Salı, 05 Kasım, 2024
HABER:SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye’de 253 milyar TL’lik ciro büyüklüğüne ulaşan gıda ve içecek sektöründe, geçtiğimiz yıl 11.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti. Ortalama 518 bin kişiyi istihdam eden sektörün dış ticareti karşılama oranı da yüzde 241. Gıda ve içecek ihracatının yaklaşık yüzde 22’si AB ülkelerine gerçekleşirken sektör, erişim hakkı elde ettiği ürünlerin yanına her geçen gün yenilerini ekliyor.
500 MİLYONLUK PAZAR
AB standartlarına uyum sağladıktan sonra 500 milyonluk bir nüfusa erişim imkânına kavuşacak olan sektör, en son süt ve dana eti konusunda prosedürleri yerine getirerek pazara giriş hakkı elde etmişti. AB pazarına girecek yeni ürünlerde; hayvan sağlığı, kamu sağlığı ve kimyasal kalıntılar konusunda değişik standartlara uyum sağlanması bekleniyor.
TEK STANDART
Türkiye’de AB standartlarına uyum sağlayan ürünler, tüm AB pazarına giriş hakkı kazanıyor. AB ülkeleri için tek elden bir standart geçerli olurken, bu standartlar bağımsız bir kuruluş olan Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından belirleniyor. Tüm bu standartlar, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen ‘Gıda Üreticilerinin AB Standartlarına Uyumu’ konu başlıklı toplantıda ele alındı.
KALINTI HASSASİYETİ
Toplantıda, Avrupa Komisyonu adına Avrupa Komisyonu Sağlık Genel Müdür Yetkilisi Jan Blomendal, sektör temsilcilerine bilgi verdi. Blomendal, Türkiye’nin AB pazarına erişiminin yeni olmadığını söyleyerek, “Süt, yumurta ve dana eti gibi konularda Türkiye standartları yakalamış durumda. Diğer ürünler içinse az kaldı” dedi. Blomendal, tüm standartların insanların iyi gıdayla buluşarak sağlıklı beslenmesini sağlamak adına olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Dış ticaret, hükümetlerarası değil, ticaret erbabı arasında yapılıyor. Hükümetler sadece birtakım zeminleri hazırlıyor. Türkiye ile çok yakın çalışıyoruz. AB’nin özellikle hayvan sağlığı, kamu sağlığı ve kimyasal kalıntılar konusunda hassasiyeti bulunuyor.”
ŞEKERLİ ÜRÜNLER
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri İlknur Menlik, sektörün kanatlı hayvan ihracatı konusunda artık yol almak istediğini belirterek, beklentilerini açıkladı: l Kuluçkalık yumurta ve civciv ihracatında AB’den transit geçiş hakkı elde edilmeli. l 31 Aralık 2021’e kadar ihracat yapılması durdurulan çift kabuklu yumuşakçada, standartlar yeniden gözden geçirilmeli.
İŞ DÜNYASI İÇİN
İTO’daki toplantının açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel gerçekleştirdi. Tokel, seminerlerin Oda üyelerinin ticari bağlantılarına katkı sağladığını ifade ederek, “İş dünyamızın bu toplantılarla önünün açılmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.
16 Ekim 2019 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi