Son dakika haberleri: Cumhurbaşkanlığı'nın önceki yıl yayınladığı ‘Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ çerçevesinde ilgili yönetmelikler değişiyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde planlanan değişiklik için ilgili sektörlerden ve kuruluşlardan görüşleri topladı. Kasım ayında tamamlanan görüş iletme sürecinin ardından, Bakan Murat Kurum tarafından imzalanan yönetmelik değişikliği Cumhurbaşkanlığı'na sunuldu.
BİNALARDA NELER DEĞİŞECEK?
Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek yönetmelikle, binalarda yağmur suyu ve gri su kullanımına ilişkin yeni kurallar geçerli olacak. Yeni yönetmelikte ayrıca, elektrikli araçlar için şarj ünitesi kurulması, çocuklar için engelsiz oyun alanlarının tesis edilmesi ve Yeşil Sertifika konusunda yeni kurallar da olacak. Yönetmelikte belirlenecek tarihten sonra yapılacak belli büyüklük ve tipteki özel ve kamu binalarında yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu olacak.
HANGİ YAPILARDA ZORUNLU OLACAK?
Yağmur suyu sistemi, depo hacmi 7 metreküpün üzerinde olan parsel alanı 2 bin metrekareden büyük alanlardaki yapılar, çatı iz düşüm alanı 1000 metrekareden büyük yapılar ve kamu binalarında zorunlu olacak. Kurulan sistemle toplanacak yağmur suyu, bahçe sulaması ve tuvalet rezervuarlarında kullanılacak.
AVMLER VE OTELLER NE YAPACAK?
Gri su (duş, küvet ve el-yüz yıkama lavabolarından elde edilen sular) arıtılarak sadece tuvalet rezervuarlarında kullanılacak. Gri su sistemleri, yatak sayısı 200'den fazla olan konaklama tesisleri, yapı inşaat alanı 10 bin metrekareden büyük olan AVM'ler ve yapı inşaat alanı 30 bin metrekareden büyük kamu binalarında zorunlu olacak. Bu şekilde binalarda yıllık 4 milyon metreküp su tasarrufu yapılacağı tahmin ediliyor. Yağmur suyu ve gri su sistemleriyle bir buçuk yılda Mogan Gölü kadar tasarruf edilecek. Düzenleme yürürlüğe girmeden önce mevcut olan binalardaki tadilat ve inşaat ruhsatı işlemlerinde bunlar zorunlu olmayacak.