Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: DİLŞAH KEFLİOĞLU
Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’nin başlangıcındaki Galataport ile bitiş noktasındaki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) de tamamlanarak, hizmete açıldı. İki büyük eser arasındaki duraklarda konumlandırılan kültür-sanat merkezleri daha önceden açılmıştı. Böylelikle Beyoğlu Kültür Yolu Projesi, yerli ve yabancı turistlere yeni ve değerli bir rota oluşturdu.
ADIM ADIM KÜLTÜR
Şimdi kritik soru şu: Kültür yolunu hangi noktadan başlayarak yürüyelim? Çünkü şayet turumuza Galataport bölgesinden başlarsak Taksim’e çıkmak için bir yokuş yürümemiz gerekiyor. Yokuş çıkmayı değil de inmeyi seviyorsak o halde turumuza Taksim’den Atatürk Kültür Merkezi’nden başlamalıyız. 2.5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak yeniden hizmete açılan AKM, hemen hemen bütün sanat dallarının her yaştan ve her kesimden insanla buluştuğu, 365 gün 24 saat hayata kapıları açık şekilde dünya çapında bir eser oldu. https://akmistanbul.gov.tr adresinden güncel etkinlikleri izleyebilirsiniz. Beyoğlu Kültür Yolu için hazırlanan özel mobil uygulama ile size en yakın hangi mekanda hangi etkinlik olduğunu görüntüleyerek, katılmak isteyeceğiniz etkinlikleri planlayabilirsiniz.
GÜNCEL SERGİLER
AKM deneyiminden sonra Taksim meydanındayız… Meydanda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk anıtını selamlıyor, hemen sağındaki Taksim Camii Kültür ve Sanat Merkezi’ne yöneliyoruz. Çünkü Taksim Camii, ‘Mirasın İzinde’ sergisi ile muhteşem Selçuklu eserlerini ziyaretçileriyle buluşturuyor. Hat, çini, ebru, minyatür, kalemişi gibi alanlarda 29 sanatçının yorumladığı 74 eser bizleri bekliyor. İstiklal Caddesi’ne girişte hemen sağdaki Fransız Kültür Merkezi’nde ise doğaya ve canlılara karşı duyarlılık ihtiyacıyla şekillenen farklı bir sanat çalışması, ‘Bitkisel Düşlem’ sergisi sanatseverlerle buluşuyor.
İSTİKLAL YOLU
İstiklal Caddesi’nde ilerliyoruz. Beyoğlu Kültür Yolu’nda sonraki durağımız Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi… Cadde üzerindeki Mısır Apartmanı, tarihi dokusuyla yaşlı bir bekçi gibi duruyor. Tarihe tanıklığı ile literatüre de giren yapı, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi olarak karşımızda. Sultan II. Abdülhamid’in son yıllarında Şûrâ-yı Devlet âzası olarak görev yapan Said Halim Paşa tarafından 1910 yılında yapımı tamamlanan Mısır Apartmanı, istiklal şairimizMehmet Akif Ersoy’a kısa bir süreliğine mesken olmuştu. Mehmet Akif Ersoy’un ömrünün son 6 ayını geçirdiği ve vefat ettiği İstiklal Caddesi’ndeki Mısır Apartmanı’ndaki daire, yürütülen restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi olarak ziyarete açılmıştı.
YEŞİLÇAM NOSTALJİSİ
İstiklal Caddesi’nde ilerliyoruz, sonraki durağımız Sinema Müzesi… Yaklaşık iki yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını yerli ve yabancı ziyaretçilere açan tarihi Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi, geçmişten bugüne Türk sinema tarihine ışık tutuyor. Türkiye’nin ilk sinema müzesi olan mekan, Yeşilçam’da çekilen filmlerle bir devrin sembolü olan ve ustalarla özdeşleşmiş filmlerin de sahnesi…
Dünyada bir sinema müzesinde ilk kez kullanılmakta olan dijital hafıza havuzu uygulamasıyla 8 bin 406 film ile oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve sinema emekçisinden oluşan 31 bin 106 kişiyi içeren muazzam bir bilgi havuzu ziyaretçilere sunuluyor. Teknolojisi, koleksiyonu ve kurumsal yapısıyla Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi, ‘Ağırlayan, eğlendiren ve eğiten istisnai bir sanat merkezi’ olarak tanımlanıyor.
TASAVVUF KÜLTÜRÜ
Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi de yolumuz üzerindeki önemli duraklardan biri… Yeni nesil kültür merkezi olarak sanatseverlerle buluşturulan yapı, 110 kişilik tiyatro, 97 kişilik sinema salonu, 140 metrekarelik ana sergi salonuna ek 2 küçük sergi salonu ve fuaye alanlarıyla hizmet veriyor. Beyoğlu’ndaki önemli Osmanlı eserlerinden Galata Mevlevihanesi de yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir mekan olarak güzergahta yer alıyor. Semahane, derviş odaları, şeyh dairesi, hünkar mahfili, bacılar dairesi, ecnebiler mahfili, kütüphane, sebil ve muvakkithane gibi bölümleriyle ilgi gören yapının bahçesinde ise Şeyh Galip Türbesi ile Halet Efendi Türbeleri ziyaret edilebiliyor. Müzedeki Semahane binasında ise sema alanı, tasavvuf ve tarikat eşyaları, güzel sanatlar bölümleri, hat levhaları ve müzik aletleri görülebiliyor.
GALATA ETKİNLİKLERİ
Galata Mevlevihanesi’nden sonra Galata bölgesine giriş yapıyoruz. Karşımızda devasa bir anıt gibi Galata Kulesi… Kalıcı ve geçici sergi alanları olarak tekrar yapılandırılan kuleyi daha iyi gezebilmemiz için asansörle en üst kata çıkmamız ve geziye oradan başlamamız tavsiye edildi, biz de bu tavsiyeye uyduk. Hakikaten Galata Kulesi’nden İstanbul bir başka gözüküyor. Galata Kulesi’nden kuşbakışı izlediğimiz Karaköy’ü daha yakından görmek için aşağıya doğru yürümeye devam ediyoruz. Bu kadar uzun yürüyüşten sonra doğal olarak enerji kaybettik. Şimdi sıra kaybedilenin ikamesinde, yeme-içmede… Galataport projesiyle birlikte yıldızı daha da parlayan Karaköy’de; Gaziantep baklavasının en iyi örneklerini tatmak ve her geçen gün yenileri eklenen kafelerde Türk kahvesi ile birlikte üçüncü nesil kahveler içmek gibi çoklu seçenekler var önümüzde… Seçimin zor olduğu Karaköy gastronomi alanında akışa bırakıyoruz kendimizi… Yeme, içmeden sonra Karaköy’den başlayıp Mimar Sinan Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’ne kadar uzanan yeni sahil şeridinde yürüyerek endorfin salgılayabilir, enfes boğaz manzarası ve temiz havasıyla mutluluk katsayınızı yükseltebilirsiniz.
DAHA FAZLASI VAR
Kültür yolu üzerindeki sadece 5 eser için 2.5 milyar liranın üzerinde bir yatırım gerçekleştirdiklerini açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şu bilgiyi verdi: “Tabii bu rotada daha fazlası da var. Paket Postanesi, Tomtom Sokak, Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi, Garibaldi Sahnesi, Odakule Pasajı, Emek ve Alkazar Sinemaları, Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü, Maksim, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi, SALT Beyoğlu, İKSV-İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Pera Müzesi, Arter (Koç Müzesi) ve Gezi Parkı da yine Beyoğlu Kültür Yolu’nun içinde çok değerli mekanlar. Gerek Bakanlık olarak bizim, gerekse güçlü bir işbirliği içinde özel sektörün yatırımları Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’nin önemini, derinliğini ve değerini anlamak için yeterli bir gösterge.”
01 Kasım 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi