Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, tüketim tercihlerinde kaymalar olduğunu ve hayvansal üretimin daha çok önem kazandığını söyledi. Pakdil, “İnsanların dışarıda yemek yeme alışkanlığının artması, tüketimin daha çok hayvansal yöne kaymasına neden oluyor. İhtiyacımızın karşılanması, dışarıya bağlı olunmaması ve gıdamızın başkasının insafına bırakılmaması için çaba gösteriyoruz” dedi.
14 MİLYON HEKTAR MERA
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı’nda konuşan Pakdil, yaklaşık 14 milyon hektar mera alanı, 24 milyon hektar tarımsal üretim alanı ile 121 milyon ton bitkisel üretime sahip Türkiye’de, 14.5 milyon büyükbaş, 45 milyon küçükbaş hayvan varlığı olduğunu belirtti. Pakdil, 1.2 milyon tonu aşan kırmızı et üretiminin yanı sıra 2 milyon ton beyaz et, 18.5 milyon ton süt, 20 milyar civarında yumurta ve kendi üretimi hariç 20 milyon tonu aşan bir yem sektörü olduğunu dile getirdi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM
Tarımda sürdürülebilirliğin önemine işaret eden Pakdil, insanların ihtiyacına göre üretim planı yapmak, hem üretici hem de çiftçilerin gelirini artırmanın yollarını bulmak gerektiğini bildirdi. Kırsal nüfusun azaldığını, şehir nüfusunun ise arttığını ifade edenPakdil, tarım arazilerinin parçalanmasını önlemek için çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı.