençlere, “Sizler bu eğitim süresinde yazılımın ne olduğunu, sosyal ekonomik etkilerini göreceksiniz. Tüm paydaş kurumlarımızın yeteneklerinden faydalanabileceksiniz” mesajını verdi.
Proje Koordinatörü Beyza Küçük de eğitim almaya hak kazanan katılımcılara, eğitim ve istihdam süreçlerini, kamp detaylarını ve Ar-Ge merkezleri ile yürütülecek çalışmaları anlattı.
İSTİHDAM GARANTİSİ
Beta İlim Derneği Başkanı, aynı zamanda Projenin Akademik Danışmanı Doç. Dr. Sabri Öz ise eğitimin yüzde 49 online, yüzde 51 yüz yüze olacağını belirterek, “Derslere devam ederek modülleri geçen öğrencilerden başarılı olanların yüzde 60’ı istihdam edilecek” dedi. Eğitim Koordinatörü M. Özgür Yaran da yazılım konusunu sadece kodlar ve algoritmalar değil, hayallerimizi, umutlarımızı şekillendiren sanat olarak nitelendirdi. Yaran, eğitimlerin akademik içeriğinin yanında özel sektörün de ihtiyaçlarına yönelik uzmanların yetiştirileceği bir program olduğunu söyledi.
ANTİK ÇAĞDAN GELECEĞE ‘PARA’
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen Antik Çağdan Geleceğe ‘PARA’ başlıklı söyleşi, Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi ve Yazar Dursun Ali Yaz’ın sunumuyla Sütlüce Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Yasin Asal, paranın siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerdeki belirleyici rolüne dikkat çekti.
NAKİT İLE PARA FARKI
Dursun Ali Yaz ise paranın siyaset ve iktidarlarla ilişkileri, toplumsal hayatı örgütleme biçimleri ile mitlere etkilerini anlattı. Paranın fonksiyonu ve toplumların uygarlık döngüsündeki rolü hakkında görüşlerini paylaşan Yaz, “Biz sadece para diyoruz. Para deyince işin içine o kadar çok şey giriyor ki, en başta nakit ve para arasında korkunç bir fark olduğunu bilmemiz gerekiyor” dedi.
DİPLOMA DA PARADIR
Yaz, nakit ve para arasındaki farka ilişkin şunları söyledi: “Eğer bir şeyi harcayınca azalıyorsa o nakittir, bir şeyi harcadıkça artıyorsa o paradır. En net ayrımı budur. Nakit dediğiniz şey cebinizdeki banknotlar, kağıt paralar ve bozuk paralardır. Bunlar somuttur. Basım ve üretme maliyeti çok ucuzdur. Ancak paranın üretimi çok zordur, çok emek ister, çok uzun vadelidir. Mesela buradan alacağınız diplomalar sizin için bir paradır. Parayla nakit alabilirsiniz, nakitle para alamazsınız. Biri somuttur, biri soyuttur. Nakitler sayılabilir, ayrılabilir, bölünebilir, toplanabilir, kıymeti değişmez.”
KAHVENİN ANAVATANI AFRİKA, LEZZETİYLE TANITILACAK!
Tüm dünyada kutlanan, Türkiye’de de Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıklar nezdinde özel etkinliklere konu olan 25 Mayıs Afrika Günü için İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde de özel bir program gerçekleştirilecek. Uzun yıllar Afrika’da önemli görevler üstlenen Prof. Dr. Ahmet Kavas’ın da sunumuyla katılacağı programa, Afrika’dan Türkiye’ye gelen, buradan da dünyaya yayılan kahve kokusu damga vuracak. Kahve çekirdeğinin ilk kez Afrika ülkesi Etiyopya’da keşfedilmesinden hareketle bu yılki Afrika Günü programına, kahvenin dünya ve Afrika için önemini vurgulayan sunumlar ve deneyimler renk katacak.
25 Mayıs 2024 günü saat 11.00’de Sütlüce Yerleşkesi’nde gerçekleştirilecek etkinliğe, akademisyenler ve Afrikalı öğrencilerin yanı sıra tüm Afrika dostları da davet ediliyor.