Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul’u yerli ve yabancı turist için cazibe merkezi haline getirecek olan ‘Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’, Galataport’tan başlayıp Taksim Meydanı’na kadar uzanacak. Beyoğlu’na eski canlılığını yeniden kazandırması beklenen proje içinde; Galata Kulesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Emek Sineması, Mısır Apartmanı Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, Atlas Pasajı İstanbul Sinema Müzesi, Taksim Camii Kültür Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi yer alacak. Kültür Yolu, Kültür Sokağı ile son bulacak. Projenin bu yıl içinde tamamlanması bekleniyor.
GALATA 15 EYLÜL’DE
Rotanın ilk ayağı, dünyanın sayılı projelerinden biri olarak turistleri İstanbul’a çekmesi hedeflenen Galataport olacak. Turizm açısından daha değerli hale gelecek meydanıyla güzergâh Galata Kulesi’yle devam edecek. Galata, kültür sanat etkinliklerinin de başlangıç noktası olacak. Çalışma kapsamında, Galata Kulesi içinde yer alan ve kuleyle bağdaşmayan kafeterya, restoran, mutfak ve çalışma ofisleri dışarıya çıkarılacak. Yapı, teknolojinin en üst seviyede kullanıldığı, ağırlıklı olarak dijitalin yer aldığı bir müze haline getirilecek. İstanbul’un cazibe noktaları, tüm detaylarıyla kuleden gözlemlenebilecek. Tarihi kule bu haliyle 15 Eylül’de açılacak.
TARIK ZAFER TUNAYA AÇILDI
Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’nin ikinci durağı Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, 7 Haziran’da açıldı. Yeni nesil kültür merkezi olarak sanatseverlerle buluşturulan yapı, 110 kişilik tiyatro, 97 kişilik sinema salonu, 140 metrekarelik ana sergi salonuna ek 2 küçük sergi salonu ve fuaye alanlarıyla hizmet veriyor. Kültür merkezinde hem Devlet Tiyatroları’na bağlı birimlerin hem de özel sektörün eserleri sergilenebiliyor. Merkezin içinde gündüzleri çocuk filmlerinin gösterileceği salonlar da bulunuyor.
TURİSTLERİN GÖZDESİ
Beyoğlu’ndaki önemli Osmanlı eserlerinden Galata Mevlevihanesi de yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir mekân olarak proje güzergâhında yer alıyor. Semahane, derviş odaları, şeyh dairesi, hünkâr mahfili, bacılar dairesi, ecnebiler mahfili, kütüphane, sebil ve muvakkithane gibi bölümleriyle ilgi gören yapının bahçesinde Şeyh Galip Türbesi ile Halet Efendi Türbeleri ziyaret edilebiliyor.
ATLAS PASAJI HAZİNE
Tarih, kültür, sanat ve gastronomi ile İstanbul’un medeniyet kimliğinin zihinlere aktarılmasına katkı sağlayacak proje kapsamındaki diğer mekânlarda da çalışmalar hızla sürüyor. Emek Sineması ve Mısır Apartmanı Mehmet Akif Ersoy Müze Evi ile devam eden proje güzergâhındaki tüm mekânların yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Yeniledikçe altından farklı eserler çıkan Atlas Pasajı da hem sinema salonu hem sinema müzesi olarak eylül ayında ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.
YAŞAM MERKEZİ OLACAK
Mimar Murat Tabanlıoğlu imzası taşıyan ve tamamlandığında opera ve tiyatro salonunun yanı sıra sanat galerileri, sergi salonları ve millet kıraathanelerinin yer alacağı yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) inşaatı da yılsonuna kadar bitirilecek.
YENİ KÜLTÜR DURAĞI
Bölgede bulunan turistik değerlere ilgi ve dikkat çekmek üzere projelendirilen bir turistik rota markalaması olan ‘Beyoğlu Kültür Yolu’, Karaköy, Yüksek Kaldırım, İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı, Gümüşsuyu, Dolmabahçe ve Kabataş bölgelerinden de geçiyor. Proje içinde yer alan Taksim Camisi de önemli bir kültür durağı olarak hizmet verecek. Zira temeli 2 yıl önce atılan 2 bin 482 metrekare inşaat alanına sahip Taksim Camisi bünyesinde açılacak kültür merkezinde İslam eserleri sergilenecek.
11 Ağustos 2020 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı