Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: CANAN BİLGİN
Politikacılar, ülkelerinin ne kadar hızlı ‘yeşil’ olabileceğini dünyaya göstermek için adeta yarışıyor. Küresel otomobil satışlarının sadece yüzde 3’ünü oluşturduğu ileri sürülen elektrikli ve hibrit araçlar da bu yarışın önemli etaplarından biri.
Benzinli ve dizel araçlardan tamamen kurtulmayı planlayan İngiltere, Fransa, Hindistan ve Norveç, elektrikli otomobillerde gelecek 30 yıla ilişkin satış hedeflerini belirledi.
EN BÜYÜK PAZAR ÇİN
Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, en az 10 ülkenin daha gündeminde elektrikli otomobiller öncelikli geliyor. Avusturya, Çin, Danimarka, Almanya, İrlanda, Japonya, Hollanda, Portekiz, Kore ve İspanya elektrikli otomobil satışları için resmi hedeflerini belirledi. ABD’nin federal bir politikası yok, ancak en az 8 eyalet hedefini tespit etmiş durumda.
Dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarı Çin. IEA’ya göre Çin, dünyada satılan elektrikli otomobillerin yüzde 40’ından ve ABD’de satılanların ise iki katından fazlasına sahip.
IEA, ayrıca birçok ülkenin elektrikli otomobil konusunda ne kadar ilerlemesi gerektiğini gösteren endişe verici bir istatistik de açıkladı.
Buna göre, küresel elektrikli otomobil satışlarının yüzde 95’i Çin, ABD, Japonya, Kanada, Norveç, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda ve İsveç’ten oluşan bu 10 ülkede gerçekleştiriliyor.
ÜLKELERİN HEDEFLERİ
İNGİLTERE: İngiltere, 2040’tan itibaren benzinli ve dizel araç satışlarını yasaklayacağını duyurdu. Ülkede 2050’ye kadar tüm araçlar sıfır emisyonlu olacak. İngiltere’de geçtiğimiz yıl 2.7 milyon yeni araç trafiğe kaydedildi ve ülke, dünyadaki otomobil satışları için altıncı büyük pazar haline geldi.
FRANSA: Hükümet, benzinli ve dizel araç satışlarını 2040’a kadar durduracak. Bu tarihten sonra yalnızca elektrikli veya temiz enerjilerle çalışan otomobil satışına izin verilecek. Hibrit otomobiller de izinli kapsamında olacak. Fransa’da elektrik, hibrit ve alternatif yakıtlı otomobillerin payı yüzde 4.
HİNDİSTAN: Hava kirliliği nedeniyle 2030’da araçların elektrikle çalıştırılması gerektiği açıklandı. İlk kez araç satın alacak ailelerin elektrikli otomobili tercih etmesi halinde Hindistan’ın gelişmiş ekonomilere göre sıçrama yapabileceği öngörülüyor.
NORVEÇ: Hükümetin ulaştırma planına göre 2025’te satılan tüm yeni binek otomobiller ve kamyonetler sıfır emisyonlu olmalı. Ülke, bu alanda lider olarak görülüyor. Norveç’te geçen yıl satılan araçların yaklaşık yüzde 40’ı elektrikli veya hibrit taşıtlardı.
18 Ağustos 2017 Cuma
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı