Beyaz eşya üretiminde robotik yenilikler

Giriş: 23.10.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35



HABER:SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul’da yerleşik Eurobotik Otomasyon ve Görüntü İşleme Teknolojileri Sanayi ve Limited Şirketi, beyaz eşya sektörü için dünyada tek olan robotik teknikler geliştirdi. ‘Lazer Kesim’ ve ‘Evap Boru Sarma’ projeleri ile rakip tanımayan Eurobotik, ilk yerli robotik vidalama sistemi ve sensör yazılımını da gerçekleştirdi. Mevcut ithal sistemlerin yerini almaya hazırlanan yerli sistem maliyeti 5’te 1’e düşürüyor. Eurobotik, endüstriyel otomasyon ve yazılımda anahtar teslim robotik sistemler kuruyor. İstanbul Ticaret’in sorularını, Eurobotik Proje Müdür Yardımcısı Makina Mühendisi Taner Aydoğdu cevapladı. Aydoğdu, aynı zamanda kaynak mühendisliği dalında uluslararası diplomaya da sahip.

YERLİ TEKNOLOJİ SATIŞI

Eurobotik hangi hedefle kuruldu?
Eurobotik, yurtdışına yerli teknolojiler satabilmek için 2013’te Serhat Tanrıverdi ve Evren Buğdaycıoğlu tarafından kuruldu. Üç yıllık Ar-Ge’nin ardından ilk ticari faaliyetimize Vestel ile başladık. Ar-Ge ofisimiz İstanbul Teknopark’da, uygulama merkezimiz Kocaeli Çayırova’da. Bize gelen projeler genellikle piyasada kimsenin girmek istemediği zihni-sinir projeleri. Bu nedenle projelerimizin büyük çoğunluğu alanında ilk oluyor. Üzerinde Ar-Ge yaptığımız projelerle ilgili karşımıza pek rakip çıkmıyor.

İLERİ TEKNOLOJİ

Eurobotik ne üretiyor?
Robotik uygulamalarla çeşitli sensör ve simülasyon yazılımları geliştiriyor, global robotik sektörüne ileri teknolojili ürünler ve projeler sunuyoruz. Beyaz eşya, otomotiv ana ve yan sanayi, savunma sanayi, makine imalat sanayi ile çalışıyoruz. Endüstriyel otomasyon ve yazılımda niş pazarlara; anahtar teslim robotik sistemler tasarlıyor, üretiyor ve kuruyoruz. Eurobotik, en zor kaynak çeşidi olan alüminyum kaynağı konusunda da rakipsiz. Asaş Alüminyum, Vestel Beyaz Eşya, Creavit Seramik, Aisin Otomotiv, Garanti Kompozit gibi şirketlerle çalışıyoruz.

DÜNYADA EŞSİZ

Beyaz eşya sektörü için ne geliştirdiniz?
Buzdolaplarının plastik aksamlarını lazerle kesme projesi geliştirdik. Buzdolaplarında kesilmesi gereken plastik parça çeşidi fazla olduğu için her bir parçanın kesim kalıplarına ihtiyacı vardı. Sistemdeki offline programlama yazılımı ile kalıp ihtiyacı ortadan kalktı. Sistem, offline programlama kabiliyeti ile dünyada benzersiz. Kalıp ile üretim ve kesme yapan tüm sanayi sektörlerinde bizim sistemimiz kullanılabilir. Mesela savunma
sanayinde bazı kompozit malzemelerin kesiminde kullanılıyor.

ESNEK VE HIZLI

Robotik lazer kesimin faydaları nedir?
Beyaz eşya gibi model ve parça çeşitliliğinin fazla olduğu sektörlerde üreticiye hız ve esneklik sağlıyor. Yüksek kalıp maliyeti ve zaman kaybını ortadan kaldırıyor. Farklı biçimdeki metal ve metal dışı tüm parçaların kesimleri yüksek kalitede yapılabiliyor. Kesim revizyonları için yeni kalıplar hazırlamak yerine, offline yazılım sayesinde 3B cad data üzerinde değişiklikler yapılıyor ve yeni yazılım 5 dakikada hazır oluyor.

EVAP SARMADA TEK

Evap sarma sistemini anlatır mısınız?
Eurobotik’in geliştirdiği, ‘Buzdolabı Dondurucu Gövde Plastiği Robotik Evap Sarma Makinası Sistemi’ dünyada tek. Buzdolabı dondurucusunun soğumasını sağlayan gazın, aktif devridaim yapabilmesi için gövde etrafına alüminyum boru sarılır. Evap sarma adı verilen bu işlemi; robotik uygulamalarla daha hızlı ve efektif şekilde alüminyum bant kullanarak yapıyoruz. Üretim metodu ve offline programlama kabiliyetiyle bu sistemimiz de dünyada rakip tanımıyor. Modüler tasarımlarımız üzerinde müşterinin ihtiyacına özel revizyonlar yapabiliyoruz. Lazer kesim ve evap boru sarma gibi standart robotik hücrelerimizle hızla yurt dışına açılacağız.

YERLİ ROBOTİK HÜCRE

Standart robotik hücrelerin önemi nedir?
Daha kısa proje zaman çizelgesi, verimli malzeme kullanımı, düşük işçilik ve düşük işletme maliyetleri sağlarlar. Çok üniteli projelerde bir kez tasarlandıktan sonra istenilen oranda çoğaltılabilirler. Böylece daha yüksek kapasite imkanı elde edilir. Saha dışı modül yapıları ile mevcut işlemlerin durmasına ve kapanmasına neden olmazlar. Fiziki alandan en iyi faydanın elde edilmesini sağlarlar. Sistemdeki olası problemleri tespit eder ve düzeltirler. Standart robotik hücrelerimiz için ‘Yerli Malı Belgesi’ başvurumuzu yaptık.

KONDENSER BANT ROBOTU

Buzdolabı yan saç panellerinin kondenser bantlaması için geliştirdiğimiz özel tasarım robotu ile tek seferde 2-12 sıra bantlama yapılabiliyor. Sistem çoklu bantlama sayesinde üretime hız katıyor. İki operatörün 75 saniyede yaptığı işi tek operatör 15 saniyede yapabiliyor. Bu işi yapan bir makina vardı ama yapabilen bir robot yoktu. Bu robotu ilk kez Eurobotik geliştirerek sanayinin hizmetine sundu. Bant bittiğinde otomatik takım değiştirme ile anında ikinci bant devreye girdiği için geçmişteki 30 dakikalık üretim kaybı artık söz konusu değil.

ÖĞRENEN CİHAZ

Haptic öğretme sistemleri ile boyacılık sektöründe kullanılan, kamera destekli tracking cihazı geliştirdik. Programlama süresinde ve kabiliyetinde büyük kazanç sağlayan cihaz; boya ve cilalamada kullanılıyor.

ROBOTİK CNC

Eurobotik, 5 eksen CNC tezgahlara alternatif ‘Robotik CNC sistemi’ geliştirdi. Sistem; ahşap, strafor, mermer, model blokları vb. malzemeleri işliyor. Geleneksel sistemlerde
olmayan eklenebilir harici eksenler sayesinde 1000 milimetrelik bloktan 30 bin milimetrelik bloğa kadar parça işleyebiliyor, 0.2 milimetrelik hassaslıkta işleme yapabiliyor.

YERLİ ROBOTİK VİDALAMA

Taner Aydoğdu; vidanın olduğu her sektörde kullanılan ‘Yerli Robotik Vidalama’ sistemi geliştirdiklerini belirterek şu bilgiyi verdi: “Sensör entegrasyonları yaparak kendi yazılımlarımızı da geliştirdiğimiz kameralı bu sistem, konveyör üzerine gelen parçaların değiştiğini algılayıp, değişen vida yerlerini görüyor ve olması gereken yeri vidalıyor. Yerli sistem, sadece kamerasının 25-30 bin Euro olduğu ithal sistemlerden 5’te 1 daha avantajlı.”