Cuma, 22 Kasım, 2024
Sektör temsilcileri, bu başarıda farklı pazarlardan pay almanın yanı sıra Ar-Ge, dijital dönüşüm ve katma değerli üretime yatırım yapmanın etkili olduğunu söylüyor.
HABER: MESUDE DEMİRHAN
Elektrikli ev aletleri sektöründe teknolojik gelişmenin çok hızlı olmasıyla üretilen ürün yelpazesi her geçen gün artıyor. Çamaşır makinasından fırına, ütüden saç kurutma makinasına kadar çeşitli ürünleri bünyesinde bulunduran sektörün yıllık üretim kapasitesi, yaklaşık 33 milyon adet. Türkiye, bu oranla Çin’den sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor.
Sektörün mevcut durumu ve geleceği, İstanbul Ticaret Odası Elektrikli Ev Aletleri Meslek Komitesi'nin düzenlediği sektörel istişare toplantısında detaylı olarak ele alındı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan'ın başkanlık ettiği toplantı, İTO Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla Cemile Sultan Koru Tesisleri'nde gerçekleştirildi.
YENİLİKÇİ YAKLAŞIM
Salih Sami Atılgan, elektrikli ev aletlerinin internet üzerinden kontrol edilebilmesinin ve mobil uygulamalarla desteklenmesinin tüketiciler açısından daha çok tercih edildiğini söyledi. Dayanıklılık, marka, kalite algısı ve servis hizmetlerinin bu alanda iş yapan bütün firmaların başarısı için önemli olduğunu belirten Atılgan, “Daha fazla Ar-Ge bütçesi, markalaşma, ileri teknoloji yatırımları, yenilikçi yaklaşımlar ve ürün tasarımları da gündemimizde yer almak zorunda. Türkiye’de bu alanda üreticilerin desteklenmesi, özellikle yetişmiş insan kaynağı, enerji maliyetlerinin aşağı çekilmesi ve finansman imkanlarının çeşitlendirilmesi gibi konularda kamunun desteği hayati önemde” dedi.
DÜNYA GIPTAYLA BAKIYOR
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın ise beyaz eşya sektörünün, üretim kapasitesi ve oluşturduğu ekosistemle dünyada gıptayla bakılan bir endüstri haline geldiğini söyledi. Sadece kaliteli ürün ve ihracatla değil, Ar-Ge, dijital ve yeşil dönüşümün de bu gelişmede etkin rolü olduğuna dikkat çeken Sığın, şu bilgileri verdi: “Dünya liginde değerlendirildiğinde, bizden önce sadece Çin var. 1.4 milyarlık nüfusu olan Çin’in iç tüketimi 70 milyon iken, Türkiye 85 milyon nüfusla 33 milyon kapasiteye sahip. Her 4 üründen 3’ü ihracata gidiyor. Türkiye’deki tüketime güvendiğimiz kadar çok rekabetçi bir şekilde uluslararası pazarlarda da yer buluyoruz. İhracat rakamlarımız son 5 yılda çok ciddi artış gösterdi. Bu yükselişte, Avrupa pazarından çok diğer pazarlarda yer kazanılması etkili oldu. Ayak izimizi dünyanın her yerinde genişletmeye
hızla devam ediyoruz.”
BAYİLİK SİSTEMİ DESTEK BEKLİYOR
İTO Elektrikli Ev Aletleri Meslek Komitesi Başkanı Fadıl Hekimoğlu, komite hakkında şu bilgileri verdi: “Komitemizde 3 bin 806 üyemiz var. Üyelerimiz ağırlıklı olarak, beyaz eşya satıcıları, servisler, güvenlik sistemiyle ilgili üretici ve satıcılardan oluşuyor. Sektörümüzle ilgili problemleri belirledikten sonra gerekli kurumlara raporlar sunuyoruz. Bayilik sistemiyle ilgili sıkıntıları olan arkadaşlarımız var. Bayi teşkilatının ayakta kalabilmesi için ciddi desteklere ihtiyaç var. 10 binleri bulan gıda sektöründeki mağazalarda gıda firmalarının beyaz eşya satması, sektörümüzün önündeki en büyük risklerden biri.”
TÜRK KAHVESİ İSTEYİN
İTO Elektrikli Ev Aletleri Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Murat Kolbaşı, Türkiye’nin beyaz eşya ürünlerinde Çin’den sonra en büyük üretici konumunda olduğunu belirterek, “Sektörümüzde dünyada yaklaşık 10 binin üzerinde marka var. Türk markalarının dünyadaki payı artıyor. Türk kahvesi ile bir fark yaratıyoruz. Yurt dışına gittiğinizde menülerde Türk kahvesini görmeseniz bile lütfen isteyin. O menülere Türk kahvesi girecek. Bu, milli bilinçle olacak. Bunu hep beraber başaracağız” dedi.
25 Aralık 2023 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe