Salı, 05 Kasım, 2024
Bu yıl 500 milyar liralık fon büyüklüğüne erişmesi hedeflenen BES’te, katılımcıların ortalama kalış süresini en az 10 yıla çıkaracak yeni bir yol haritası çiziliyor. Yeni süreçte sigorta acentelerinin elinin güçlendiril-mesinin de kritik önemde olduğu kaydediliyor.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Sermaye piyasalarında önemli bir yeri olan bireysel emeklilik yatırım fonları, dünya genelinde büyürken, Türkiye’de de büyük bir aşama kaydetti. Türkiye’de 2003 yılında uygulamaya alınan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), 15 Mayıs itibariyle toplam fon büyüklüğü 430.5 milyar liraya, katılımcı sayısı ise 8 milyon 115 bin 530’a ulaştı. Yine bireysel emeklilikle ilgili Otomatik Kayıt Sistemi’ndeki (OKS) toplam fon büyüklüğü 34.3 milyar liraya, katılımcı sayısı 6 milyon 858 bin 457’ye yükseldi. BES fonları, finansman ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra üretim ve istihdama da katkı sunuyor.
İSTİŞARE TOPLANTISI
İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi, düzenlediği ‘Hayat ve BES Acentelerinin Sektörel Sorunları’ konulu istişare toplantısında sektörün mevcut durumunu masaya yatırdı. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan’ın gerçekleştirdiği toplantıya, acente temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Moderatörlüğünü, İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Özgür Yılmaz’ın yaptığı toplantının panel kısmındaki konuşmacıları ise Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, TSB Hayat ve Emeklilik Komitesi Başkanı Taylan Türkölmez ve TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut oldu.
DEVLET DESTEKLERİ
Konuşmasında sigortacılığın ekonomi içinde üretkenliği arttıran, gelişme ve büyümeyi destekleyen yönü olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, “Ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayan hayat sigortaları ve BES’e katılımın artırılması için sistemin güvenirliğinden, işleyişinden ve sigortalılara sağlayacağı faydalardan vatandaşlarımızın daha fazla haberdar olmaları gerekiyor. Bu anlamda siz sigorta aracılarımıza da önemli iş düşüyor” dedi. Bu alandaki devlet desteklerine de dikkat çeken Atılgan, BES’teki yüzde 25’lik devlet katkısının, 2022 yılından itibaren yüzde 30 olarak uygulanmaya başlandığını, hayat sigortasında ise vergi indirimi sağlandığını kaydetti.
İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Hayat ve bireysel emeklilik sigortalarında başarının artmasının dağıtım kanallarına bağlı olduğuna işaret eden SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, şu noktalara dikkat çekti: “Ülkemizde BES’ten ortalama çıkış süresi 4.5 sene. Oysa ki bu süre en az 10 yıl olmalı. Acentelerimizin vatandaşlara ulaşmasıyla BES’i daha çok büyütebiliriz. Mevzuat konusundaki önerilerinize de açığız.” BES’te 2023 yılındaki hedefin 500 milyar lira fon büyüklüğü olduğunu belirten TSB Hayat ve Emeklilik Komitesi Başkanı Taylan Türkölmez ise “Geçen yıl BES’in getirisi yüzde 60’ı geçti. Destek verildiğinde neler yapabileceğini de gösteriyor. Hedeflerin başarılmasında, acentelerimizin etkin olması da önemli” diye konuştu. BES ve hayat sigortalarında bankalar kanalıyla büyümenin doğal sınırına ulaştığını savunan TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, bu alanlarda yeni bir sıçrama için acentelerin elinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
BES VE HAYAT SİGORTASINDA ORTAK ÖNERİLER
BES ve hayat sigortasının geliştirilmesi konusunda İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Özgür Yılmaz’ın aktardığı acentelerin ortak önerilerinden bazıları şu şekilde:
22 Mayıs 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı