Bilim ve sanayiyi buluşturan merkez

İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisi (Ticaret TTO), bilim ve sanayiyi buluşturan bir merkez haline geldi.

Giriş: 19.02.2024 - 15:03
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


Üniversitenin girişimci ve yenilikçi yönünü daha da güçlendirecek çalışmalara hız kesmeden devam eden Ticaret TTO’nun tematik alanları ise yapay zeka, adli bilişim, siber güvenlik ve dijitalleşme olacak.

 

HABER: HAMİT KARDAŞ

 

Bilim ve sanayiyi buluşturan bir merkez haline gelen İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Ticaret TTO), 100’den fazla kurum ve kuruluşla yaptığı anlaşmalarla iş birliği ağını genişletiyor. Ticaret TTO’nun gelecek dönem belirlediği tematik alanlar ise yapay zeka, adli bilişim, siber güvenlik ve dijitalleşme olacak. İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticaret TTO, faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Bilgi ve teknolojinin geliştirilip ticarileştirilmesine büyük önem veren İstanbul Ticaret Üniversitesi, Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla firmalara; ulusal ve uluslararası proje yazımı ve yürütülmesi, üretim ve yönetim süreçlerinin geliştirilmesi için Ar-Ge ve uygulama laboratuvarlarında akademik ve teknik destek sunuyor.

 

GİRİŞİMCİLERE DESTEK

 

Ticaret TTO, üniversite-sanayi ve sanayi-sanayi işbirliklerinin güçlendirilmesi, bilginin teknoloji transfer ekosisteminde değere dönüştürülmesi, Ar-Ge ve inovatif faaliyetlerin yaygınlaşması, fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması ve teknolojinin ekonomiye kazandırılarak yüksek katma değerle ticarileşmesine bir arayüz görevi görüyor. Ayrıca, ön kuluçka ve kuluçka merkezleriyle girişimci adaylarına çalışma ortamı sunularak, melek yatırımcı ve danışmanlık destekleri sağlanıyor.

 


ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ 

 

Ticaret TTO, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında kurum ve kuruluşlarla işbirliği protokolleri imzalarken, birçok rapor ve mütalaa hazırlayarak firmaların mevcut ihtiyaçlarını ortaya çıkarıyor. Böylece kuruluşların geleceğe yönelik karar almalarına destek oluyor. Ar-Ge ve tasarım merkezi yönetimi konusunda da uzman akademik kadro ile katma değerli üretim süreçlerinde karşılaşılan sorunların giderilmesi için danışmanlık hizmeti veriliyor. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında özel teşebbüsler, akademisyenler ve öğrencilerle birlikte bitirme projeleri, patent ve tasarım tescili başvuruları gerçekleştiriliyor. Teknopark İstanbul firmaları başta olmak üzere firmaların sorunlarına çözüm üretmek için ortak çalışmalar ve işbirliğinin önünü açmak adına akademisyen ve uzmanların katıldığı işyeri ziyaretleri yapılıyor. Görüşmeler neticesinde firmanın ihtiyaç duyduğu alanlarda ulusal ve uluslararası hibe fonlarına özel projeler geliştirilirken, üretim ve yönetim tabanlı danışmanlıklarla firmalara destek sağlanıyor.

 

ÜSİMP ÜYESİ 

 

Ticaret TTO, aynı zamanda Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) üyesi. ÜSİMP, farklı kamu ve özel sektör gruplarının bir araya getirildiği bir çatı kuruluş olarak faaliyet gösteren bir platform. Farklı sektörlerden kimliklere sahip arayüz kurumlarının katılımı ile üye sayısı 100’ü geçmiş olan ÜSİMP, üniversite, iş dünyası ve STK temsilcilerini şemsiyesi altında barındırıyor. Bu üyelikle birlikte; eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanında yeni teknolojilerin üretilmesine, üretilen bu teknolojilerin başta ulusal sanayi olmak üzere topluma aktarılmasının teşvik edilmesine, ulusal bilgi ve teknoloji transfer ekosisteminin geliştirilmesine katkı sağlanacak. Ayrıca sanayi ile üniversite arasında etkin bir işbirliği yapılması ve firmaların rekabet gücü yüksek bir yapıya dönüştürülmesi de hedefleniyor.

 

GÜÇLÜ İŞBİRLİKLERİ 

 

Ticaret Teknoloji Transfer Ofisi, girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak amacıyla Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), Esenler Belediyesi, Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi, Tüm Mucitler İcat İnovasyon ve Araştırma Derneği, Genç Başarı Vakfı, MOBESE Akademi, Vakıf Katılım gibi kurumlarla ortak çalışmalar yürütüyor. Türkiye’nin teknoloji alanında ihtiyaç duyduğu yatırımları artırmak için Ticaret TTO, İstanbul Ticaret Odası, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ve Teknopark İstanbul ortaklığında Proje Geliştirme Komisyonu oluşturularak kamu-üniversite-sanayi arasında köprü kurulması amaçlanıyor.

 

ADLİ BİLİŞİM LABORATUVARI

 

Ticaret TTO, yapay zeka, adli bilişim, siber güvenlik ve dijitalleşme konularındaki çalışmalarına da devam ediyor. Bu çalışmalardan biri; İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan Adli Bilişim Laboratuvarı projesi. Laboratuvar, İstanbul’da bilgi ve ağ güvenliği konularında sektörel ilgi ve yetenekleri artırmak, sektörün sürdürülebilir gelişimine katkı sağlamak, araştırma çalışmalarıyla sorunlara çözüm üretecek adalet temalı değer üretim mekanizması oluşturmak amacıyla faaliyetlerine başladı. Adli Bilişim Laboratuvarı, Küçükyalı Yerleşkesi’nde faaliyetlerini sürdürüyor.


 

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ’NE ZİYARET

 

İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TİCARET TTO) Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sezgin ve beraberindeki heyet, İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni ziyaret ederek, Rektör Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ile görüştü. Ziyaret kapsamında, iki üniversite arasında muhtemel işbirlikleri, ortak proje geliştirilmesi ve eğitim faaliyetleri konuşuldu. Ziyarette İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni, Ticaret TTO Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sezgin’in yanısıra Mali İşler Daire Başkanı Necdet Kara, TTO Uzmanları Mehmet Özgür Yaran ve Beyza Küçük temsil etti. Toplantıda İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Eren, Mali İşler Müdürü Muammer Sakar, İzmir Ekonomi TTO Müdürü Onur Kanyılmaz ve TTO ekibinden Pınar Özkılıç, Yağmur Büyükkurt Kahraman, Oya Gül Evcil ve Hamza Çınar da hazır bulundu.