tatil-sepeti

* Kahveleri, yayıncıları ve kitapçılarıyla bir zamanlar ülkenin kültür sanat kalbinin attığı Beyazıt-Cağaloğlu-Sirkeci hattı, İstanbul Ticaret Odası’nın restorasyonlarıyla yeniden canlanmaya hazırlanıyor.

* Beyazıt-Sirkeci hattında birçok restorasyona imza atan İTO, son olarak Liman Han yenileme projesini yürütüyor. İTO, Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da İstanbul Valiliği öncülüğünde başlatılacak yenileme sürecine destek olmaya hazır.

HABER: DİLŞAH KEFLİOĞLU

Karaköy’deki Galataport bölgesinden başlayıp Taksim’de son bulacak Beyoğlu Kültür Yolu Projesi, İstanbul’un kadim kültür sanat güzergahı olan Beyazıt-Cağaloğlu-Sirkeci hattının da yeniden canlandırılmasını gündeme getirdi. Bu hat üzerinde yer alan ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından kullanılan Kızlarağası Medresesi’ni de restore ederek Yazarlar Birliği’ne teslim ettiklerini hatırlatan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, “Yeni yayınımız İstanbul’un Kültürel Yüzü kitabında bahsi geçen ve bir zamanların önemli kültürel mekanlarının ihyasıyla ilgili bir proje olursa, İstanbul Ticaret Odası olarak biz de gerekli desteği veririz. Sözgelimi Kültür ve Turizm Bakanlığımız ya da İstanbul Valiliğimiz bu amaçla pilot bir proje başlatırsa, kamunun koordinatörlüğünde İstanbullu tüccar da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekten kaçınmayacaktır” mesajını verdi.

BULUŞMA ADRESİ

“Kanaatimize göre de Beyazıt-Cağaloğlu-Sirkeci hattı, kültür ve sanat dünyasının buluşma adresine yeniden dönüştürülmeli” diyen Şekib Avdagiç, şöyle devam etti: “Çünkü Tarihi Yarımada, sadece tarihi eserlerden ibaret değil. Buraya ruhunu veren, binaları taş olmaktan kurtarıp bir medeniyetin nakşedildiği ve yankılandığı yapılara çeviren kültür ve sanattır. Ama bu, nostaljik bir çalışma olmamalı. Bu semtlerde kültür ve sanat devlet eliyle, belediyeler eliyle, STK’lar marifetiyle ve diğer kurumlar eliyle teşvik edilip desteklenmeli. Binalar ya modern yüzlü kitapçılara ya bir galeriye ya bir sanat evine ya bir eğitim merkezine ya da sanatsal ve kültürel kafelere dönüştürülmeli. Bu bölgenin önemli bir şansı var. Burası üniversite bölgesi… Üniversite öğrencilerinin, yazarların, sanatçıların buluştuğu ortak mekanlarla tarih, burada yeniden yazılabilir.”

YENİLEME PROJELERİ

Tarihi bölgede kültürel mirasa yapılan en büyük yaptırımın İstanbul 2010 Avrupa Kültür Ajansı Başkanı olduğu dönemde yapıldığını anımsatan Avdagiç, “Dolayısıyla kültürel mirasımızı koruyarak kültür endüstrisini canlandıran bir süreci başlattık” dedi. Avdagiç, kültür sanata katkıyı sürdürdüklerini vurgulayarak şöyle devam etti: “Şimdi de bunun tamamlayıcı halkasındayız. Bu bölgede mülkiyeti bize ait olan yapıları aslına uygun restore ederek, öncelikle kültür ve sanat mekanları olarak öne çıkartmaya çalışıyoruz. Sözgelimi ünlü Mimar Vedat Tek’in Liman Han’ı çökme tehlikesinden kurtarıp ihya ediyoruz. Orayı yaşayan bir kültür ve araştırma merkezine çeviriyoruz. Aynı şekilde merkez binamızın yanındaki ek hizmet binamızı da depreme karşı dayanıksız olması sebebiyle aslına uygun olarak yeniden inşa edip Türkiye’nin en önemli kültür projelerinden birinin uygulandığı alana dönüştüreceğiz. Benzer şekilde Unkapanı’nda bulunan ve gittikçe Haliç’in çamuruna doğru kayan eski hizmet binamızı da modern tekniklerle yeniliyoruz. Orayı da İstanbul Ticaret Üniversitemiz ile beraber kullanacağız. Son olarak da bizim manevi sorumluluğumuzda bulunan bahçemizdeki Hidayet Camii’ni restore etmek için gerekli adımları attığımızı müjdelemek isterim.”

MİMARİDE RÖNESANS ESERİ LİMAN HAN

“İstanbul Ticaret Odası Başkanı olarak benim hayalim ve amacım, ihya ettiğimiz kültürel mirasımızı kültür ve sanatın hizmetine vermektir” diyen Şekib Avdagiç, restorasyonu hızla süren Liman Han ile ilgili gündemlerini de şöyle açıkladı: “Liman Han, bizim milli mimari rönesansımızın önemli eserlerindendir. Osmanlı İmparatorluğu’nda mimar-ı şehriyarilik yapmış, Cumhuriyet döneminde ise Yeni Türk Üslubu’nun gelişiminde öncü rol oynamış bir mimarımızın eserini çökmekten kurtarıp ihya etmekle övünmüyoruz. Bizim vazifemiz… Asıl övündüğümüz, sanat tarihçileri eşliğinde yaptığımız ve tarihsel her unsurunu koruduğumuz bu yapıyı restore ettikten sonra iş dünyasının hizmetine sunmaktansa kültür ve sanatın hizmetine sunmamızdır. Burayı sadece İstanbul ve Türkiye’nin değil, dünyanın da en nadide kültür merkezlerinden biri yapacağız. İstanbul Kitaplığı oluşturmak hayallerimizden biri…”

KÜLTÜREL MİRASI YAŞATAN RESTORASYONLAR

Tarihi Yarımada’da kültürel mirasın ihya edilerek, şehre değer katan bir unsura dönüştürülmesinin, ilk defa İTO tarafından yapıldığını belirten Şekib Avdagiç, önde gelen yenileme projelerini şöyle sıraladı:

* Bir başyapıt olan Yeni Camii Hünkar Kasrı’nı restore edip hizmete açtık. Orayı müze gibi muhafaza edip en uygun yerini de sergi mekanına dönüştürdük. Hemen altındaki küçük hücreleri de geleneksel Türk sanatlarının ve el işlerinin hayat bulduğu merkezcikler yaptık.

* Rüstempaşa Medresesi’ni, Şehzade Mehmed Külliyesi’ni, Kızlarağası Medresesi’ni restore ettik.

* Sultanhamam ve Mahmutpaşa’da yolları düzenleyerek yayalaştırdık. Başlangıçta esnafın şikayetlerine yol açan bu uygulama, onlara misliyle gelir getiren bir sisteme dönüşünce yayalaştırma hızla yayıldı.

15 Mart 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem