Cuma, 22 Kasım, 2024
Girişimcileri desteklemek için İstanbul Ticaret Odası tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), ‘Yatırımcı Kulübü Programı’ ile de yatırımcıları destekliyor. 2022 yılı için 10 bin girişimci, bin yatırımcı hedefi ile yoluna devam eden BTM, Yatırımcı Kulübü Programı’nın dördüncüsünü başlattı.
Yatırımcı Kulübü Programımezunlarından biri de İTO Meclis Üyesi ve Happy Center CEO’su Yavuz Altun. BTM’yi ve katıldığı programı değerlendiren Altun, “Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi gerçekten çok güzel tasarlanmış. Özellikle sektör temsilcisi meclis üyelerimizin, komite üyelerimizin buradan faydalanmasını çok isterim. Çünkü burada iş yapış şeklinin dışında yeni bir inovasyon var, farklı bir bakış açısı var, gençler var” dedi.
ÜSTÜNE EKLİYOR
Uzun zamandır startuplara yatırım yaptığını belirten Altun, şöyle konuştu: “Yatırım Kulübü Programı’nın duyurusu yapıldığında gençlere destek vermeye çalışan biri olarak ben de ilgilendim. Bu işin mantığını biliyorum ve konuya hakimim. Ancak Yatırımcı Kulübü’nde diğer yatırımcı arkadaşlarla tanıştık, onların bilgisinden ve tecrübelerinden de faydalandık. Farklı bakış açıları var, bunlardan faydalanmış olduk.”
Altun, bir yatırımcı olarak girişimcilerle olan çalışmasını şöyle anlattı: “Startuplardaki arkadaşlara hem yatırımcı hem mentor hem pazarlama hem de liderlik tarafında yardımcı olmaya çalışıyorum. Bunlardan bir unicorn çıkartabilirsek ne mutlu bize. Genç ekiple çalışmak bana da enerji veriyor. Üniversite yıllarımı hatırlıyorum. Elimden geldiği kadar destek vermeye çalışıyorum.”
SEKTÖR AYIRMIYOR
Startuplara yatırım yaparken sektör ayrımı yapmadığını belirten Yavuz Altun, “İnovasyona bakıyorum. Girişimcinin gözündeki ışığa bakıyorum. İnovasyon varsa, girişimcinin gözünde bir ışık varsa finansallara o kadar bakmıyorum. Çünkü ondan sonra modeli kendi kendimize oluşturmaya çalışıyoruz. Öyle arkadaşımız var ki, çok iyi özelliklerle Türkiye satış müdürü olmuş, bir startup işine girmeye kalkmış, evini satmış, arabasını satmış, apartmanın aidatını ödeyemeyecek hale gelmiş arkadaşlarımız var. Yani toplamda girişimcinin gözündeki ışığa bakmaya çalışıyorum. O ışık varsa zaten bir şekilde yukarıya çıkacaktır. Yani o tutku varsa zaten siz devam ediyorsunuz. Hiç kimse, hiçbir şey sizi durduramıyor” dedi.
“Doğru iş modeli ve istikrarlı süreç oluşturursanız oluyor” diyen Altun, şöyle devam etti: “Bu nedenle Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin fonksiyonu çok büyük. Burada ofis alanları, bilgiye ulaşım imkanı, genç arkadaşların enerjisi, ileriki süreçte girişimci ve yatırımcıya çok olumlu yansıyacaktır diye düşünüyorum. Ülkemizin gelişimi için de çok olumlu olacaktır.”
ÇOK KIYMETLİ
“Yatırımcı Kulübü çok kıymetli bir olgu. En azından network anlamında bir araya geldiğinizde sonuçta tecrübelerin paylaşımı oluyor. Bu tecrübeleri ne kadar değerlendirirseniz, başarısızlıklardan ne kadar örnek alırsanız, o kadar başarı sağlıyorsunuz” diyen Altun, “Yatırımcı Kulübü’nün böyle bir fonksiyonu da var” diye konuştu.
ÜRÜNE YAPIŞIP KALMAYIN
Türkiye’nin en ücra köşesinden unicorn çıkabilecek bir potansiyeli olduğunu vurgulayan Yavuz Altun, “Çok ciddi insan kaynağımız var. Meraklı ve globali takip eden gençler. Hakikaten kıymetli bir yapıya sahibiz” dedi.
Altun, girişimcilere de şu tavsiyelerde bulundu: “Girişimcilik ve yatırımcılık uzun bir yolculuk. Bunun için sabır gerekiyor. Girişimciler projelerine odaklanmışlarsa işlerine aşıklarsa, o girişimden ya da o yatırımdan vazgeçmesinler. Ürünü komple başka bir ürüne döndürebilirler. Bir ürüne yapışıp kendilerini felç etmesinler. Yani insanlar girişimcinin ürettiği ürüne ilgi göstermiyorsa, illa ‘Bu ürünü ben keşfettim ve aynen keşfettiğim gibi olacak’ diye ısrar etmesinler. Ürünü değiştirmeye çalışsınlar. Yani girişimlerine odaklansınlar ama asla ürüne yapışmasınlar. Tüketicinin onlardan istediği ürüne yapışsınlar. O zaman değişime odaklanmış olurlar. Quartz teknolojisini İsviçre saat endüstrisi buluyor ama gözlerini kulaklarını kapadıkları için Japonlar quartz teknolojisinin hakimi oluyorlar.”
MECİDİYEKÖY’DE APARTMAN KADAR
Teknokentlere, kuluçka merkezlerine bakıldığında Türkiye’deki ekosistemin çok büyük olduğunu söyleyen Altun, “Ama bunun yatırıma dönme noktasını hâlâ bir türlü çözemedik. Baktığınız zaman hâlâ yatırım rakamları çok düşük. Yani ülkenin tamamına baktığımızda Mecidiyeköy’de bir apartman kadar yatırımımız var” dedi.
HOLDİNGLERİMİZ FIRSATI KAÇIRDI
Son 2-3 yılda yatırım konusunda yukarı ivme olduğunu kaydeden Altun, “Özellikle PeakGames’in aldığı yatırım çok önemli. Gönül isterdi ki; PeakGames Zynga’yı satın alsın. Çünkü bu şekilde olunca, ekosistem o tarafa gitmiş oluyor. Halbuki biz onu ülke olarak bu tarafa getirebilirdik. Büyük büyük holdinglerimiz, yatırım şirketlerimiz, PeakGames gibi fırsatları kaçırmış oluyorlar. Benim alanım değil ama şirket olarak benim de oyun startupım var. PeakGames’i alabilir miyiz diye masaya yatırmamız lazımdı. Ya da bunu, bu ekosistemi nasıl daha güçlendirebiliriz diye bakmalıydık. Ben yabancı yatırımcıya karşı değilim ama ‘yemeksepeti’ni de ülkemizden biri alabilirdi. Çünkü bu tür işletmeler çok büyük unicorn olabilirler” dedi.
TOPUN GİDECEĞİ YÖNE BAKIN
“Herkes topa bakarken sizin topun gideceği yere bakmanız lazım. Ama bizim firmalarımız tamamen çok büyümeye odaklanmış durumda” diyen Altun, şunları söyledi: “Nokia, Ericsson, Kodak, Stearns, Blackberry, İsviçre saat endüstrisi. Bunlar teknolojileri kendileri bulmalarına rağmen büyümeye odaklandıkları için değişimi ıskaladılar. Bizim firmalarımızın da hali maalesef böyle. Bir kenarı 1 santimetre olan bir kübün kenarını 1 santim büyüttüğünüz zaman o küp 8 kat büyüyor. Startuplarda bunu algılamak, büyük şirketlerin yöneticilerine yani geleneksel yöneticilere, zor geliyor. Nasıl bir anda 8 kat büyür diyorlar. Ama 1-2 yıl içerisinde 100 katı, bin katı büyüyen şirketler var. Tabii değişimi yakalarsanız. Bunu büyük firmalar ve firmalarımız için söylüyorum, çünkü büyümeye odaklandıkları için değişimi ıskalıyorlar.”
8 STARTUPTA YATIRIMI VAR
Yavuz Altun, “Türkiye’de yatırımcı yok” diyenlerin kısmen haklı olduğunu söyledi. Altun, şöyle devam etti: “Bizde girişimci de yok. Çünkü girişimci için zaman, mekan ve imkan problemi yoktur. Benim yatırım yaptığım 8 startup var. Bunların bir kısmı yurt dışında, bir kısmı Türkiye’de. Bir firmamızı da BTM’den meslek komitemize gelen bir arkadaşımızın sunumu üzerine çeşitli firmalara yönlendirdik. Sonra o firmaya da yatırımcı olduk.”
BLOCKBUSTER VE NETFLİX
Firmalarda değişim konusuna örnek veren Altun, şöyle konuştu: “Netflix, Blockbuster’ın kapısını çalıyor; ‘bana yatırım yapar mısınız’ diyor. Blockbusters’ın o zaman ABD’nin bütün medya endüstrisini elinde bulunduran bir yapısı var. Çok cüz’i bir bütçeyle Netflix’i alma şansına sahipler ama bu bizim işimiz değil diyorlar. Şimdi Netflix bütün pazarı domine ediyor. Blockbusters diye bir şey ise artık yok.”
15 Mart 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma