Salı, 05 Kasım, 2024
Covid-19 salgınının dünyada yayılması devam ederken, ekonomilerde ortaya çıkaracağı zararlar hakkında bilgi veren İstanbul Ticaret Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayben Koy, “Bu zararlar küresel, ülke ve sektörler düzeyinde tartışılarak çeşitli senaryolar üretildi” dedi.
Salgının ekonomik ve sosyal etkilerinin görüldükçe bu senaryoların biraz daha bilinir hale geleceğini belirten Doç. Dr. Koy, finans piyasalarında ise gelecekle ilgili kaygıların çok kısa sürede varlık fiyatlarına yansıdığını ifade etti. Doç. Dr. Koy, piyasaların salgına verdiği tepkinin yatırımcıların oldukça gergin bir şekilde davranması ve çoğu varlığı da elinden çıkarması şeklinde görüldüğünün altını çizdi.
BORSALARDA TARİHİ KAYIPLAR
2020’de ABD ve Avrupa borsalarında kayıpların tarihin en yüksek seviyelerine ulaşarak yaklaşık yüzde 35’e ulaştığını belirten Koy, şunları söyledi: “Belirsizlik, küresel yatırımcıları geçmiş krizlerde de güvenli liman olarak gördükleri altına ve konvertibilitesi en yüksek para birimi olan ABD dolarına yönlendirdi. Hükümetler tarafından salgınla mücadele kapsamında çeşitli ekonomik programlar açıklanırken, Amerikan Merkez Bankası Fed’in sınırsız devlet tahvili ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımı gibi likidite artırıcı ve küresel düzeyde tüm finans piyasalarını etkileyen kararı gibi önemli kararlar neticesinde piyasalarda gözle görünen toparlanmalar yaşandı.”
Doç. Dr. Koy, borsalardaki kayıp oranlarını ise şöyle açıkladı: S&P 500: Yüzde 27, Nasdaq: Yüzde 24, DAX: Yüzde 31, FTSE100: Yüzde 30, BIST100: Yüzde 28
TEDBİRLERİ YETERLİ Mİ?
Hükümetlerin aldığı tedbirlerin genellikle piyasalarda olumlu ortam yaratsa da etkilerinin uzun sürmediğini kaydeden Doç. Dr. Koy, şöyle devam etti: “Bu belirsizlik şartları altında finans piyasalarında gerçekleşen varlık fiyatlarının bu seviyelerin daha altına düşmeyeceğini söylemek kadar yükselmeyeceğini dile getirmek de bir o kadar zor. Diğer yandan, sermaye piyasaları dışında farklı finansal araçlara yapılan yatırımları da değişen ve öngörüleri zorlaştıran belirsizlik ortamı etkilemeye devam edecek. Zamanla belirsizliğin azalması, risklerin tanımlanabilmesi ile yönetilebilir hale gelmesi finans piyasalarında çeşitli enstrümanlara yatırımı uygun hale getirecek.”
AYAKTA KALAN İŞLETMELERE SORUMLULUK DÜŞÜYOR
İşletmeleraçısından bu süreçte en önemli sorunu sürdürülebilirlik olarak ifade eden Doç. Dr. Ayben Koy, “Bugüne kadar finans yöneticileri, işletmeleri kur riski gibi kavramlara yönelik risk yönetimi tekniklerini uygulamaları konusunda uyarırken, bugünkü koşullarda işletmelerin nakit akışlarını dengelemeleri ve açıklanan desteklerden faydalanmaları en önemli konu haline geldi” dedi.
Koy, dünya genelinde üretim ve ticari faaliyetlerde yaşanan aksaklıklar, kesintiler ve salgının getirdiği ek yükler doğrultusunda işletmeleri yaşatmanın finansın bugünkü en önemli fonksiyonu olduğunun altını çizdi. Koy, “Ayakta kalan her işletme tüm paydaşlarıyla ilişkileri kapsamında ekonomilerin ve toplumların salgın sürecini daha sağlıklı atlatmasını sağlayacak” diyerek büyük işletmelerin sorumluluklarına dikkat çekti.
ŞİMDİ e-SERTİFİKA ZAMANI
İstanbul Ticaret Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, başarılı örgün eğitimlerine, sınav merkezi yöneticiliğine ve yürüttüğü projelere bir hizmet daha ekledi. e-sertifika ile eğitimler artık internet üzerindene-eğitim şeklinde alınabiliyor.
e-Sertifika, mesleki ve bireysel gelişimine katkı sağlamak isteyenler için üniversitenin Hayat Boyu Öğrenme Koordinatörlüğü bünyesinde hazırlanan sertifika programlarını içeriyor. Programlar, sektörel ihtiyaçlar ve güncel içerikler gözetilerek hazırlanıyor. İş hayatında ve kişisel gelişiminde hız kazanmak isteyen herkes bu programlardan faydalanabiliyor. Online ortamda bilgisayar ve internet bağlantısı olan her yerden ulaşılabilen eğitimler katılımcılara bağımsız ve özgür bir alan sunuyor.
SÜRESİZ ERİŞİM
Eğitimlere katılım için belirli bir gün ve saat sınırlaması yok. İnternet üzerinden zaman ve mekandan bağımsız gerçekleşen programlar, istenilen zamanda, internete bağlı olunan tüm cihazlardan takip edilebiliyor. Ayrıca alınan eğitim, süresiz olarak erişime açık kalıyor. Üniversite tarafından oluşturulan e-sertifika eğitimleri, çözüm ortakları campusonline ve bilginet akademi üzerinden veriliyor.
Ayrıntılı bilgi için:
http://hbo.ticaret.edu.tr/Egitimler.html
HANGİ PROGRAMLAR VAR?
e-sertifika eğitimleri arasında şu programlar bulunuyor:
* Kalite Mühendisliği Eğitimi
* Robotik Kodlama Eğitimi
* Öğrenci Koçluğu Eğitimi
* Masal Terapisi Eğitimi
* Oyun Terapisi Eğitimi
* Eğiticinin Eğitimi
* Eğitim Programları ve Öğretim Tasarımı Eğitimi
* Eğitim Sunumlarının Hazırlanması Eğitimi
* Öğretim Teknolojisinin Kullanımı Eğitimi
* Sunum Becerileri Eğitimi
* Yetişkin Eğitimine Giriş Eğitimi
,e-sertifika programlarından Excel, Word, Outlook ve Powerpoint eğitimleri de almak mümkün.
15 Nisan 2020 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi