Çanakkale Zaferi’nin 103’üncü yılı etkinlikleri kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 57. Alaya Vefa Yürüyüşü düzenlendi. Tarihi Gelibolu Yarımadası Kocadere Köyü Kamp Alanı’nda, şafak vakti şehitlere saygı için top atışı gerçekleştirildi.
57’nci Alaya Vefa Yürüyüşü’ne katılmak üzere Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Kocadere Kamp Alanı’nda toplanan binlerce genç, 25 Nisan’da Conkbayırı’na yürüyerek ecdadı andı. Çanakkale Kara Savaşları’nın 103’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından organize edilen yürüyüşe katılmak üzere ülkenin dört bir yanından ve yurtdışından gençler geldi.
25 Nisan sabahı 103 yıl önce atalarının yürüdüğü yolu takip ederek Conkbayırı’na ulaşan binlerce genç, yürüyüşün başlayacağı saate kadar alandaki çadırlarda konakladı. Güzergah boyunca gençlerin, Çanakkale Savaşları sırasında dedelerinin yaşadıklarını daha iyi hissedebilmeleri, o duyguyu yaşayabilmeleri için ses ve sis fişekleri atıldı. Bazı gençler de savaşı canlandıran küçük gösteriler yaptı. Yürüyüşe, üniversite eğitimiiçin Türkiye’de bulunan Lübnan, Mısır, Suriye, Filistin, Sudan, Yemen, Afganistan ve Irak’tan gelen gençler de katıldı. Kocadere Köyü Kamp Alanı’ndan başlayan yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüş, Conkbayırı’nda sona erdi.
BAKAN ‘YARMA ÇORBASI’ İKRAM ETTİ
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, gençlere ‘yarma çorbası’ ikram etti. Bakan Bak, “Çanakkale Türk milletinin yazdığı bir destan. Tüm dünyaya Türk’ün gücünü gösterdiği, ‘Çanakkale geçilmez’ sloganını yazdırdığı bir mekandayız” dedi. Anzak Koyu’ndaki Şafak Ayini’nin başlangıcına da katıldığını anımsatan Bak, “Onlar da kilometrelerce öteden gelip atalarını anıyorlar. Burada kahramanlık destanı yazan atalarımızla gurur duyuyoruz” diye konuştu.
6 BİN İZCİ
Yürüyüşe katılan gençler arasında 6 bine yakın izci de yer aldı. Yaklaşık 2 bin şehidin mezarının bulunduğu Kocadere Hastane Şehitliği’ne yürüyen izciler, 3 kilometrelik yürüyüşle şehitliğe ulaştı. İzciler, burada atalarının mezarı başında dua etti.
ÇANAKKALE DESTANI BU SERGİDE
Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi tarafından Çanakkale Kara Savaşları’nın 103. yıl dönümü dolayısıyla hazırlanılan ‘Çanakkale Destanı’ adlı sergi izlenime açıldı. İstanbul’daki serginin küratörü ve müzenin kurucusu Nejat Çuhadaroğlu, Çanakkale Savaşları’nın 1. Dünya Savaşı’nın çok önemli bir bölümünü yansıttığını söyledi. Çuhadaroğlu, 4 yıl önce kurulan müzede daha önce Çanakkale Savaşları’nı anlatan diaromaların, objelerin ve canlandırmaların yer aldığı bir bölüm hazırladıklarını anlattı.
Çanakkale Kara Savaşları’nın 103. yıl dönümüne özel bir sergi yapmak amacıyla farklı canlandırmalar, yeni diaromalar ve dünyada ilk kez sergilenecek objeleri bir araya getirdiklerini aktaran Çuhadaroğlu, “Süngüye denk gelmiş ve ikiye ayrılmış bir kurşun var ki, dünyada bunun bir örneği daha yok. Ayrıca Osmanlı subaylarından birinin kurşun denk gelen cep saati deburada. Muhtemelen subayın hayatını kurtarmış” diye konuştu.
Çuhadaroğlu, sergide Çanakkale’de savaşan Anzak ve Fransız askerlerinin canlandırmaları, üniformaları ve eşyalarının da olduğuna işaret ederek, sergi kapsamında daha önce yapılmamış şekliyle Nusret Mayın Gemisi’ni diaroma şeklinde hazırlayarak maket halinde sergilediklerini dile getirdi. Sergi, 24 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek.
GEÇEN YIL 58 BİN KİTAP YAYIMLANDI
Türkiye İstatistik Kurumu, 2017’ye ilişkin uluslararası standart kitap numarası (ISBN) istatistiklerini açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde geçen yıl 58bin 27 kitap yayımlandı. Yayımlanan materyal sayısı ise geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 10.8 artarak60 bin 335 oldu. Web tabanlı elektronik kitaplar yüzde 34.5 azalırken, yayıncılar tarafından geçen yıl 58 bin 27 kitap, 212 elektronik kitap (DVD, VCD, CD), bin 767 web tabanlı elektronik kitap, 26 konuşan kitap (kaset, CD, DVD) ve 303 diğer olmak üzere toplam 60 bin 335 materyal için ISBN alındı.